Annonce
Faaborg-Midtfyn

4.000 var til forårsfest i Eskilstrup - uden veganere

De kåde køer blev sluppet fri præcis klokken 12, og de skal nu tilbringe hele sommeren på græs. Foto: Bent Warncke
Cirka 4.000 besøgte søndag Niels Erik Maegaards gård i Eskilstrup på Midtfyn for at se en flok kåde køer blive sendt på græs.

Eskilstrup: - Se far, alt det brune der er lort.

- Det er nemlig rigtigt søn. De skider, hvor de står sådan nogle køer, lød det faderlige svar.

- Ja de skider på det hele. Og de går heller ikke med BH, kunne moderen så supplere.

Der var undervisning i elementær stald- og kvæghygiejne i Eskilstrup søndag. Anita og Niels Erik Maegaard lagde for første gang gård til den årlige økodag, hvor de økologiske køer slippes på græs efter en lang vinter inde i stalden.

Og det var et populært arrangement. Der var folk allevegne, og mens alle ventede på, at klokken blev 12, kunne børnene se to nyfødte kalve i stalden, bage sig et snobrød, erhverve det lille traktorkørekort på en fin bane hegnet ind af halmballer, eller de kunne lede efter bolcher i halmen.

Baseret på antallet af biler på p-pladsen lød værternes skøn på cirka 4000 gæster - primært børnefamilier og bedsteforældre - der tog turen ud på landet for at tage et moderne økologisk landbrug i nærmere øjesyn.

- Det er rigtigt dejligt, at der kommer så mange og ser, hvad vi laver - hvordan vi laver fødevarer, lød det fra Niels Erik Maegaard.

Efter en to-årig overgangsperiode blev familien Maegaards landbrug sidste år godkendt som økologisk, og nu har de 240 malkekøer og 300 hektar jord, der drives uden brug af sprøjtemidler.

Annonce

Økodagen

Familien Maegaards gård ligger på Klaus Berntsens Vej i Eskilstrup.

Det skønnes, at 200.000 danskere søndag var til økodag på et af de mange landbrug, der holdt åbent for gæster.

I Eskilstrup lavede spejderne fra Roldsted snobrød med børnene, Søllinge Boldklub solgte pølser med brød, mens børnehaven fra Søllinge tjente en skilling på at sælge kaffe og kage.

Ingen veganere

Præcis klokken 12.00 blev stalden så åbnet, og samtlige 4000 gæster havde taget opstilling rundt om marken, hvor de kunne se de første køer komme stormende ud og lavede fantastiske bukkespring, som deltog de i et amerikansk rodeoshow.

En fest for både dyr og mennesker, og der gik lang tid, før roen for alvor sænkede sig over flokken.

Flere steder i landet var der ved økodags-arrangementer demonstrationer fra veganere, der jo udelukkende spiser plantebaseret føde og undgår animalske produkter. Veganerne mener, at økodagen er en disney-ficering af landbruget, som ifølge veganerne ikke behandler dyrene anstændigt, selv om de kalder sig økologisk.

Hvis der var veganere til stede i Eskilstrup, var de der incognito - men Niels Erik Maegaard ville have taget pænt imod dem.

- Vi ville have inviteret dem på en kop kaffe og en snak, som han siger.

Køerne skal nu gå på græs frem til 1. november, og nej: Der var ikke strøm i hegnet rundt om marken.

Men det vidste køerne ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce