Annonce
Erhverv

40.000 ton madaffald igennem Odense bekymrer: Beslutning om anlæg udskudt

Punktet om et fælleskommunalt anlæg til behandling af madaffald til produktion af såkaldt pulp til biogas-produktion blev i dag udskudt i økonomiudvalget i Odense Kommune. Arkivfoto

Der skal flere oplysninger på bordet om konsekvensen af at køre lastbiler med 40.000 ton madaffald igennem Odense, før økonomiudvalget i Odense nikker ja til at arbejde videre med planerne om et fælleskommunalt anlæg til 59 millioner - samtidigt afviser direktør for eksisterende privat anlæg i Ringe, at hans anlæg ikke kan behandle det kommunale madaffald.

En politisk beslutning om at lade Odense Renovation gå videre med planerne om at etablere et anlæg til behandling af madaffald fra de fynske kommuner til en investering på 59 millioner kroner blev udskudt onsdag.

Det var ellers på dagsordenen hos økonomiudvalget i Odense Kommune, men punktet er ifølge rådmand og byrådsmedlem Søren Windell fra De Konserative udskudt, da han bl.a. selv efterlyser flere oplysninger i sagen.

Især transporten af tusindevis af ton af fynsk madaffald til et nyt såkaldt pulpanlæg få kilometer nord for bymidten i Odense har fået alarmklokkerne til at ringe hos De Konservative.

- Det er konsekvenserne af at lede lastbiler med 40.000 ton madaffald årligt igennem byen for at nå frem til anlægget, som ifølge planerne skal placeres ved Odense Nord Miljøcenter tæt på Stige, som jeg gerne vil vide mere om, siger Søren Windell.

Annonce

Firmaets beslutning

På mødet onsdag skulle politikerne tage stilling til, hvorvidt Odense Renovation skal have tilladelse til at etablere et datterselskab og bygge et såkaldt pulpanlæg til 59 millioner kroner, som skal aftage madaffaldet fra borgerne i alle de fynske kommuner - bortset fra Middelfart og Ærø.

Der findes i forvejen et privat anlæg i Ringe, som drives af firmaet NC Miljø, som har et stort svensk selskab i ryggen. Herfra er der voldsom modstand mod projektet, som ifølge direktøren fra NC Miljø, Massimo Forti, vil underminere forretningsmodellen i Ringe-anlægget. Der er investeret op mod 100 millioner kroner i Ringe-anlægget, men det har ikke spillet nogen rolle, understreger Søren Windell.

- Det er nu ikke derfor, jeg har bedt om flere oplysninger. Det er firmaets egen beslutning at investere i et anlæg med en forventning om at få andel i det kommunale madaffald, og det er ikke derfor, jeg har bedt om at få beslutningen udskudt, siger Søren Windell, som også vil vide mere om muligheden for et kommunalt-privat samarbejde.

Forundret direktør

Beslutningen glæder direktør hos NC Miljø, Massimo Forti, som håber, at det kan give ham mulighed for at påvirke processen, så kommunerne - og altså også Odense vælger at bruge NC Miljø til opgaven.

Han var selv tidligere onsdag i kontakt med Enhedslistens medlem af byrådet i Odense Kommune, Brian Skov Nielsen, som også sidder i bestyrelsen i Odense Renovation. Årsagen var at Brian Skov Nielsen i et interview med Fyens Stiftstidende onsdag sagde, at det private pulpanlæg til 100 millioner kroner i Ringe aldrig har modtaget privat madaffald, er bygget til erhvervsaffald og i øvrigt allerede er en glimrende forretning - også uden kommunalt affald.

- Vi havde en fin dialog, men vi er grundlæggende uenige. Jeg glæder mig over, at det er blevet udskudt nu, siger Massimo Forti, som afviser påstandene fra Brian Skov Nielsen.

- Vi har modtaget privat madaffald, bl.a. i en forsøgsordning med Odense Renovation med affald fra Odense, og vi modtager i dag madaffald fra Frederiksberg. Vores anlæg kan klare både erhvervsaffald og madaffald fra private - det er der ingen forskel på, siger han.

Ifølge direktøren behandler de mellem 12.000 og 14.000 ton kildesorteret dagrenovation i dag i anlægget i Ringe.

Men hvorfor bygge et anlæg, hvor forretningen er baseret på en forventning om, at I kan få kommunernes madaffald?

- På EU-niveau havde man allerede forberedt det, og baseret på vores erfaringer i Sverige, vidste vi at det ville komme. Vi er ikke selvfølgelig blevet lovet noget, men vi forventede, at det kommunale madaffald ville blive tilgængeligt på markedet, siger han.

Der er konkurrence

Massimo Forti afviser desuden, at placeringen som det eneste anlæg på Fyn reelt skulle give NC Miljø monopol. Der findes anlæg i bl.a. Holsted og Horsens. Ifølge Brian Skov Nielsen vil det ikke være bæredygtigt at transportere affaldet væk fra Fyn, sagde han til Fyens.

Det afviser direktøren i Ringe, da logistik og transport ifølge ham ikke fylder ret meget i det grønne regnskab.

- Transport har meget lidt indflydelse på behandlingen af madaffald i det store bæredygtighedsregnskab. Det viser alle undersøgelser, siger han.

Eksperter har tidligere sagt det samme - bl.a. hos programmet Detektor i DR1 i september sidste år, hvor bl.a. professor ved DTU Miljø, Thomas Fruergaard Astrup, siger følgende:

- Transportafstandene for madaffaldet (eller genanvendelige materialer i øvrigt) betyder meget lidt i det samlede regnskab. Det har ingen praktisk betydning for valg af løsning eller modtageanlæg for madaffaldet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce