Annonce
Fyn

4000 tatoo-stoffer bliver forbudt: Guldmann er Fyns ældste tatovør - Den tåbelov tvinger os til civil ulydighed

Tatovøren Michael Guldmann fra Asperup frygter at måtte lukke sin tatoveringsbutik til januar på grund af nye EU-krav til tatoveringsblæk. Tatovørerne kan ikke finde blæk, der lever op til kravene. Foto: Stefan Sommer Jagd.
Til januar indføres nye regler for tatoveringsblæk, der forbyder 4000 kemiske stoffer og stiller krav til mærkning. Tatovører på Fyn og i resten af landet kan ikke finde blæk, der lever op til kravene. Kommer der ikke en løsning snart, kan de blive nødt til at lukke butikkerne eller tatovere ulovligt.

Asperup: 4. januar 2022 træder nye EU-regler i kraft, der kan få tatoveringsbranchen i medlemslandene rundt om i Europa til at dreje nøglen om.

Mere end 4000 kemiske stoffer i tatoveringer og permanent make-up forbydes. Derudover stilles der nye krav til mærkning af tatoveringsfarver.

Det har dog vist sig umuligt for tatovører at finde tatoveringsblæk, der lever op til de nye krav. Det fortæller formand for Dansk Tatovør Laug, Frank Rosenkilde.

Annonce

- Der er fortsat ikke kommet noget brugbart tatoveringsblæk, der lever op til kravene. Der er et par forhandlere, der har skrevet, at deres produkt lever op til kravene, men vi holder os til listen fra CTL, der først kommer med en opdateret liste den fjerde januar.

CTL er et laboratorie, der tester tatoveringsblæks indholdsstoffer. Efter test af et produkt kan CTL derfor melde ud, om blækket lever op til de nye krav.

I Asperup ligger Guldmann Tattoo. Ejeren, Michael Guldmann, har været i branchen i 38 år og er den tatovør på Fyn med den længste karriere.

Den lov tvinger os jo til civil ulydighed. Ellers får vi ikke brød på bordet.

Michael Guldmann, ejer af Guldmann Tattoo.

Han frygter nu, at han må lukke sin butik.

Denne type farver må Michael Guldmann kun benytte indtil fjerde januar. Foto: Stefan Sommer Jagd.

- Ved at forbyde de 4000 stoffer, så sparker de benene væk under hele branchen. Vi kan ikke finde noget alternativt blæk, der er lovligt. Det er helt hul i hovedet.

- Jeg risikerer at gå fra hus og hjem, fortæller Michael Guldmann.

Virksomhederne har ansvaret

Ifølge Miljøstyrelsen findes der dog tatoveringsblæk, som lever op til de nye krav, forklarer toksikolog ved Miljøstyrelsen, Sehbar Khalaf.

- Miljøstyrelsen henviser til en vurdering, EU’s uafhængige socioøkonomiske ekspertkomité har lavet. De har i 2018 konstateret, at der findes alternative tatoveringsfarver på markedet.

Miljøstyrelsen kan dog ikke pege på specifikke tatoveringsfarver, der er lovlige efter fjerde januar.

Nye regler for tatoveringsblæk

EU-forordningen træder i kraft den 4. januar 2022. Reglerne blev vedtaget i september 2020.

Ifølge Miljøstyrelsen skal reglerne beskytte mod skadelige effekter fra kemiske stoffer i tatoveringer.

Der forbydes 4000 kemiske stoffer i tatoveringsblæk, som har vist sig at være allergi- og kræftfremkaldende i dyr. Man har ikke dokumentation for, at der er en sammenhæng mellem stofferne i tatoveringsfarver og kræft i mennesker.

Ligeledes stilles der krav til mærkning af blæk, tilsvarende mærkning af kosmetik.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion fører tilsyn og kontrol med kemikaliereglerne.

- Det kan vi ikke, primært grundet den måde, kemikaliereglerne er skruet sammen på. Det er virksomhederne, der har ansvaret for, at produkterne er sikre. Som myndighed kan vi derfor ikke blåstemple produkter. Det vil desuden forudsætte, at vi har undersøgt produkterne fra start til slut samt vurderer, at de er sikre.

- Det kan vi ikke som myndighed, ligesom vi heller ikke kan favorisere virksomheder over hinanden.

Annonce

Ulovlig tatovering

Selvom Miljøstyrelsen mener, at der findes lovlige produkter på markedet, kan tatoveringsbranchen ikke finde dem.

Tatovøren Michael Guldmann ved fortsat ikke, om han efter 38 år kan fortsætte i tatoveringsbranchen. Dette grundet ny EU-lovgivning, der træder i kraft 4. januar 2022. Foto: Stefan Sommer Jagd.

Hvis ikke der kommer et alternativ for tatovørerne, tror Michael Guldmann, at tatovører vil begynde at tatovere uden for registrerede butikker.

- Der kommer stadig til at blive tatoveret, det er jeg overbevist om. Det kommer bare til at foregå underground. Den lov tvinger os jo til civil ulydighed. Ellers får vi ikke brød på bordet.

Den nuværende danske tatoveringslovgivning stiller blandt andet krav til hygiejne, og at tatovører skal registreres ved Sikkerhedsstyrelsen, der fører kontrol med de registrerede steder.

Annonce

Håber på løsning

Professor og overlæge Jørgen Serup, der er chef for Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital, mener, at mere ulovlig tatovering kan få konsekvenser for kunderne.

- Vi har en fin hygiejnestandard i registrerede tatoveringssteder. Hvis vi ender med, at flere tatoverer i skjul i garager eller lignende, så kan konsekvensen være, at man ikke ser samme hygiejnestandard. Vi vil sandsynligvis også se mere blæk fra internettet, eksempelvis Kina, der ikke er lige så sikkert for kunden.

Selvom uret tikker, og tatovørerne fortsat ikke har fundet blæk, der lever op til lovkravene, håber Michael Guldmann da fortsat på, at der når at komme en løsning.

- Jeg håber da stadig på, at der bliver fundet en løsning. Men det er en tåbelov. Man har slet ikke tænkt tingene ordentligt igennem, jeg mener ikke, den kommer til at beskytte nogen. Nu risikerer man, at folk kommer til at tatovere uden nogen sundhedsfaglig kontrol.

Annonce
Nyborg For abonnenter

To teenagere sigtet for groft hærværk på kommunens toiletter: Kan se frem til stort erstatningskrav

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Nordfyn For abonnenter

Udlejer til skimmelsvamp-lejlighed får håndsrækning: - Det er et meget lille plaster på såret

OB

OB' nye assistentræner Søren Krogh fik debut i Silkeborg efter et par dage med sygdom under kasketten

Assens

Indsats mod social dumping på Vestfyn: Skattestyrelsen besøgte seks virksomheder - fem får besøg igen

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Erhverv For abonnenter

Den ene er oprindeligt opfundet på Lindø, den anden i Skibshuskvarteret - nu mødes de i Give

Husker du Daniel fra Løvens Hule: Juiceeventyret Bardjus begyndte med en joke - nu er målet en trecifret million-omsætning

Faaborg-Midtfyn

Fra Kværndrup mod Ringe: Tre galloway-køer løs på Svendborgmotorvejen

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Erhverv

Odenses to robotkæmper vokser voldsomt: Universal Robots solgte for over to milliarder sidste år

Odense For abonnenter

Mystisk politiaktion på nedlagt gartneri: Nu løfter norsk politi sløret for, hvad sagen handler om

Kerteminde

Værtshus uddeler gratis shots og øl på mærkedag: Nu skal den have fuld gas efter en hård tid

Annonce