Annonce
Erhverv

300 tons sten på fem dage: - Det er jo ingenting, vi har kun de små maskiner med denne gang

Digerne, der omkredser og beskytter Gyldensteen Strand, bliver i disse dage vedligeholdt - og det er især Kystlagunen, der får glæde af de mange tons nye sten. Foto: Søren Tideman Lassen
De seneste par år har Aage V. Jensen Naturfond, der ejer digerne ved Gyldensteen Strand, arbejdet med at udlægge et mindre lag sten, der hvor bølgerne bryder digerne. I løbet af den seneste uge er omkring 300 tons sten blevet fordelt ud langs digerne ved Kystlagunen - et mindre projekt, der klares med de små maskiner.

Gyldensteen: Hvis du er kørt forbi, har du sikkert opdaget den kæmpe bunke sten, der har ligget langs Gyldensteenvej på vej ind mod Bogense.

I løbet af en uges tid er 300 tons sten nemlig først blevet leveret i pendulfart af lastbiler og nøje placeret i hjørnet af den mark, som digeejerne Aage V. Jensen Naturfond har lejet til formålet.

Herefter er de læs efter læs fragtet ud langs digerne i Kystlagunen, som en del af vedligeholdelsesarbejdet for området Gyldensteen Strand.

Annonce

Det fortæller Jacob Palsgaard Andersen, der er skovrider hos Aage V. Jensen Naturfond. Han understreger samtidig, at det er et af de mindre vedligeholdelsesprojekter, blandt de naturområder fonden varetager.

- Det er jo 300 tons sten. Det er jo næsten ingenting, fastslår skovridderen køligt og uddyber:

- Så det er kun de små maskiner, der er i brug til sådan et projekt. Det bør ikke tage mere en fire-fem dage at fordele langs digerne.

Lokalt firma

Den udmelding bliver bekræftet, da avisen møder arbejdsfolkene på stedet.

To mand, tre maskiner og fire dage. Det er essensen i opgaven, der denne gang varetages af mester og lærling fra et lokalt entreprenør firma.

Stenene køres ud lad for lad på bæltekøretøjet, der ikke har nogle synderlige problemer med at komme frem til gravkoen trods lagunens smattede underlag. Foto: Søren Tideman Lassen

Ét bæltekøretøj med lad og to gravkoer - én på marken til at flytte stenene op på ladet af bæltekøretøjet og én til at fordele stenene nøjsomt ude langs digerne.

- Vi startede så småt i fredags og er nok færdige i denne uge, alt afhængig af vind og vejr, fortæller maskinfører Ken Enghuus.

Netop vejret er faktisk en af de primære årsager til, at Aage V. Jensen Naturfond vælger at lave vedligeholdelsesarbejdet af digerne på denne tid af året, fortæller skovrider Jacob Palsgaard Andersen.

Der flyttede vi også mere end 300.000 kubikmeter jord

Jacob Palsgaard Andersen

- Vi har faktisk arbejdet i perioder på at lægge de her sten ud, når vi lige har haft tid i sensommeren. Vi gør det nu, fordi der oftest er roligst vejr her. Altså udover lige i dag, siger han grinende og hentyder til det orkanvejr, der lige nu er på vej ind over landet.

- Derudover er det for at tage hensyn til dyrelivet i områderne og især fugleynglen, at vi gør det nu.

Annonce

Store maskiner

Når naturfonden laver mindre reparationsarbejde - som det altså er, når små 300 tons sten skal flyttes - så er det altid med de mindre maskiner. Dette er også for at tage hensyn til naturen, og sætte et så lille aftryk som muligt.

Denne vedligeholdelsesopgave forvaltes af to mand fra det lokale entreprenør firma Jørgens Graveservice - en mester og en lærling. Foto: Søren Tideman Lassen

Men Aage V. Jensen Naturfond råder i den grad også over nogle kæmpe maskiner, der for det meste står stille, men af og til benyttes, når opgaverne kræver det, forklarer Jacob Palsgaard Andersen.

- Det er eksempelvis, når vi skal flytte hele diger. Da vi i sin tid (for 8 år siden red.) oprettede området ved Gyldensteen Strand, der havde vi det helt store skyts ude.

- Der flyttede vi også mere end 300.000 kubikmeter jord, påpeger skovridderen og sætter størrelsesforholdene lidt i perspektiv.

Digerne, der omkredser og beskytter Gyldensteen Strand, bliver i disse dage vedligeholdt - og det er især Kystlagunen, der får glæde af mange tons nye sten. Foto: Søren Tideman Lassen

"Små"-stenene, der nu ligger som et ekstra lag og beskytter digerne, var faktisk slet ikke med i det oprindelige arbejde og planer for området, da de ikke blev anbefalet af de rådgivende ingeniører.

Efterfølgende har folkene hos Aage V. Jensen Naturfond dog kunnet se et øget behov for beskyttelse, der hvor bølgerne bryder på digerne, hvorfor der periodevis bliver arbejdet i at lægge sten ud.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Stort internationalt handelsfirma vil rive iøjnefaldende skorsten ved gammelt sindssygehospital ned: - Den begynder at blive farlig

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Erhverv For abonnenter

Fynsk vognmandsfirma siger dagligt nej til kunder: Akut mangel på lastbilchauffører

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Annonce