Annonce
Kerteminde

40 år med morgensvømning og vandede vittigheder: - Vi kan ordne hele verdenssituationen

Dennis Karlsen er det nyeste medlem af holdet, og har derfor tjansen med at hente øl til de andre. Foto: Michael Bager

Lørdag kunne svømmehallen i Munkebo Idrætscenter fejre 40 års jubilæum. Det samme kunne en gruppe morgenfriske svømmere, der har mødtes hver lørdag siden 1978 til en dukkert og en lille én til kaffen.

Annonce

Munkebo: - Godmorgen, eller goddag hedder det jo næsten for os, vi har været oppe længe jo, siger tidligere borgmester Palle Hansborg-Sørensen muntert.

Og tidligt oppe, det har han været hver lørdag de sidste 40 år. Det var nemlig ikke kun svømmehallen i Munkebo Idrætscenter, der kunne fejre 40 års jubilæum lørdag. Lige siden den første lørdag i november 1978 har et hold af morgenfriske svømmere mødtes hver lørdag klokken 7 til en svømmetur og efterfølgende morgenkaffe med en lille én.

- Vi kan ordne hele verdenssituationen her lørdag morgen, og så er der fred i verden den næste uges tid, siger Palle Hansborg med et glimt i øjet.

Fernet Brancaen er traditionen tro på bordet, og humøret er højt hos holdet, der udelukkende består af herrer, der er lidt grå på toppen.

- Første lørdag i måneden er der faste pladser efter anciennitet, fortæller Palle Hansborg-Sørensen og tager derfor plads i den ene bordende sammen med Finn Buus Nielsen. De har begge været med helt fra starten i november 1978.

Sådan ser svømmehallens fremtid ud

Svømmehallen i Munkebo Idrætscenter har i de seneste år haft et støt stigende antal badegæster. Allerede i august i år, havde over 20.000 gæster købt en billet i automaten.Men svømmehallen har 40 år på bagen, og det kan efterhånden tydeligt ses på tilstanden.

Da byrådet indgik budgetforlig 2019-2022, var det derfor en glædelig overraskelse, at der var afsat 23 mio. til renovering af svømmehallen.

- Det er jeg meget positiv over, det var ikke nødvendigvis, hvad vi havde ventet, siger halinspektør Allan Sjørslev. Men den trænger jo, tilføjer han.

Ifølge ham vil hallens tilstand indenfor de næste 3-4 år blive rigtig kritisk, og derfor er det godt, at der nu kan igangsættes en omfattende renovering indenfor de næste par år.

På reparationslisten står blandt andet reparation af bassinerne, et nyt tag og nye baderum.

Reparationerne betyder, at svømmehallen kommer til at være lukket i en periode.

- Vi kommer jo nok desværre til at genere både de offentlige gæster og svømmeklubben, konstaterer Allan Sjørslev. Han satser dog på, at man kan holde lukket i lavsæsonen.

Den første lørdag i hver måned, bliver man placeret ved bordet efter anciennitet. I den fjerneste ende sidder de, der har været med på holdet længst. Foto: Michael Bager
Annonce

Mange års anciennitet

I de første år bestod morgenholdet mest af folk, der med frivillig arbejdskraft havde medvirket til at etablere svømmehallen.

- Os, der gik dernede og arbejdede, vi blev enige med os selv om, dengang hallen blev indviet, at nu skulle vi spilleme også have lidt glæde af det, vi havde gået og arbejdet med. Så vi blev enige om at gå i gang med at svømme hver lørdag morgen. Og det har vi så holdt ved siden, fortæller Palle Hansborg-Sørensen.

Og selvom de kun er to, der har været med fra start, så har mange af medlemmerne efterhånden mange års anciennitet.

- Vi har holdt hinanden ud i alle årene. Vi er blevet sammentømret gennem tiden. Vi kommer hinanden ved og holder runde fødselsdage sammen, fortæller Kurt Skyggelund, der har været med siden 1979 og derfor får lov at sidde i samme bordende som Palle Hansborg-Sørensen og Finn Buus Nielsen.

Lidt nye medlemmer er der dog kommet til gennem tiden.

- Vi blev nødt til at skifte lidt ud, vi blev træt af at høre på de samme vittigheder, griner Jørgen Hauge, der også har været med siden 1979.

Egentlig er Jørgen Hauge flyttet til Odense, men han tager stadig turen til Munkebo hver lørdag, og det samme gælder for flere af de andre. For både holdet og hallen gemmer på mange gode minder. Det var her flere af mændene selv lærte at svømme, og her deres børn og børnebørn også har lært at svømme.

Traditionen tro bliver der drukket en lille én til morgenkaffen. Foto: Michael Bager
Annonce

Faste traditioner

På de 40 år holdet har svømmet, har der sneget sig mange traditioner og faste systemer ind. Og hvis man tror, at man bare kan komme og gå, som man vil, så tager man grueligt fejl. Hvis man ikke møder op lørdag morgen kl. 7, så vanker der nemlig en bøde, eller en mulkt, som de kalder det, på 30 kr. Og hvis man ovenikøbet har glemt at melde afbud, så skal der 100 kr. i bødekassen. Bødekassen bliver tømt til den årlige sommerfest, hvor også damerne får lov at komme med.

Fredag aften holdt holdet jubilæumsfest, og selvom det blev halvsent, så var det ikke en undskyldning for at skippe svømningen lørdag morgen. At man har været til fest aftenen før, er nemlig ikke en acceptabel undskyldning.

Desuden er der tradition for, at det er det nyeste medlem af holdet, der henter øl.

- Det var bare synd for Niels, for han var det nyeste medlem i 17 år, griner Kurt Skyggelund.

Hvert medlem har sit eget ølkrus med navn på. Foto: Michael Bager
Annonce

Vi ses til næste år

- Jeg ser frem til vores 50 års jubilæum, siger Finn Buus Nielsen.

- Ja, hvis vi ellers kan få kørestolen herind, tilføjer en af de andre og griner.

Til slut skal der synges fødselsdagssang, før det yngste medlem skal rejse sig for at hente øl. Benny Andersens fødsesldagssang, der er skrevet over melodien "Svantes Lykkelige Dag", bliver uddelt i ægte svømmehals-stil på lamineret papir, og så bliver der ellers sunget til.

- Det må vi fejre med endnu en tår, og vi ses til næste år.

Medlemmerne studerer en artikel avisen skrev, da svømmehallen havde 20-års jubilæum. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Påvirket fynbo fik taget bilen

Annonce