Annonce
Udland

32 dræbt i fangeoprør i Tadsjikistan

Medlemmer af Islamisk Stat indledte et fangeoprør, der fik sikkerhedsstyrker til at dræbe 24 indsatte.

Tre fængselsvagter og 29 indsatte er dræbt i et fangeoprør i Tadsjikistan.

Justitsministeriet i det centralasiatiske land oplyser mandag, at militante medlemmer af Islamisk Stat (IS), som var indsat i fængslet, indledte oprøret søndag.

Fangerne bag oprøret var bevæbnet med knive og stak tre vagter og fem indsatte ned.

Sikkerhedsstyrker har dræbt 24 militante og genoprettet roen i fængslet, hedder det i meddelelsen fra ministeriet.

En af de fanger, der menes at stå bag fangeoprøret, er søn af en tidligere oberst i Tadsjikistans specialstyrker. Ifølge justitsministeriet hoppede obersten af og sluttede sig i 2015 til Islamisk Stat. Han er siden blevet dræbt i Syrien.

Islamisk Stat har taget skylden for et andet fangeoprør i Tadsjikistan i november.

Under sin storhedstid kontrollerede den islamistiske bevægelse store dele af Irak og Syrien, men er blevet nedkæmpet i begge lande.

Siden har IS-ledere opfordret sine tilhængere til at foretage angreb andre steder i verden.

I Tadsjikistan har IS-loyalister fået skyld for et dødeligt angreb mod vestlige turister i landet i juli 2018.

Fængslet i byen Vakhdat ligger 10 kilometer fra hovedstaden Dusjanbe. Det har omkring 1500 indsatte, oplyser justitsministeriet.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce