Annonce
Faaborg-Midtfyn

3F planlægger ny aktion mod midtfynsk planteskole

Det er ikke mere end et par uger siden, at 3F senest var på barrikaderne foran planteskolen. Arkivfoto: Ane Johansen
Konflikten mellem 3F og Møllegårdens Planteskole fortsætter. Ifølge 3F udnytter planteskolen og polske bagmænd lovgivningen. Onsdag morgen kan planteskolen forvente endnu en demonstration, lyder meldingen.
Annonce

Midtfyn: Frustrationerne er til at føle på hos 3F. Gennem længere tid har fagforeningen forsøgt at skabe ordentlige løn- og arbejdsvilkår for omkring 30 polske ansatte, som arbejder på Møllegårdens Planteskole lidt nord for Ringe.

Polakkerne får mellem 75-80 kroner i timen før skat. Men 3F mener, at planteskolen er omfattet af overenskomsten, og at den derfor bør betale mindst 143 kroner i timen.

Men 3F kan ikke stille meget op, fordi planteskolen og polske bagmænd har fundet en cvr-nummer-fidus, der sætter fagforeningens konflikt-muligheder ud af spil.

- Det er så usselt, og det er træls, at det er lovligt, siger Hanne Petersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn, der også dækker Midtfyns-området.

Hun fortæller, at fagforeningen derfor planlægger en demonstration tidligt onsdag morgen. Det sker foran planteskolen, som i øvrigt producerer færdige hække under navnet Prima Færdig Hæk.

Lars Strarup ejer Møllegårdens Planteskole, hvor der ifølge 3F er omkring 30 polakkere ansat. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Uendelig jagt

Polakkerne på planteskolen er ansat som vikarer gennem en underentreprenør, som er en del af en større polskejet selskabsgruppe kaldet PF-gruppen med base i Glamsbjerg. Ejeren hedder Prezmyslaw Teclaw, som ifølge 3F bor i Polen.

Den faglige konflikt er en katten-efter-musen-jagt, bortset fra at det hele tiden er nye mus, som fagforeningen skal jagte.

Planteskolen udskifter nemlig entreprenøren, der leverer arbejdskraften, hver gang 3F iværksætter en konflikt. Men den nye entreprenør hører stadig under PF-gruppen, og det er stadig de selvsamme polakker, som passer og plejer hækkene. Der er blot tale om et nyt selskab med et nyt cvr-nummer.

- Vores konfliktsystem kan simpelthen ikke nå at træde i kraft, før de opretter et nyt cvr-nummer over natten, fortæller en frustreret Hanne Petersen fra 3F.

Fagforeningen skal bruge knap en måned for at kunne iværksætte en konflikt efter overenskomstens regler.

- Vi er hele tiden bagud, og det kan i princippet fortsætte i al uendelighed, hvis de bliver ved med at oprette nye cvr-numre, siger hun.

Annonce

Demonstration onsdag

Hanne Petersen fortæller, at PF-gruppen netop har oprettet det 14. cvr-nummer. Og at planteskolen tirsdag har opsagt dens seneste entreprenør. Men om planteskolen har ansat PF-gruppens nyeste selskab, er endnu uvist. Det har ejeren af planteskolen, Lars Strarup, 72 timer til at oplyse fagforeningen.

Hvis ikke Lars Starup havde opsagt sin seneste entreprenør inden midnat, natten til onsdag, kunne 3F iværksætte en blokade foran planteskolen onsdag morgen og på den måde spærre for al ind- og udlevering.

Men fordi han netop har opsagt entreprenøren, må 3F nøjes med at vise deres utilfredshed ved at demonstrere - ligesom fagforeningen gjorde for et par uger siden, da Lars Strarup sidst skiftede entreprenør.

- Onsdag vil vi igen stå med bannere og markere, at det ikke er i orden. Vi kæmper videre, for vi vil ikke finde os i det, siger Hanne Petersen.

Avisen har konfronteret planteskoleejer Lars Strarup med kritikken og stillet ham en række spørgsmål.

"Jeg kan nævne, at Møllegårdens Planteskole overholder dansk lovgivning," lyder svaret kortfattet per mail.

Hanne Petersen har tidligere demonstreret foran planteskolen sammen med blandt andre formanden for 3F Østfyn Tonny Fejerskov. Arkivfoto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce