Annonce
Erhverv

3F opdagede lønsnyd: Letbane-firma vil ikke betale

3F opdagede i efteråret, at en spansk underleverandør ikke havde indgået overenskomst for sine ansatte på letbanebyggeriet i Odense. Der blev indgået overenskomst og forlig om tilbagebetaling, men ikke for hele perioden, firmaet har været med på opgaven, lyder det fra 3F. Arkivfoto: Kim Rune
Spansk underleverandør bad selv fagforbundet 3F gå lønsedler igennem, da den indgik overenskomst, men da forbundet opdagede, at 15 spanske arbejdere igennem et halvt år var blevet snydt for 700.000 kroner gik sagen i hårdknude.

En sag om efterbetaling på 700.000 kroner i løn og diverse tillæg til 15 spanske arbejdere på letbanebyggeriet i Odense er gået i hårdknude, selv om det var underleverandøren Montajes Lesaca selv, der bad om at få beregnet, hvad det skyldte firmaets ansatte.

I efteråret blev 3F opmærksom på, at ansatte hos det spanske firma havde arbejdet uden overenskomst på letbanen som underleverandør hos spanske Comsa, der er hovedentreprenør på milliardprojektet. Det fortæller faglig sekretær hos 3F Bygningsarbejderne Fyn, Lars Gregersen, til Fyens Stiftstidende, efter at 3F Fagbladet har bragt sagen frem.

- Vi opdagede dem faktisk henover sommeren, hvor vi tilbød dem en overenskomst. Den fik vi på plads i september, siger han.

Efterfølgende indgik Montajes Lesaca på et møde den 29. november også forlig med 3F om efterbetaling af 100.000 kroner i løn til syv ansatte for en periode på 26 dage samt en bod på 30.000 kroner. Montajes Lesaca har dog haft 15 ansatte i sving på byggeriet af letbanen siden april, fortæller Gregersen.

- Firmaet bad mig om at beregne, hvad efterbetalingen for hele perioden løb op i, hvis arbejdet skulle være foregået under overenskomstlignende forhold, siger Lars Gregersen.

Annonce

Frustration hos 3F

Allerede på forligsmødet i november understregede den spanske arbejdsgiver dog, at der ikke bliver tale om at efterbetale lønnen for hele perioden. Den manglende løn viste sig at løbe op i 700.000 kroner, men reelt set var der intet, 3F kan stille op, da de ansatte ikke har haft overenskomst for den periode.

- Vi har ikke muligheder for at gå videre med sagen. Og det frustrerer mig virkeligt, for de arbejder på et projekt, hvor der er en klausul om, at man skal være på overenskomstlignende forhold, siger han.

Ifølge Fagbladet 3F, som har bragt sagen frem, så har Odense Letbane igennem længere tid været opmærksom på Montajes Lesaca, og selskabet har tilbageholdt et "rigtig stort" beløb til Comsa, mens man undersøger sagen, siger adm. direktør Mogens Hagelskær til fagbladet.

- Vi har en fornemmelse af, at de er blevet snydt, men vi kan endnu ikke dokumentere det, siger Hagelskær i artiklen i 3F Fagbladet.

Den usikkerhed vil Lars Gregersen gerne være med til at fjerne, siger den faglige sekretær til Fyens Stiftstidende.

- Han (Mogens Hagelskær, red.) er velkommen til at komme ned på mit kontor og se mine beregninger, som er de samme, som jeg brugte til det regnestykke, som firmaet jo indgik forlig på baggrund af, siger han.

Montajes Lesaca anerkender via sin advokat overfor 3F Fagbladet ikke, at man har underbetalt sine ansatte, selvom der er indgået forlig om efterbetaling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce