Annonce
Danmark

34-årig vil låne 2000 til julegaver: Rente på 100 procent er min eneste udvej

Screenshot fra Primutu.dk den 12. december 2018.

En 34-årig mand fortæller til avisen Danmark, at han er klar til at betale 100 procent i rente for et lån af private på Primutu, så han kan købe julegaver. Trods tidligere trusler føler han, at lån af private er hans eneste udvej.

Avisen Danmark har de seneste dage forsøgt at komme i kontakt med brugere af lånetjenesten Primutu, som faciliterer lån mellem private oftest til 100 procent i rente for en måned og med årlige omkostninger op mod over 1000 procent. To er vendt tilbage på vores henvendelse. En af dem er en 34-årig mand fra Vestsjælland.

Han har i flere år stået i RKI, og banken har for længst sagt stop til at låne ham penge. Derfor har han den seneste tid taget tre lån fra private i lukkede lånegrupper på Facebook, og nu forsøger han også at få et lån gennem Primutu.

- Økonomien er lidt stram i denne måned, og jeg søger mellem 500 og 2000 kroner, som jeg skal bruge på julegaver. Jeg ved godt, det er meget høje renter. Men det må jeg tage med, for det er min eneste udvej, siger han.

Den 34-årige, som er i gang med et ressourceforløb, der skal afklare, i hvilken grad han kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, fortæller, at han ikke har overblik over, hvor stor hans gæld er. Ud over Facebooklån har han også taget kviklån.

- Min fætter har snydt mig for penge. Men jeg har også al mulig anden gæld. Da jeg fik en depression, drak jeg i stedet for at tage stoffer og for at holde min dag kørende. Pludselig havde jeg ikke råd til at betale regninger, siger han.

Annonce

Blev truet efter lån på 1000 kroner

Det ene af de tre lån, han har fået af private gennem lukkede grupper på Facebook, har den 34-årige ikke kunnet betale til tiden. Han fortæller, at han i den forbindelse blev truet af den mand, der havde givet ham lånet på 1000 kroner.

- Han mødte op i det udslusningshus, hvor jeg bor. Men en af de andre beboere åbnede, og jeg gemte mig på badeværelset ovenpå. Bagefter skrev han til mig, at "næste gang kommer jeg ikke alene". Det får min angst til at gå i udbrud, siger den 34-årige om episoden, der fandt sted for halvanden uge side.

Netop det Facebook-lån er også en del af grunden til, at han nu søger lån på hjemmesiden Primutu.

- Jeg har fået en frist til den 28. af ham, så vil jeg betale tilbage, siger han.

Trods truslerne fortsætter den 34-årige sin søgen på lån, men nu på Primutu, hvor han regner med, at hjemmesiden sørger for, brugerne ikke bliver truet.

- Det koster penge at købe pakkerne, og de er verificerede med Nem ID, siger han.

Ejeren af lånetjenesten Primutu, Peter Price, siger dog, at han ikke har noget at gøre med, hvordan långiverne inddriver deres penge.

Mor lånte penge for at betale regning

Den anden af Primutus brugere, som det er lykkedes avisen Danmark at få kontakt til, er en 41 årig kontanthjælpsmodtager og mor til to fra Odense.

Hun fortæller, at hun har lånt penge gennem Primutu, fordi hun ligesom den 34-årige står i RKI og derfor ikke kan optage banklån.

- Det var i en periode med lavvande i kassen. Så jeg tog et lån på 500 kroner igennem en privat på Primutu, fordi jeg havde en vvs-regning, som skulle betales. Jeg skulle betale det dobbelte tilbage, og det var først bagefter, jeg tænkte, hold kæft hvor var det dumt, siger hun.

Den 41-årige mor skulle ud over renterne betale 19 kroner for at kunne søge lån på hjemmesiden, og hun skulle opgive email, telefonnummer, adresse og fødselsdato. Hun lagde ikke mærke til, hvilke betingelser hun accepterede ved oprettelsen.

Måneden efter tilbagebetalte hun beløbet plus renter og slettede sin profil på siden. Hun vil ikke længere tage lån med så høje renter og advarer andre mod at gøre det samme.

- Man skal tænke sig om, inden man låner penge derinde, siger hun.

Avisen Danmark er bekendt med både den 41-åriges og den 34-åriges fulde navn, men har af hensyn til deres situation valgt at anonymisere dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce