Annonce
Nyborg

400 nyborgensere til borgermøde om Lynfrosten

Mange af de 400, der mandag aften var til borgermøde om Lynfrosten havde kritiske spørgsmål til et kommende butiksbyggeri på grunden. Foto: Christian Nordholt
Stormfuldt blev det ikke. Men der var masser af kritiske spørgsmål, da borgermøde om Lynfrosten mandag aften fyldte kulturhuset Bastionens store sal.

Nyborg: Blæsten gik gennem Nørrevoldgade.

Og indenfor var der også en frisk vind i kulturhuset Bastionens store sal.

Ordstyreren, vicekommunaldirektør Søren Møllegaard, fik ganske vist sit ønske om, at "alle taler pænt til hinanden og om hinanden" opfyldt.

Men der var mange blandt de 400 borgere, som fyldte salen til sidste plads, der forholdt sig kritisk til sagen:

Etableringen af et centerområde med plads til 15.000 kvadratmeter butikker på den stærkt forurenede grund på Storebæltsvej, der i Nyborg aldrig bliver omtalt som andet en "Lynfrosten".

Annonce

Hvad skal der ske med Lynfrosten?

Har du en holdning til, hvad der bør ske med Lynfrost-grunden på Storebæltsvej?

Er du mest optaget af forureningsdebatten, forandringerne for Nyborgs handelsliv eller noget helt tredje - og hvorfor?

Har du spørgsmål, der ikke blev besvaret på borgermødet på Bastionen?

I så fald vil vi meget gerne høre fra dig på redaktionen. Send dine spørgsmål eller input til nyborg@fyens.dk, eller kommenter artiklen.

I løvens hule

Ikke siden 2017, hvor et tilsvarende stormfuldt borgermøde sænkede kulturfærgen "Broen", har så mange nyborgensere ved personligt fremmøde vist interesse for en kommunalpolitisk beslutning.

Blandt de mange, der spenderede en mandag aften på lokalplanforslag nummer 302 - for "et aflastningsområde på Storebæltsvej 10" - var også ejeren af Lynfrost-grunden, direktør Ole Philipsen, Philipsen Gruppen.

- Joh, jeg tør nok stikke hovedet i løvens hule. Det er jo lødige folk, som kommer her, mente han.

Det var da heller ikke ham, men mere politikerne i Nyborgs byråd, der stod for skud.

Og en af bredsiderne kom fra Hans Henrik Kongsmark, der sidder i handelsstandsforeningens bestyrelse.

- Det her er ikke ondt ment. Men jeg er selv detailhandler, og for mig er det her alvor, fastslog han og spurgte med henvisning til en konsulentrapport, som spår, at butikkerne i den gamle bymidte vil miste 30 procent af omsætningen, hvis der bygges butikker på Lynfrosten:

- Kan vi om få år forvente at få en ny lokalplan for bymidten, der tillader boliger i stueplan? Der hvor butikkerne lå før …

Det skal de handlende i den gamle bymidte dog ikke forvente.

I hvert fald ikke, hvis det står til Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V).

- Det skal ikke være sværere at drive handle i den gamle bymidte. Det er derfor vi står for at investere 20 millioner kroner i den gamle bymidte, påpegede han.

Fortidens synder

Og selv om det var butikkerne på Lynfrosten, der var aftenens egentlige emne, fik den massive forurening på grunden også lov til at fylde en del.

Nyborg Kommune havde inviteret Region Syddanmarks koncerndirektør Jørgen Bjelskov og civilingeniør Kristian Dragsbæk Raun med til bogermøde.

Og de fik også deres sag for.

Karin Di Martini fra græsrodsgruppen "Tjæren på Lynfrosten og andre giftgrunde" slog for eksempel fast, at fortidens synder nu bliver til nutidens", mens Michael Gertsen ville vide, om der overhovedet er renset på, hvad det vil koste at rense forureningen på Lynfrostgrunden op.

Det kunne civilingeniør Kristian Dragsbæk Raun bekræfte, at der ikke er

- Det er der ikke, fordi forureningen på Lynfrosten ikke er farlig, fastslog han til tydelig utilfredshed for en del af de fremmødte.

Men regionens udsendte slog igen og igen fast, at der for det første ikke er værdifuldt grundvand under grunden, og at forureningen for det andet ikke truer overfladevandet i Storebælt og Nyborg Fjord.

- Og det kan faktisk nemt koste et tocifret millionbeløb at lave sådan en beregning af omkostningerne. Og det gør vi ikke, når der er tale om en grund, hvor forureningen ikke udgør nogen trussel, og hvor der ikke er behov for at gøre en offentlig indsats i forbindelse med forureniongen, understregede koncerndirektør Jørgen Bjelskov.

Ordstyrer Søren Møllegaard, vicekommunaldirektør i Nyborg, bad om - og fik - en gode tone på det store borgermøde. Foto: Christian Nordholt

Offentlig høring

Lokalplanforslaget, der skal give Philipsen Gruppen mulighed får at etablere et centerområde med butikker på Storebæltsvej, er i offentlig høring indtil den 31. marts.

Efter mandagens borgermøde at dømme, vil politikerne få mange høringssvar at forholde sig til, når lokalplanforslaget skal til endelig behandling i byrådet i løbet af foråret.

Og allerede tirsdag er der borgermøde om Lynfrost-grunden igen.

Denne gang er der dog tale om et lukket møde for de 10 nærmeste naboer til Lynfrosten.

Der vil Region Syddanmark nu have vished for, at den massive forurening på grunden ikke truer naboernes indeklima og dermed også deres helbred.

Byrådet med Kenneth Muhs i spidsen har valgt en strategi, som vil udsulte det nuværende handelsliv i den historiske bymidte, fastslog formanden for Nyborg Handel, Ulrik Nielsen. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Rynkeby Foods tjener atter penge

Annonce