Annonce
Odense

32 broer skal bygges på Vestfyn - men kun Hans' vej lukkes: - Det er jeg godt og grundig træt af

Den eneste vej, der skal lukkes i forbindelse med den kommende jernbane, er den vej, som den ene af Hans Grønlunds to indkørsler fører ud til. Snart må han dirigere sine tunge landbrugsmaskiner en anden vej - og det betyder formentlig mere tung trafik i naboerne, vurderer landmanden (i lys skjorte) selv. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tørvegyden mellem Kauslunde og Nr. Aaby er den eneste vej, som lukkes, når en kommende højhastighedsbane skal gå gennem Vestfyn. 32 broer eller tunneller skal sikre gennemgang ved andre overskæringer - nogle veje nedgraderes dog til stier, så biler ikke længere kan passere igennem.

Vestfyn: Når en ny, dobbeltsporet højhastighedsbane skal anlægges - som den skal på Vestfyn - er det uundgåeligt, at jernbanen krydser allerede eksisterende veje.

Det er lidt af et puslespil for Vejdirektoratet at få til at gå op. Hvilke veje skal gå over den nye jernbane? Hvilke skal føres under i en tunnel? Hvilke veje bliver nødt til at lukkes af? Og hvad med alle de fynske små vandløb og åer?

Resultatet er nu offentliggjort - der skal bygges 32 broer eller tunneller over eller under den kommende vestfynske jernbane, enkelte veje nedgraderes til gå- og cykelstier, og kun én enkelt vej lukkes helt.

Annonce

Det er den lille vej Tørvegyden mellem Kauslunde og Nr. Aaby, som lukkes.

- Det er jeg godt og grundig træt af, siger landmanden Hans Grønlund, da avisen møder ham på et informationsmøde for naboer til den kommende jernbane.

Mister indkørsel

Lukningen af Tørvegyden får nemlig store konsekvenser for landmanden, som bor tæt ved og har marker ud til den kommende jernbane.

Udover at jernbanen snupper fire-fem hektar af Hans Grønlunds allerbedste landbrugsjord, betyder vejlukningen, at hans lange indkørsel, som han bruger til sine traktorer og andre tonstunge landbrugsmaskiner, bliver ubrugelig.

Den nye jernbane på Vestfyn krydser en række eksisterende veje. Illustration: Vejdirektoratet
Den nye jernbane på Vestfyn krydser en række eksisterende veje. Illustration: Vejdirektoratet
Den nye jernbane på Vestfyn krydser en række eksisterende veje. Illustration: Vejdirektoratet

Indkørslen går nemlig ud til Tørvegyden, mere eller mindre dér, hvor vejen skal lukkes.

Hans Grønlund har imidlertid to indkørsler til sin gård, og fremover må han derfor bruge indkørslen fra nabovejen Nørregaardsvej i stedet. Men det vil lede mere tung trafik gennem nabobyerne Nr. Aaby og Kauslunde, forudser han.

Der er dog ingen vej udenom, forklarer Janie Ipsen, der er projektchef i Vejdirektoratet og ansvarlig for den nye 35 kilometer lange vestfynske jernbane.

Tørvegyden ligger nemlig lige dér, hvor den gamle jernbane skal møde den nye i et såkaldt udfletningsanlæg.

- Det her udfletningsanlæg er så stort, at vi rent teknisk ikke kan flytte Tørvegyden udenom anlægget, men er nødt til at lukke den. Det er heldigvis den eneste vej, som vi er nødt til at lukke på hele strækningen, selvom det er selvfølgelig træls for dem, der bor lige der, siger Janie Ipsen.

Annonce

To veje bliver til stier

Foruden Tørvegyden er der to andre veje, som reelt også lukkes - i hvert fald for biler.

- De steder, hvor vi rent teknisk ikke få skabt en nødvendig frihøjde til en vej, er vi nødt til at ændre vejen til en stiforbindelse, siger Janie Ipsen.

Der er tale om Gremmeløkkevej lidt uden for Ejby og Kelstrupskovvej mellem Vissenbjerg og Kelstrupskov, hvor der bliver etableret en gå- og cykelsti henholdsvis under og over jernbanen.

Ny vestfynsk højhastighedsbane

Den nye højhastighedsbane til 4,9 milliarder kroner bliver cirka 35 kilometer lang og strækker sig fra Odense Vest og Kauslunde øst for Middelfart.

Den nye jernbane bliver fire kilometer kortere end den nuværende jernbaneforbindelse over Vestfyn. En mere lige linjeføring gør det muligt at køre med op til 250 km/t med persontog. Dermed reduceres rejsetiden på strækningen. Det enorme projekt er led i planen om at reducere rejsetiden mellem Aarhus og Odense til blot en time.

Selve anlægget af jernbanen begynder først i foråret 2024, og holder tidsplanen, er den nye højhastighedsbane køreklar i slutningen af 2028. I første omgang gælder det dog en stor omlægning af 27 kilometer naturgasledning, der ligger i vejen for de nye skinner.

Den nuværende jernbane-strækning forbliver og skal bruges til at afvikle godstogs- og regional persontogstrafik.

Præmissen for jernbanen er nemlig, at den skal ligge klos op ad motorvejen, og det besværliggør i disse tilfælde at nå den frihøjde på 4,5 meter, som der af sikkerhedsmæssige årsager skal være mellem jernbanen og en eventuel vej, der går enten over eller under banen.

En bro over eller tunnel under en jernbane kræver større frihøjde end en motorvej, fordi jernbanen er et højspændingsanlæg.

Med andre ord; Bane og motorvej ved Gremmeløkkevej og Kelstrupskovvej ligger for tæt til, at det rent teknisk er muligt at få nok højde eller dybde til en vej over eller under banen. En sti kræver dog kun 2,5 meter i frihøjde, så derfor bliver det løsningen.

Annonce

Et lille plaster på såret

Den nye vestfynske højhastighedsbane herunder de 32 broer og tunneller er ikke blot et større puslespil, men også et enormt anlægsarbejde til knap fem milliarder kroner.

I alt skal der i forbindelse med den anlæggelsen af den nye højhastighedsbane flyttes intet mindre end fem millioner kubikmeter jord. Til sammenligning kan der være omkring 10 kubikmeter jord i en lastbil - så der skal mange lastbiler til.

På Tørvegyden ved Nr. Aaby kan lige netop dén del af projektet måske vendes til en fordel. Hans Grønlund øjner nemlig en mulighed, som han på informationsmødet forleden luftede for en af Vejdirektoratets fagfolk.

- Jeg har noget andet jord, som er meget lavtliggende og fugtigt. Kunne noget af den overskydende jord flyttes derhen, spurgte han og blev mødt af et "formentligt ja".

Det er et lille plaster på såret for den vestfynske landmand.

- Et meget lille plaster. Men jeg vil stadig hellere have, at de dropper jernbanen, siger Hans Grønlund

Vejdirektoratet har holdt flere borgermøder i løbet af den seneste uges tid. Det næste - og foreløbigt sidste - finder sted onsdag den 11. maj klokken 14.00-20.00 i Vissenbjerg Idræts- og Kulturcenter. Her vil fagfolk fra Vejdirektoratet endnu en gang stå klar til at besvare specifikke spørgsmål fra lodsejere og kommende naboer til den nye jernbane.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Politiet fangede brandstiftere på film: Nu er to mænd anholdt

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Annonce