Annonce
Fødselsdag

40 år: Robyn tog kontrol og blev en superstjerne

Robyn er født i Stockholm og begyndte sin sangkarriere allerede som 12-årig. Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Robyn har ikke bare stået for uimodståelig festmusik til en hel generation.

Hun leverede også lydsporet til deres liv - i både søde og svære stunder. Sange man kan græde og danse til, føle sig forelsket og ulykkelig til.

Det skete især i 2010, da den svenske musiker slog sin status som superstjerne fast. Sange som "Dancing om My Own" og "Hang With Me" fra "Body Talk"-pladerne tog både dansegulve og hitlister med storm.

Men popkarrieren begyndte allerede i midten af 1990'erne for Robin Miriam Carlsson, som hun er døbt. Som 18-årig havde hun to singler i top 10 i USA, og hun fulgte op med flere vellykkede udgivelser i den radiovenlige genre.

I midten af 00'erne tog Robyn mere kontrol over musikken og startede sit eget pladeselskab. Stilen blev lagt om til en mere elektronisk og til tider bastung lyd. Teksterne rykkede ind i et dybere og mere personligt univers af inderlighed, befrielse og selvstændighed - men også ensomhed og sorg.

Samtidig eksperimenterede hun med et mere farverigt visuelt udtryk og en leg med det androgyne, der afspejlede hendes modning som kunstner. Senere har hun også designet tøj.

Efter at have turneret i nogle år efter "Body Talk" skruede Robyn ned for blusset med færre koncerter og kun få udgivelser i fællesskab med andre kunstnere.

Sidste år vendte hun så tilbage med sin første soloplade i otte år og forløste et langvarigt savn i den store fanskare. Albummet "Honey" indeholder ikke samme enkeltstående ørehængere som tidligere, men udgør en raffineret helhed, der igen er blevet taget godt imod af anmeldere og lyttere.

Onsdag den 12. juni fylder Robyn 40 år. Om få uger er der mulighed for at fejre hende på dansk grund, når hun optræder på Roskilde Festival. Hun er selvskrevet som et af de allerstørste navne på plakaten og kommer næppe til at danse alene. /ritzau

Annonce
Robyn har optrådt tre gange på Roskilde Festival og kommer igen i år. Her er det dog et billede fra Øya Festival i Oslo. Audun Braastad/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce