Annonce
Faaborg-Midtfyn

4.000 var til forårsfest i Eskilstrup - uden veganere

De kåde køer blev sluppet fri præcis klokken 12, og de skal nu tilbringe hele sommeren på græs. Foto: Bent Warncke
Cirka 4.000 besøgte søndag Niels Erik Maegaards gård i Eskilstrup på Midtfyn for at se en flok kåde køer blive sendt på græs.

Eskilstrup: - Se far, alt det brune der er lort.

- Det er nemlig rigtigt søn. De skider, hvor de står sådan nogle køer, lød det faderlige svar.

- Ja de skider på det hele. Og de går heller ikke med BH, kunne moderen så supplere.

Der var undervisning i elementær stald- og kvæghygiejne i Eskilstrup søndag. Anita og Niels Erik Maegaard lagde for første gang gård til den årlige økodag, hvor de økologiske køer slippes på græs efter en lang vinter inde i stalden.

Og det var et populært arrangement. Der var folk allevegne, og mens alle ventede på, at klokken blev 12, kunne børnene se to nyfødte kalve i stalden, bage sig et snobrød, erhverve det lille traktorkørekort på en fin bane hegnet ind af halmballer, eller de kunne lede efter bolcher i halmen.

Baseret på antallet af biler på p-pladsen lød værternes skøn på cirka 4000 gæster - primært børnefamilier og bedsteforældre - der tog turen ud på landet for at tage et moderne økologisk landbrug i nærmere øjesyn.

- Det er rigtigt dejligt, at der kommer så mange og ser, hvad vi laver - hvordan vi laver fødevarer, lød det fra Niels Erik Maegaard.

Efter en to-årig overgangsperiode blev familien Maegaards landbrug sidste år godkendt som økologisk, og nu har de 240 malkekøer og 300 hektar jord, der drives uden brug af sprøjtemidler.

Annonce

Økodagen

Familien Maegaards gård ligger på Klaus Berntsens Vej i Eskilstrup.

Det skønnes, at 200.000 danskere søndag var til økodag på et af de mange landbrug, der holdt åbent for gæster.

I Eskilstrup lavede spejderne fra Roldsted snobrød med børnene, Søllinge Boldklub solgte pølser med brød, mens børnehaven fra Søllinge tjente en skilling på at sælge kaffe og kage.

Ingen veganere

Præcis klokken 12.00 blev stalden så åbnet, og samtlige 4000 gæster havde taget opstilling rundt om marken, hvor de kunne se de første køer komme stormende ud og lavede fantastiske bukkespring, som deltog de i et amerikansk rodeoshow.

En fest for både dyr og mennesker, og der gik lang tid, før roen for alvor sænkede sig over flokken.

Flere steder i landet var der ved økodags-arrangementer demonstrationer fra veganere, der jo udelukkende spiser plantebaseret føde og undgår animalske produkter. Veganerne mener, at økodagen er en disney-ficering af landbruget, som ifølge veganerne ikke behandler dyrene anstændigt, selv om de kalder sig økologisk.

Hvis der var veganere til stede i Eskilstrup, var de der incognito - men Niels Erik Maegaard ville have taget pænt imod dem.

- Vi ville have inviteret dem på en kop kaffe og en snak, som han siger.

Køerne skal nu gå på græs frem til 1. november, og nej: Der var ikke strøm i hegnet rundt om marken.

Men det vidste køerne ikke.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce