Annonce
Danmark

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Ejerne af firmaet i Borris, Uffe Bjerg og Lauge Bonde, har opsagt overenskomsten med 3F, da medarbejderne er yderst utilfredse med indholdet af den nye overenskomst. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Fagforbundet 3F har på baggrund af Lauge Bonde-sagen sammenlignet overenskomster, og fastslår på den baggrund, at 3F-overenskomsten er langt bedre end KA-overenskomsten. Men det er den forkerte overenskomst, de sammenligner med, mener Kristelig Arbejdsgiverforening.
Annonce

Arbejdsmarked: Sagen om anlægsgartner Lauge Bonde i Borris, der nægter at skrive under på en overenskomst med 3F, fordi medarbejderne på virksomheden føler, at de bliver dårligere stillet, har nu fået fagforbundet 3F på barrikaderne med en sammenligning af de to overenskomster - og 3F konkluderer på den baggrund at på 20 ud af 30 faktuelle punkter er 3Fs overenskomst den bedste.

Nyheden er blevet bragt på Fagbladet 3Fs hjemmeside - men spørger man Karsten Høgild, direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening, der er 3F's modpart i sagen, så er holdningen klar:

- Vi kan ikke anerkende sammenligningen, for den er fyldt med fejl, siger Karsten Høgild.

Kristelig Arbejdsgiverforening peger især på et punkt: 3F har sammenlignet overenskomsterne på bygge-anlægsområdet, til trods for at Lauge Bondes medarbejdere faktisk er aflønnet efter Den Grønne overenskomst hos Kristelig Arbejdsgiverforening, som giver højere takster end bygge-anlægsoverenskomsten hos både Kristelig Arbejdsgiverforening og 3F. Der mener Kristelig Arbejdsgiverforening, at det ikke giver et retvisende billede.

Hos 3F mener man, at man slet ikke kan sammenligne overenskomster for to forskellige fagområder.

- Man kan ikke sammenligne noget, der ikke kan sammenlignes, fastslår Palle Bisgaard, næstformand i 3F's byggegruppe, som også mener at 3F står bedre, hvis der laves en branchespecifik gennemgang på anlægsgartner-overenskomsterne. Beregningerne fra 3F viser nemlig, at en medarbejder på 3F-overenskomst kan få mellem 6000 og 10.000 kroner mere ind på lønkontoen årligt, end hvis medarbejderen er organiseret på Kristelig Arbejdsgiverforenings overenskomst.

- Vores øvelse kan sagtens laves mellem anlægsgartner-overenskomsterne, men så vil forskellen bare blive endnu større i vores favør, forklarer Palle Bisgaard.

Annonce

Tvivl om faggruppe

Spørgsmålet er så hvilken overenskomstmæssig faggruppe Lauge Bondes ansatte hører til.

Karsten Høgild mener, at de i Kristelig Arbejdsgiverforenings regi hører til på anlægsgartner-overenskomsten og ikke på bygge-anlægsområdet. Hos 3F mener man, at Lauge Bondes ansatte hører til på bygge-anlægs-området, ud fra det arbejde, som skulle udføres på byggeriet af hospitalskirken i Gødstrup, hvor virksomheden blev bedt om at underskrive en overenskomst med 3F.

- Som udgangspunkt er det bygge- og anlægsoverenskomsten. Vi forholder os til det arbejde, der er blevet lavet i Gødstrup, og der er det denne overenskomst. Anlægsgartneropgaver er ikke dækket af det. Det er ikke det samme, som at han ikke kan blive dækket af anlægsgartner-overenskomsten, siger Palle Bisgaard, der også bemærker, at han er blevet fortalt, at Lauge Bonde har en stor andel af anlægsarbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce