Annonce
Udland

36 personer er savnet efter bådforlis i DRCongo

Et fartøj er natten til søndag forulykket på Congofloden med kurs mod hovedstaden. 76 personer blev reddet.

Redningsmyndighederne i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) leder søndag efter 36 mennesker, der er savnet efter et bådforlis.

Båden sank natten til søndag på Congofloden med kurs mod landets hovedstad, Kinshasa. Ulykken fandt sted 100 kilometer fra byens centrum.

Det oplyser politiet i landet søndag eftermiddag dansk tid.

- Årsagen til ulykken er endnu ikke kendt, siger Pierrot-Rombaut Mwanamputu, der er talsmand for politiet.

Søer og floder bliver ofte benyttet til transport i DRCongo, hvor vejnettet ikke er særlig godt udbygget. Det er desværre ikke sjældent, at der sker ulykker på grund af overbelastning og usikre fartøjer.

Båden, der sank, bliver kaldt en "hvalfanger" og bliver ofte brugt i området. Den er mellem 15 og 30 meter lang og seks meter bred.

I størstedelen af ulykkerne oplever myndighederne, at passagererne ikke bærer redningsveste. Derudover er der mange, der ikke kan svømme.

76 personer blev reddet søndag.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce