Annonce
Nordfyn

40 år på kirkegården: Jan Hald har det bedst i den frie luft

Jan Hald roer kajak i fritiden og er i det hele taget et aktivt friluftsmenneske i fritiden. Den fantastiske udsigt fra Bogense Kirke betragter han som et frynsegode. En del af lønnen, der er svær at beskatte. Foto: Thomas Gregersen 
Som 22-årig nyudlært gartner var det ikke et arbejdsliv på kirkegården, den unge Jan Hald havde forestillet sig. Men han har aldrig fortrudt sit valg af arbejdsplads - og nu er der gået 40 år.

Bogense: Jan Hald var en forholdsvis nyudklækket og grøn gartner, da han i marts 1981 trådte ind gennem lågen til sin første arbejdsdag på kirkegården ved Bogense Kirke. Det var ikke lige det, han havde forestillet sig, da han efter skoletiden havde søgt ind på gartneruddannelsen.

Og han havde slet ikke tænkt, der skulle ligge en livsstilling gennem indtil videre 40 år på den indviede jord. Den milepæl har han netop rundet, og hans indre friluftsmenneske kan stadig glæde sig over at have sin hverdag med en af landets måske smukkeste udsigter.

- Jeg får jævnligt at vide, at det burde blive beskattet som et frynsegode, når jeg kan gå her og kigge ud på Kattegat, Æbelø og alle de små mågeøer. Hver årstid har sin charme, og der er ikke to dage, der er helt ens, når man arbejder meget ude, siger Jan Hald.

Kirkegårdsleder Jan Hald og menighedsrådsformand Kjeld Bruun på rundtur på kirkegården i forbindelse med at Jan Hald overtog som leder efter Flemming Jørgensen i 2018. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Siden 2018 har det været med titlen som kirkegårdsleder, da han overtog efter sin mangeårige forgænger og chef Flemming Jørgensen.

Som leder har Jan Hald en stor rolle i det aktuelle arbejde med at udforme fremtidens kirkegård.

Annonce

Fremtidens kirkegård

- En af de udviklinger, der er gået rigtigt stærkt i mine år på kirkegården, er, at dengang i 1981 var cirka 40 procent af alle begravelser jordbegravelser - i dag er det nok højst omkring fem procent. Så i fremtiden vil kirkegården mere få status af et rekreativt område, end et sted, hvor folk kommer for at mindes og pleje et gravsted. Det er en rigtigt spændende opgave at være med til at forme en ny måde at bruge det her specielle stykke jord på, siger Jan Hald.


En af de udviklinger, der er gået rigtigt stærkt i mine år på kirkegården er, at dengang i 1981 var cirka 40 procent jordbegravelser - i dag er det nok omkring fem procent. Så i fremtiden vil kirkegården mere få status af et rekreativt område.

Jan Hald


Gennem årene har han arbejdet under 10 skiftende menighedsråd, men det har ifølge jubilaren aldrig givet anledning til problemer.

- På det område har jeg været privilegeret. Jeg har altid haft et godt samarbejde med vores forskellige menighedsråd og det øvrige personale, siger han.

Også fra menighedsrådsformand Kjeld Bruun er der mange roser for samarbejdet med Jan Hald.

- Jan er meget visionær og pertentlig. Ud over hans arbejde med vores egen kirkegård er hans viden og idéer meget værdsat i hele provstiet. I øvrigt også hos de besøgende på kirkegården. Jan har altid overskud til andre, lyder det fra Kjeld Bruun.

Hvornår det runde 40-års jubilæum kan markeres for alvor, hænger sammen med coronaens udvikling, men det skal fejres, så snart det bliver muligt, slår menighedsrådsformanden fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce