Annonce
Debat

4. majs helt særlige stemning

Læserbrev: Den 4. maj er vel den smukkeste og vigtigste fejring, vi har i landet. Efter fem forbandede år med terror, begrænsninger og fremmede soldater i gaderne var det slut. Befrielsesbudskabet lød fra BBC, og Danmark var frit.


Alle kan deltage med et lille stearinlys.


Annonce

Det har vi mindet hinanden om hvert eneste år siden dengang. For mange er det fortsat en fast tradition med lys i vinduet som minde om den mørke tid og som tak til dem, som kæmpede for Danmarks frihed. Jeg holder meget af lysene i vinduet. Alle kan deltage med et lille stearinlys, og det siger utrolig meget om en fælles erindring, som heldigvis kommer mere og mere på afstand.

For selv om vi ikke glemmer fortidens overgreb mod et fredeligt land, så er vi kommet videre. Gamle fjender er nære venner, og i dag samarbejder Danmark og Tyskland på kryds og tværs. Det er dejligt at tænke på – den 4. maj og alle andre dage.

Når den 4. maj har en helt særlig stemning, skyldes det nok også selve måneden. Maj er en af vores dejligste forårsmåneder, og der er en opsparet trang til liv og lys, som tørster efter solen. Sådan var det i 1945 efter besættelsen, og sådan er det nok alle år. Vi trænger til, at lyset og varmen kommer tilbage efter vinteren.

Den følelse er særlig stærk i år, hvor vi har kæmpet og knoklet med coronarestriktioner i mere end et år. Uden sammenligning med besættelsens rædsler har vi også prøvet, hvordan det er at blive begrænset i hverdagen, men forhåbentlig varer det ikke ret længe, før vi igen kan mødes med familie og venner som tidligere. Rejse, danse og glæde os sammen uden begrænsninger eller bekymringer for corona.

Men vi får lige en sidste påmindelse om pandemien denne 4. maj. Heller ikke i år er det muligt for os at gennemføre den traditionsrige markering af befrielsen. Der bliver naturligvis nedlagt kranse på vores faste mindesmærker, men desværre bliver det ikke muligt at deltage i den smukke begivenhed, som jeg ved, at mange holder af.

Lad os håbe, at dette bliver den sidste befrielsesfejring med indskrænkninger. Lad os sætte lys i vinduet. Lad os glæde os over foråret og friheden.

Rigtig glædelig 4. maj til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold

Topspiller skifter håndboldtrøjen ud med politiuniformen: - Jeg skal prøve noget nyt

Annonce