Annonce
Odense

4,5 meter og 70 kilo kvælende muskler: Se video med Odense Zoos nye beboer

Verdens tungeste slangeart er den grønne anakonda, og sådan en er netop flyttet ind i Oceanium i zoo. Der går dog et stykke tid, inden publikum kan få den at se.

Odense: Det sker, at de nysgerrige og agile silkeaber kikker ned gennem trådnettet. Ned på Oceaniums nyeste beboer, som rejser hovedet, spiller ekstra med tungen og kigger tilbage.

Den grønne anakonda har for længst taget det nye anlæg til sig. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Nærkontakt er ikke muligt, og det skal silkeaben utvivlsomt være mest glad for, da et møde kunne risikere at blive fatalt, om den nye beboer skulle være i det hjørne. Der er nemlig tale om en repræsentant for verdens største slangeart: Den grønne anakonda.


Annonce

De går for at være lumske. Man kan læse de fleste andre slangearters humør, men ikke anakondaen.

Bjarne Klausen


Som konkurrerer med og måske også bliver overgået af netpyton som verdens længste, men til gengæld er den med sikkerhed verdens tungeste slangeart.

To dyrepassere

Den nye anakonda i Odense Zoo er en hun og hører med sine 70 kg og fire en halv meter i længden ikke til de allerstørste eksemplarer af arten, men er alligevel imponerende at skue. Og den skal, fortæller zoo-direktør Bjarne Klausen, omgås med en vis varsomhed.

- De går for at være lumske. Man kan læse de fleste andre slangearters humør, men ikke anakondaen, siger Bjarne Klausen og tilføjer, at der altid skal to dyrepassere ind ad gangen, hvis der skal ordnes noget i anakondaens anlæg.

For nok er det en kvælerslange, som dermed ikke er giftig, men den kan bide, og hvis først den begynder at vikle sig om en arm eller et ben, er man ilde stedt. Om end, der ikke findes verificerede historier om, at anakondaer ligefrem skulle have ædt voksne mennesker.

Annonce

Købt i Tjekkiet

Zoos nye anakonda er købt hos en privat opdrætter i Tjekkiet, som Bjarne Klausen har fundet gennem diverse netværk, og den kom til Odense for godt tre uger siden. Den har for længst fundet sig til rette i det nye anlæg, som er en del af Oceanium, hvilket selvfølgelig passer perfekt, da anakondaen lever vildt i de tropiske, sydamerikanske regnskove, som er genskabt i Oceanium.

Anakondaen har fået eget anlæg i en del af Oceaniums tropiske regnskovsområde, hvor der tidligere var en plantevæg. Nederst til højre kan man se, at der er indkig, hvis anakondaen er under vandet. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Faktisk har anlægget til den nye beboer været betydeligt dyrere end selve indkøbet af den 70 kg tunge kvælerslange, som har kostet cirka 10.000 kroner. Vildt lever den grønne anakonda altid nær ved vand, og der er da også et anseligt vandhul i anlægget, hvor kunstige træer lavet i beton gør det ud for regnskov. Der er mulighed for et undervands-kig ind til anakondaen, der ofte vil være neddykket i vandet, som vil have en konstant temperatur på 28 grader.

- Vi har brugt mange ressourcer på at skabe et så naturligt miljø som muligt, siger Bjarne Klausen, og tilføjer, at der også på et tidspunkt skal fisk i vandhullet.

Annonce

Har ikke ædt

Men ellers er det jo ikke verdens mest aktive dyr, og en anakonda er ikke sådan en, dyrepasserne kan træne og aktivere, som man i Odense Zoo for eksempel gør med de store katte-rovdyr.

- Hvis den for eksempel æder et flodsvin i naturen, kan der gå fire-fem måneder, inden den æder igen, siger Bjarne Klausen, som tilføjer, at man har forsøgt at give anakondaen en død kanin, uden det vakte interesse. Så foreløbig har zoos nye logerende ikke ædt noget, men det er der intet foruroligende i ifølge Bjarne Klausen.

Afhængigt af, hvor anakondaen befinder sig i anlægget, kan man komme ganske tæt på og beundre farvesammesætningen i hammen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Noget af det fascinerende ved slanger i anakonda-klasse er netop, hvis de æder et stort byttedyr og dermed får en mægtig bule på maven, mens dyret fordøjes, og Bjarne Klausen kan sagtens forestille sig at fodre anakondaen med en død, daggammel kalv, ligesom de dyr, man af og til bliver nødt til at aflive i zoo, sagtens kan blive til anakonda-mad.

Annonce

Åbner 21. maj

I de kommende dage og uger begynder Odense Zoo at reklamere for den nye beboer, men hvis ellers corona-restriktionerne forbliver, som de er nu, er det først 21. maj, zoo må åbne de indendørs anlæg - og dermed Oceanium med det nye anakonda-anlæg - for publikum.

- Det har længe været et stort ønske for os at få en af de helt store slanger, og vi vil hellere have én stor end mange små, siger Bjarne Klausen, som fortæller, at den nye anakonda er fem-seks år gammel og sagtens kan blive 20-30 år i fangenskab.

Helt tæt på anakondaen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

I fangeskab er de længste grønne anakondaer nået op på næsten seks meter i længden og små 95 kilo. I naturen lever anakondaer alene bortset fra i parringstiden, og der er ingen planer om at anskaffe en han, fortæller Bjarne Klausen. Blandt andet fordi det kan være svært at komme af med ungerne.

Under alle omstændigheder glæder zoo-direktøren sig til at vise den nye beboer frem for publikum, som kan komme helt tæt på, med blot et kraftigt trådnet mellem menneske og fire en halv meter og 70 kg rå muskelkraft.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Annonce