Annonce
Indland

397 borgere fik hjælp af en fotovogn i 2017: Sådan kan du selv bestille en

Jens Bækkelund er én af mange fynboer, som selv har bestilt en fotovogne til at komme og tage fartsyndere ved hans hjem i Nyborg. Foto: Michael Bager

Alene sidste år reagerede politiet på 397 henvendelser fra utrygge borgere, der gerne ville bestille en fotovogn. Fokuser mere på trafiksikkerhed end utryghed, lyder det fra FDM.

Hvis du er utryg ved for høj fart i dit eget nabolag eller på en anden vej, som du ofte kører på, er der gode muligheder for at få besøg af en af Fyns Politis ni fotovogne.

Det eneste du skal gøre, er at ringe til politiet på 114 eller sende en mail til fyn@politi.dk.

Alene sidste år reagerede politiet på 397 henvendelser fra utrygge borgere. Og kigger man på måleoperatørernes valg af kategori til hver placering, viser det sig, at mere end hver tredje fotovogn har været placeret på veje, hvor borgerne har været utrygge ved for høj fart i årene fra 2015 til 2017.

Som vi tidligere har fortalt i forbindelse med serien "Fotovogne i fokus", er kategorierne "Skolevej" og "Ulykke" sjældent blevet valgt. Til gengæld hører kategorien "Utryghed" til blandt de mest populære.

Den kategori er sammenlagt blevet valgt i 36 procent af tiden i løbet af de seneste tre år. Og det er langt fra tilfældigt. Ifølge Fyns Politis operative chef for færdselsafdelingen, Preben Ingemansen, er det således udtryk for en bevidst strategi:

- Det er vigtigt for os, at borgerne føler sig trygge, så når vi får henvendelser fra utrygge borgere, så reagerer vi på det, siger Preben Ingemansen.

Annonce

Hver anden vil have mere kontrol

At man borgere er glade for fotovognene og i mange tilfælde ligefrem inviterer dem på besøg, var også konklusionen på en måling, som Epinion sidste efteråret gennemførte for Rådet for Sikker Trafik.Her svarede knap halvdelen af omkring 2.000 danskere, at de ønskede mere fartkontrol i deres lokalområde, mens kun 18 procent svarede, at de ikke ønskede mere kontrol.

Endnu større var andelen, der gerne ville have, at bilisterne sænkede farten i de adspurgtes lokalområde. Det ønske gav 55 procent udtryk for, mens kun 9 procent svarede, at der ikke var behov for at sænke farten.

FDM: Husk trafiksikkerheden

Hos bilisternes interesseorganisation, FDM, har afdelingschef Torben Kudsk fuld sympati for intentionerne bag det store fokus på utrygge borgere. Han advarer dog mod, at utrygheden får lov til at spille for en stor rolle, når fotovognene bliver placeret.

- Vi kan godt forstå, at politiet gerne vil gøre befolkningen mere trygge, men hvis for alvor skal gøre noget ved færdselssikkerheden, så mener vi, at man i højere grad bør målrette kontrollen til de steder, hvor det rent faktisk handler om sikkerhed. Vi har lidt en fornemmelse af, at man nogle steder har et lidt for stort fokus på tryghed, siger Torben Kudsk.

Ifølge Preben Ingemansen hos Fyns Politi har man dog både fokus på utrygheden hos borgerne og på, hvordan man med fotovognene kan få sat farten ned på veje, hvor der sker mange ulykker. Det gør man blandt andet ved at fokusere en del af indsatsen til otte konkrete veje, hvor der både bliver kørt for stærkt og sker mange uheld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce