Annonce
Odense

35-årig idømt betinget fængslet for ulovlig download af film: - Man kan ikke vide sig sikker hjemme bag computeren

En 35-årig mand er tirsdag blevet idømt en betinget fængselsstraf for at have downloadet adskillige film og TV-serier. Genrefoto: Alessandro Bianchi/Ritzau Scanpix

Odense: En 35-årig mand er tirsdag blevet idømt 60 dages betinget fængsel ved Retten i Odense. Han var tiltalt i en stor sag om ulovlig fildeling af film og TV-serier.

Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har ført sagen, i en pressemeddelelse.

Manden havde ifølge tiltalen downloadet adskillige film, lydbøger og serier som bruger af tjenesten DanishBits.

Annonce

Går benhårdt efter brugerne

DanishBits, hvor der længe blev delt film, TV-serier, bøger, avisartikler og computerspil, blev i 2016 anmeldt til SØIK af RettighedsAlliancen.

Ulovlige downloads

Sagen omhandlede download - og i nogle tilfælde også upload - af bl.a.

- 579 film

- 1670 lydsekvenser fra lydbøger

- 69 seriesæsoner

- 2.453 serieafnit

Ifølge alliancen selv var DanishBits et af de to største danske netværk for ulovlig fildeling. Blandt andet blev der udgivet danske film på tjenesterne før deres officielle premieredato - uden samtykke fra rettighedshavere.

En 33-årig bagmand blev i oktober 2020 anholdt i Marokko. Han, der er dansk statsborger, blev varetægtsfængslet i 25 dage tidligere i marts. Den nu dømte var ikke bagmand, men bruger af tjenesten.

- Vi går ikke kun efter bagmændene bag fildelingstjenesterne, men også efter brugere. Den dømte var inkarneret bruger, og man kan ikke vide sig sikker hjemme bag computeren, hvis man downloader film ulovligt, siger senioranklager Kaare Line fra den særlige enhed hos SØIK, der har efterforsket sagen i fire år.

Annonce

Mere end 40.000 brugere

Netværket DanishBits antages over årene at have haft op mod 40.000 danske brugere, der således har set og delt tusindvis af film i årevis.

SØIKs efterforskning viste - med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og fra andre landes politimyndigheder - at der var tale om meget professionelle set-ups, hvor både administratorerne og brugerne gjorde sig store anstrengelser for og var meget opmærksomme på at skjule deres rette identitet. Blandt andet foregik betaling med såkaldt kryptovaluta.


Vi går ikke kun efter bagmændene bag fildelingstjenesterne, men også efter brugere.

Senioranklager Kaare Line
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce