Annonce
Fyn

4,4 meter høje bølger holdes ude: Nu skal Storebælts jernbanetunnel sikres på Fyn

Sund & Bælt har forstærket digerne på Sprogø med 100.000 ton granit, og nu skal jernbaneforbindelsen fra Fyn til Sjælland sikres mod mere ekstremt vejr.

Storebælt: Flere end 100.000 granitsten er siden september sidste år blevet lagt oven på de eksisterende diger rundt om den nordlige del af Sprogø for at sikre jernbanetunnelen under Storebælt mod oversvømmelse.

Forstærkningen af digerne er sket for at modstå følgerne af de klimaforandringer, som ser mere voldsomme ud i dag, end da Storebæltsbroen blev designet for cirka 30 år siden. Med 100.000 ton ekstra granit i størrelser på op til et ton er digerne på Sprogø blevet forhøjet halvanden meter, og de kan nu modstå bølger på op til 4,4 meter og højvande på 3,25 meter over normal vandstand.

Så høj vandstand forventes heldigvis ikke at blive dagligdag - det vil ifølge Sund & Bælt kun ske en gang hver 10.000 år, så med de højere diger er sikkerheden for tunnelen hævet til et niveau, hvor en oversvømmelse ikke accepteres som en mulighed, oplyser Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

- Det er en vigtig opgave for os at fremtidssikre Storebæltsforbindelsen. Når vi ser ind i beregningerne for vejret og klimaet over de næste 50 år, kan vi forvente stigende vandstande og voldsommere hændelser som stormflod og større bølger. Så det giver rigtig god mening at sikre vores anlæg nu, siger Jan Lyngsø, driftsleder i Sund og Bælt.

Det har kostet cirka 30 millioner kroner at forhøje digerne på Sprogø, men sikringen af jernbaneforbindelsen over Storebælt er ikke tilstrækkelig med de højere diger. Også ved Halsskov og ved Nyborg skal der klimasikres, og det arbejde tager Sund & Bælt fat på i løbet af de næste par år.

Jernbanetunnelen under Storebælt har en gang været oversvømmet; det var under byggeriet af Storebæltsforbindelsen i oktober 1991. Begge tunnelrør blev oversvømmet, da vand fra Storebælt trængte ind i tunnelen oven over en af de fire boremaskiner, der arbejdede mod hinanden fra Sjælland og Sprogø.

Oversvømmelsen betød, at borearbejdet blev forsinket cirka 10 måneder.

Annonce

Storebælt klimasikrer digerne på Sprogø from Sund & Bælt on Vimeo.

Diget rundt om den nordlige del af Sprogø er blevet forstærket, så det nu kan holde bølger på op til 4,4 meters højde ude og beskytte jernbanetunnelen mod oversvømmelse selv ved højvande op til 3,25 meter over normal vandstand. Arkivfoto: Gade Co./Sund & Bælt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce