Annonce
Nordfyn

4 råd til at nedbringe madspild

En måde at reducere madspild er at købe varer, som er tæt på sidste holdbarhedsdato. Arkivfoto
Du gør ikke kun en tjeneste for miljøet når du vælger at formindske dit madspild, der er også penge at spare. Her er fire gode råd til at formindske dit madspild derhjemme. Undersøgelser viser, at hver dansker har et årligt madspild på cirka 44 kilo.

Brødtekst

Annonce

1) I fryseren

Frys dine madrester ned eller brug dem dagen efter. Problemet hos mange ligger allerede ved madlavningen, hvor man laver mere mad, end man kan spise, derfor er det vigtigt at fryse resterne ned eller bruge dem dagen efter for at formindske madspild.

2) Udløbsdatoen

Tænk på varens udløbsdato. Hvis du skal bruge varen den samme dag, som du køber den, så tag altid varen der er tættest på udløbsdatoen. Nogle dagligvarebutikker sætter også deres varer ned, når de er tæt på udløbsdatoen, så derfor er der også penge at spare, hvis man går efter disse varer.

3) Køb ikke for meget

Køb kun mad, du har brug for. Dette punkt virker måske som en selvfølge, men alligevel er der mange, som køber meget mere, end de har mulighed for at bruge. Så derfor altid køb mad med hovedet, når du ude og handle i stedet for maven.

4) Lav ikke for meget

Tilbered kun den mængde mad du/I kan spise.Overvej inden du/I begynder at lave mad, hvor meget mad man overhovedet kan spise, ellers ender man med at smide en del mad ud, der kunne være brugt på andre tidspunkter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce