Annonce
Nordfyn

35-årige Christian blev senhjerneskadet: - Jeg får lidt mere selvtillid af at danse

Christian Brønserud Madsen (th) blev senhjerneskadet i forbindelse med en trafikulykke i år 2004. Foto: Marwa Mezouri
35-årige Christian Brønserud Madsen var blandt deltagerne, da hjerneskadede og pårørende kastede sig ud i Rehappy Ballroom Fitness i Søndersø. Et initiativ, der handler om at få patienter til at motionere gennem dans og musik.
Annonce

Søndersø:- Nu skal vi have sved på panden og pulsen op.

I det store lokale er borde og stole rykket til siderne for at danne et dansegulv. De fem deltagere skal klappe til beatet af sangen "Happy" af Pharrell Williams samt gå ned i knæ, mens danseinstruktøren viser sin energiske side frem for at få dem op på tæerne. Tre af deltagerne er iført trøjer i pink, hvorpå der står: "Vi byder op til dans."

I sidste uge holdt Rehappy Ballroom Fitness, på Tingstedet i Søndersø, et arrangement for hjerneskade-patienter og deres pårørende. Et arrangement ledet af danseinstruktør og konceptudvikler Elisabeth Dalsgaard, der handler om at få patienter ud at motionere gennem dans og musik.

Jeg har trænet meget med kroppen, men jeg har lidt dårligere motorik og bevægelse. Kroppen bliver nok aldrig helt normal, for benene ryster, når de skal flyttes. Jeg vrider om og falder lidt mere end normalt.

Christian Brønserud Madsen, danser i Rehappy Ballroom Fitness.

Annonce

- Ikke twiste, vrikke

På dansegulvet er Elisabeth Dalsgaard i fuld gang med at få energien frem hos deltagerne. Hun danser sig frem til en høj, forpustet mand, og pludselig er hans bevægelser markante. Hofterne svinger og smilet kommer frem.

- Så er du med, råber hun over den høje musik, hvor der bliver spillet "Gi mig et smil" af Wafande.

Den høje, forpustede mand er 35-årige Christian Brønserud Madsen, som er hjerneskadet.

- Indtil videre går det fint, men jeg har da fået pulsen lidt op. Jeg bliver også udfordret lidt, fortæller han og tilføjer.

- Man får lidt mere selvtillid af det. Også selvom man ikke er den store danser.

Han blev senhjerneskadet efter en trafikulykke i 2004, og det var hans mor som foreslog, at han skulle komme.

- Min mor spurgte mig et par gange i går, om jeg havde meldt mig til. "Aaaarh," svarede jeg.

- Hun sagde, jeg skulle melde mig til. Så det gjorde jeg.

Annonce

Positiv vinkel

Elisabeth Dalsgaard mener, at Rehappy Fitness kan være med at styrke folk på forskellige måder.

- Vi går ind og laver en masse genoptræning og en masse genoptræningsøvelser - både i forhold til det kognitive med hjernegymnastik og koordination, men også i forhold til det fysiske med balance, kropskontrol og muskelstyrke. Det hele bliver danset ind.

Christian Brønserud Madsen er en aktiv person, men siden trafikulykken har han haft problemer med balancen.

- Jeg har trænet meget med kroppen, men jeg har lidt dårligere motorik og bevægelse. Kroppen bliver nok aldrig helt normal, for benene ryster, når de skal flyttes. Jeg vrider om og falder lidt mere end normalt.

Elisabeth Dalsgaard (midten) er i gang med at brede Rehappy Ballroom Fitness ud til 10 byer på Fyn. Foto: Mathias Leerberg Svedborg
Annonce

Fyn får førsteprioritet

Selve konceptet er lavet i samarbejde med hjerneskadeforeningen og sponsoreret af Albani-fonden. Projektet tager afsæt på Fyn og kommer ud til både de større byer, men også mindre byer som eksempelvis Søndersø.

- Vi har bevidst valgt 10 forskellige byer, og så faldt vi det naturligt at tage Søndersø. Folk, der er hjerneskadet, kan have svært ved at rejse langt, så det giver muligheden for, at alle kan komme. Målet er, at det skal være landsdækkende, men samtidig er det også, at vi får nogle lokale hold, der kommer til at køre i for eksempel Søndersø, siger Elisabeth Dalsgaard.

Rehappy Ballroom Fitness har efterladt et godt indtryk hos Christian Brønserud Madsen, som gerne vil prøve det igen.

Dans kan være en vej til at forbedre livskvaliteten hos senhjerneskadede, oplever danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard. foto: Marwa Mezouri
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce