Annonce
Erhverv

319 fynboer i praktik: To ud af tre har fået job eller er begyndt i uddannelse

Ved en opgørelse for nylig var 33 af 52 snusepraktikanter på Odense Letbane komme i job eller uddannelse efter deres fire ugers praktik på byggeriet. Arkivfoto: Michael Bager

13 byggepladser i Odense, Svendborg, Nyborg, Kerteminde, Assens, Faaborg og Ferritslev har haft 319 ledige i fire ugers praktik for at snuse til byggebranchen. To ud af tre er fortsat i fast job eller uddannelse.

13 fynske byggepladser har en aftale med de fynske kommuner om at tage ledige i fire ugers praktik. I 2017 og 2018 har 319 fynske ledige benyttet sig af muligheden, og to ud af tre (68 procent) er endt med at få et arbejde eller fortsætte på en uddannelse.

Det forklarer Susanne Olesen, der er chefkonsulent i jobcentrenes samarbejde Byg til Vækst og koordinerer indsatsen.

- Det er ret vildt, men sådan er det, fortalte hun forleden 40 ledige i 3F Odense a-kasse, som var mødt op på Skibhusvej i Odense for at høre om mulighederne for job i byggebranchen.

Ordningen kaldes "snusepraktik", fordi de ledige får lov at snuse til en ny branche i fire uger. Byggepladserne med praktikanter er:

Jensens Mole i Svendborg, BSB Svendborg, Nordre Skole i Svendborg, Plums Gaard i Assens, Faaborg Sygehus, Egebjerget i Ferritslev, Nyborg Slot, Sortekilde i Kerteminde, GASA-grunden i Odense, Højstruphave, Odense Letbane, TBT Syd og Korsløkkeparken i Odense.

Korsløkkeparken langs Nyborgvej i Odense er én af de helt store pladser og renoveres for 1,4 milliarder kroner:

- Der har vi haft rigtigt mange snusepraktikanter igennem, og mange af dem er blevet ansat derude bagefter. Blandt andet havde vi en mand, som havde været i praktik 24 steder tidligere, inden han kom i snusepraktik og blev ansat som murerarbejdsmand for Hansson & Knudsen, fortalte Susanne Olesen de fremmødte ledige.

Annonce

Find job gennem Byg til Vækst

Hver fredag klokken 11 til 12 kan ledige møde folkene bag Byg til Vækst på Tolderlundsvej 2 i Odense i stueetagen, hvor de står og fortæller om mulighederne for at komme i praktik i byggeriet på Fyn, hvis man er ledig. De kan også fortælle om muligheder for omskoling på AMU Fyn.

Omkring 40 ledige lyttede til mulighederne for job i byggeriet, da 3F Odense A-kasse havde inviteret Susanne Olesen fra Byg til Vækst-samarbejdet til at fortælle. Foto: Per Sand
Steen Hansen, a-kasseleder i 3F Odense A-kasse, og Susanne Olesen, chefkonsulent i Byg til Vækst, arbejder sammen om at guide ledige over i byggebranchen gennem fire ugers praktikforløb. Foto: Per Sand

A-kassen afgiver gerne ledige

A-kasseleder Steen Hansen tog initiativ til mødet mellem 3F Odenses ledige og Susanne Olesen fra Byg til Vækst. 3F Odenses medlemmer arbejder i industri, transport og på det grønne område, og en del er ufaglærte.

Steen Hansen ser det som en oplagt mulighed, at en del af dem kan skifte branche til byggeriet, når nu der er så gode muligheder for praktik og job inden for dette område for tiden.

- Det vil jo være oplagt, hvis nogle af vores folk fra industrien kan komme ud og trække kabler på Nyt OUH for eksempel (som er ét af de kommende projekter), forklarede han.

Størst siden Storebælt

Chefkonsulent Susanne Olesen fra Byg til Vækst fortalte på mødet de ledige fra 3F Odense om de enkelt byggepladser, hvor de har mulighed for at komme i praktik.

10 ledige har for eksempel været i praktik på TBT syd i fire uger. De ledige på TBT Syd arbejdede med at bygge en parkeringskælder. Byggepladsen - som er det enorme hul der har været midt i Odense i snart lang tid - er det største anlægsarbejde på Fyn siden Storebæltsforbindelsen, forklarede Susanne Olesen.

Der går omkring 70 mand på pladsen. Praktikanterne dér har haft gode muligheder for at blive ansat i ordinære stillinger til at lave struktør- og anlægsarbejde efter endt praktik. De er blevet en del af akkorden, som for et dygtigt struktør-sjak ligger over 300 kroner i timen.

Et andet stort projekt er byggeriet af letbanen i Odense. Aftalen for letbanen har vi tidligere beskrevet her i avisen. Susanne Olesen forklarede 3F Odenses ledige:

- Man mangler simpelthen så mange struktører og anlægsfolk, så vi har en aftale med Odense Kommune om, at der skal være et konstant flow af praktikanter.

Letbanen er inddelt i syv områder, og hvert område har hele tiden en "snusepraktikant".

100 elever på Nyt OUH

Ud over de nuværende 13 byggepladser, som tager ledige i praktik, er fire projekter på vej: Renoveringen af Højstrupparken i Bolbro, infrastrukturændringer og boligrenovering i Vollsmose, bygningen af Eventyrhuset i Odense og Nyt OUH.

- Nyt OUH er kronen på værket, forklarede Susanne Olesen.

På Nyt OUH skal seks procent af folkene på pladsen, ifølge Byg til Vækst-aftalen, være enten lærlinge eller snusepraktikanter. Med 1800 folk på pladsen bliver det til over 100 lærlinge og praktikanter. Pladsen bliver lige så stor som Odense Centrum, og det vil tage en time at køre hele vejen rundt om den på en ATV, forklarede Susanne Olesen for at illustrere mulighedernes omfang.

- En del af de folk, som kommer til at gå der, er sikkert ikke fra danske virksomheder, fordi de danske virksomheder allerede har travlt med andre byggerier. Men de danske virksomheder, som kommer til at være der, vil garanteret gerne have nogle danske ledige i praktik, sagde Susanne Olesen.

Den 27. november besøger 12 ledige fra 3F Odense a-kasse renoveringsarbejdet i Korsløkkeparken i Odense for at lære mere om mulighederne for at komme i praktik og skifte til byggebranchen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce