Annonce
Kultur

40 år i et kulturelt hurlumhejhus

Torben Juul, ejer af Antik 44, har samlet på specielle ting i hele sit liv. Så meget, at han selv jævnligt bliver glædeligt overrasket, når der dukker glemte ting op i krogene i det gamle hus. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Huset i Adelgade 44 i Bogense har mange hundrede år på bagen, og midt i de historiske rammer har Torben Juul nu huseret i de 40.

Bogense: Når man træder ind ad døren i Adelgade 44 for første gang, er kaos nok ordet, de fleste umiddelbart vil sætte på det indtryk, der rammer en.

Igennem 40 år har ejer Torben Juul fyldt byens ældste middelalderhus med myriader af sælsomme antikviteter og samlerobjekter.

Der bliver talt meget om superspredere i denne virustid, men der er lidt stille om supersamlere, hvor Torben Juul nok er i en kategori, der får pilen til at slå helt op på skalaen omkring manisk.

Annonce

- Jeg har aldrig samlet, fordi tingene skulle have en eller anden værdi, men fordi jeg elsker de effekter, der kan fortælle sjove skæve historier om mennesker, siger han.

Fra de glade café- og teaterdage, hvor den kendte lokale kunstner Frank Hammershøj ses i selskab med Agnethe Bjørn og Cille Bjørn. Arkivfoto: Anders Brohus

Rundt i gemmerne kan man falde over breve fra Danmarks sindssyge konge Christian den 7, konseilspræsident D.G. Monrads høje hat, en tot af billedhuggeren Thorvaldsens hår, 170 år gamle italienske marionetdukker, et enormt herbarium af sjældne tørrede planter og i tusindvis af genstande, som også ofte kan overraske ham selv, når de dukker op under en oprydning.

Prins Henriks samling

Lige i øjeblikket er det især de orientalske effekter, der har hans interesse, og selvom målet er at rydde ud, så bliver der også stadig købt ind på netauktioner.

- Jeg har blandt andet sikret mig en stor del af Prins Henriks samling af især jade, som blev sat til salg efter hans død. Men det skal være de spøjse og kuriøse ting, slår Torben Juul fast.

Ligesom samlingerne stritter lidt i alle retninger, har det gamle hus gennem de seneste 40 år også været en oase for anderledes og lidt skæve vinkler på kulturlivets udfoldelse.

- Allerede da jeg lige var kommet til huset i 1982, holdt vi en kæmpe havefest, der blev en forgænger for den senere Nordfynsfestival. Det blev til nogle meget brede festivalprogrammer op igennem 80'erne med musik, lyrik, skuespil og alt muligt i en skøn blanding. Der var masser af store kendte navne, som gæstede Bogense gennem de år, fortæller Torben Juul.

I de senere år er Antik 44 blevet et fast element i tv-serien Krejlerkongen, hvor butikken leverer sjove og kuriøse antikviteter til quizprgrammet. Her er det fra optagelserne til programmet Antikduellen. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Siden er det blevet til en lang række sommerkabareter og i 1987 blev der indrettet radiostudie i den ene halvdel af overetagen, hvor Radio Nordfyn var pionerer og dannede spirekasse for studieværter, der siden har fortsat karrieren andre steder i branchen.

Annonce

Sommerkabaret og klaverforening

- Vi har haft café, klaverforening og i 1992 var det skuespiller Agnethe Bjørn, der startede en lang og ubrudt række af sommerkabareter, der har bragt nogle af dansk teaters kendte navne op på den lille intime scene i baglokalet.

Da Torben Juul mistede sin mor for nogle år siden, stod han alene med huset og lidt rådvild om, hvordan han skulle fremtidssikre sin økonomi.

En af mulighederne var, at han måtte begynde at sælge ud af sine mange samlinger, så caféen blev lukket og butikslokalet omdannet til antikbutik.

- Når man ejer et så gammelt hus, hvor kælder og stueetage stammer tilbage fra middelalderen, mens overetagen er bygget på i 1600-tallet, så er der for det første en del vedligeholdelse, men også nogle grænser for, hvad man må. Det specielle er jo, at både gulve og tagkonstruktion er de originale. Det ser man stort set ikke nogen steder mere. Derfor er der også planlagt en historisk undersøgelse af nogle eksperter, når vi er kommet på den anden side af coronaen, fortæller Torben Juul.

Senest har huset fungeret som en af kulisserne i julefamilien om familien Jul, og her kan man netop nu erhverve sig nogle af effekterne fra filmen. Blandt andet de to nissesenge og forskellige tegninger.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Kan en pædagog erstatte en SOSU?: Nordfynsk plejecenter tester mulig løsning på problematisk personalemangel

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

14-årige Mikkel sprang ud som Amalie: Nu er hun landskendt på tv - Det var overvældende og kom som et chok

OB For abonnenter

OB's fodbolddirektør Björn Wesström viser kløgt og har allerede spillet sine første kort med stor tydelighed

Navne

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Kultur

Odense skal tilbage på metallandkortet: Ny festival vækker dødsmetallen til live efter lang dvale

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

De ansatte får al skraldet: Hvorfor spare i så vigtig en afdeling?

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Odense

FærdselsuheldRingvejen: To personbiler kørt sammen

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Erhverv

Der kommer ikke flere specialiteter fra Jan og Tine: Tirsdagsmaden fortsætter dog i ny version

Annonce