Annonce
Faaborg-Midtfyn

3F efter intern kommunikationsfejl: Nu blokerer vi planteskolen

3F demonstrerede onsdag morgen foran Møllegårdens Planteskole, der leverer færdige hække under navnet Prima Færdig Hæk. Men fagforeningen kunne også godt have blokeret planteskolen - det vidste de bare ikke. Foto: Michael Bager
En intern kommunikationsfejl betyder, at 3F alligevel godt kan blokere en midtfynsk planteskole for at bruge underbetalt polsk arbejdskraft. Planteskoleejeren har fået sig en tænkepause.
Annonce

Midtfyn: Nu eskalerer den faglige konflikt mellem 3F og Møllegårdens Planteskole. Fagforeningen har nemlig opdaget, at den alligevel godt kan blokere planteskolen, hvor der ifølge 3F arbejder en række underbetalte polakkere.

Omkring 30 vrede 3F-folk var onsdag morgen mødt op foran planteskolen, men kun for at demonstrere med bannere og røde faner. Den lokale afdeling, 3F Østfyn, troede nemlig ikke, at den måtte lave en decideret blokade.

Men det viser sig, at fagforeningen alligevel godt må blokere planteskolen efter overenskomstens regler. Der er blot sket en intern kommunikationsfejl. Det fortæller formand for 3F Østfyn Tonny Fejerskov.

Faktisk måtte 3F blokere planteskolen allerede onsdag morgen.

- Lige nu ringer vores folk rundt til planteskolens handelsparter og siger, at de, der er omfattet af overenskomsten, ikke må handle med planteskolen, fordi den er konfliktramt, siger Tonny Fejerskov onsdag eftermiddag.

Han fortæller, at planteskoleejeren nu har fået sig en kortere tænkepause, inden 3F vil trække deres medlemmer ud fra planteskolen og fysisk blokere for ind- og udlevering af varer foran planteskolen.

Og en fysisk blokade er på vej, understreger Tonny Fejerskov og fortæller, at det vil ske inden for få dage.

PF-gruppen

PF-gruppen udgør i alt 14 selskaber på samme adresse i Glamsbjerg. Alle er enten 100 procent eller 75 procent ejet af Przemyslaw Teclaw, som selv bor i Polen. De fleste firmaer leverer arbejdskraft til landbrug, skov og gartneri.

To af selskaberne, 2TL ApS og Scansil ApS, har leveret arbejdskraft til Møllegårdens Planteskole, hvor der ifølge 3F for tiden arbejder omkring 30 polakkere.

De polske vikarer har dog været ansat i et tredje firma under PF-gruppen kaldet Goskov, som har fungeret som underleverandør til 2TL ApS og Scansil ApS.

3F har iværksat konflikt mod alle tre firmaer - og flere til. Fordi Møllegårdens Planteskole stadig får leveret arbejdskraft gennem Goskov, som nu er blokaderamt, kan 3F også blokere Møllegårdens Planteskole.

Ifølge 3F får polakkerne en løn på omkring 75-80 kroner i timen før skat. 3F mener dog, at planteskolen er omfattet af overenskomsten og bør betale medarbejderne mindst 143 kroner i timen.

Annonce

Flere mellemled

Møllegårdens Planteskole har ikke selv ansat de polske medarbejdere. Planteskolen har derimod hyret et vikarbureau kaldet Scansil, som leverer arbejdskraften, og som hører til en større polskejet selskabsgruppe kaldet PF-gruppen.

Møllegårdens Planteskole fyrede dog Scansil som entreprenør tirsdag, lige inden 3F onsdag måtte blokere planteskolen for netop at bruge Scansil, som 3F for nogle uger siden iværksatte konflikt imod.

En fidus, som planteskolen også tidligere har gjort brug af, da den fyrede det konfliktramte vikarbureau 2TL, som også er ejet af PF-gruppen.

Scansil og 2TL er imidlertid blot mellemled, for de polske vikarer er i virkeligheden ansat i et tredje selskab i PF-gruppens regi kaldet Goskov. Det er 3F's konflikt med dette firma, som betyder, at fagforeningen efter måneders forsøg nu kan blokere planteskolen, som - gennem de førnævnte mellemled - får leveret arbejdskraft fra netop Goskov.

- Det er ærgerligt, vi skal bruge så meget tid på det, mener Tonny Fejerskov, formand for 3F Østfyn.

Annonce

Frygter nyt selskab

Planteskoleejeren har ifølge den lokale 3F-formand flere muligheder for at undgå eller stoppe en blokade.

PF-gruppen kan endnu engang oprette et nyt cvr-nummer og flytte de polske medarbejdere med over i det nye selskab.

- PF-gruppen og planteskolen har jo indtil nu cyklet rundt imellem flere forskellige cvr-numre, og det skulle komme bag på mig, hvis ikke planteskolen bare ansætter medarbejderne gennem et nyt selskab. Og så starter hele møllen forfra, frygter Tonny Fejerskov.

Han håber dog, at ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars Strarup, i stedet vælger selv at ansætte de polske medarbejdere - udenom PF-gruppen - til en løn, som svarer til overenskomsten.

- Det vil selvfølgelig øge hans omkostninger, men alt andet lige må det da betyde noget for hans nattesøvn at vide, at han betaler folk en ordentlig løn. Fremfor at bruge pengene på dyre advokater, siger Tonny Fejerskov.

Avisen har talt med planteskoleejeren Lars Strarup, som henviser til sit tidligere svar i forbindelse med konflikten.

"Vi driver virksomhed inden for rammerne af de love og regler, som er gældende i Danmark. Vi fører ikke sager mod 3F i pressen – dette skal ske ved de relevante retsinstanser om nødvendigt. Derudover har vi ikke yderligere kommentarer," lyder svaret.

Hanne Pedersen er faglig sekretær i 3F Østfyn. Hun mener, planteskolen udhuler den danske model ved at trykke lønnen. Foto: Michael Bager
Omkring 30 3F-folk mødte tidligt onsdag morgen op for med bannere og røde faner at vise deres utilfredshed med løn- og arbejdsvilkårene på planteskolen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Sport

Intet alternativ til sejr for Otterup HK

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce