Annonce
Erhverv

3500 nye job: Jobboom i datacenter, letbane og supersygehus

Facebook kommer til Odense

Letbanen i Odense, det nye supersygehus og Facebooks datacenter skaber op mod 3500 nye job i byggebranchen, som ikke findes i Odense i dag, når de tre projekter kommer helt i gang de næste år.

Der er allerede heftig aktivitet i Tietgenbyen, hvor Facebooks kommende datacenter bygges, forarbejdet til Letbanen skaber omvæltninger i bymidten og Nyt OUH venter lige om hjørnet.

Når først de tre kæmpe byggeprojekter kommer i fuld gang vil de med et slag øge behovet for arbejdskraft til byggebranchen i Odense med mellem 3000 og 3500 ansatte til alt fra projektledelse til arbejdsmænd.

Sådan lyder det fra både byggearbejderne i 3F Odense, Dansk Byggeri på Fyn og Byg Til Vækst-projektet, hvor de fynske kommuner i fællesskab bl.a. arbejder på at omskole og opkvalicere ledige til et job i byggebranchen.

- Græsset er ved at blive grønnere i branchen. Så meget at det kan blive et problem at finde folk nok til at løse alle byggeopgaverne i Odense, når der på en gang bliver skabt så mange job, som ikke er her i dag, siger Søren Folkersen, formand for byggeridelen i fagforeningen 3F i Odense og for Byg Til Vækst-initiativet mellem de fynske kommuner.

Senest har Facebook indkaldt til indledende byggemøde på Odense Rådhus den 30. marts, hvor interesserede firmaer fra Odense, Fyn og resten af landet kan møde de entrepører, som står for det overordnede ansvar med at bygge datacentret i Tietgenbyen frem mod 2020.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at blive klar til opgaverne, bl.a. ved at flytte folk over i branchen via Byg til Vækst, og jeg tror nu nok, at de store opgaver skal få folk nok, for det er dem, der er mest fokus på og det er opgaver, som folk gerne vil arbejde på, siger han.

- Til gengæld tror jeg, at manglen på arbejdskraft vil ramme de mindre håndværksmestre, siger han.

- Græsset er ved at blive grønnere i branchen. Så meget at det kan blive et problem at finde folk nok til at løse alle byggeopgaverne i Odense, når der på en gang bliver skabt så mange job, som ikke er her i dag.

Søren Folkersen, formand for byggeridelen i fagforeningen 3F i Odense og for Byg Til Vækst-initiativet mellem de fynske kommuner.

Vi skal nok løse opgaverne

Han mener ikke, at firmaerne i byggebranchen har lyttet godt nok efter, når han selv og andre har påpeget, at der vil blive brug for endnu flere hænder i byggeriet.

- Branchen har som sådan ikke været god til at turde kigge ind i krystalkuglen - ligesom industrien i øvrigt. Det er, som om man bliver meget overrasket, selv om vi i årevis har efterlyst klare meldinger om, hvor mange folk firmaerne får brug for, og det er ærgerligt, syntes jeg.

Hos Dansk Byggeri på Fyn er næstformand Claus Larsen, direktør i bl.a. entrepenørfirmaet Hans Jørgensen & Søn, enig i, at de tre projekter alene vil kaste tusindevis af arbejdspladser af sig. Men han er ikke bekymret for, om Fyn kan løse dem.

- Vi skal nok klare de store opgaver, og der findes store landsdækkende entrepenører, som vil komme hertil med egne folk og de vil også ansætte folk lokalt til at løse opgaven. Men det bliver ikke kun fynboer, som kommer til at løse opgaverne, siger han.

Annonce

Fynboerne skal have chancen

For Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) handler det først og fremmest om at arbejde for at give fynboerne chancen for at komme med på projekterne, men han erkender også, at der er så store byggeopgaver forude, at det kan blive nødvendigt at hente arbejdskraft ind udefra.

- Det vigtigste er, at fynboer og odenseanere får chancen for at prøve kræfter med projektet. Har vi sikret dem den mulighed, så må vi leve med, at der også kommer arbejdskraft udefra. Har vi ikke hænder nok, så skal der stadig bygges, men der er en stor gruppe af ledige, som er værd at beskæftige sig med for at få dem ind i byggeriet og desuden skal vi også arbejde for at få flere unge ind i byggebranchen, hvor vi har store byggeaktivitet de næste otte til 10 år frem, siger borgmesteren.

.
Annonce

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce