Annonce
112

300 har fået klip i kørekortet: Stærekasse på Fyn blitzer næstflest bilister

Stærekassen på Bogensevej i Næsby blev taget i brug i slutningen af oktober 2018. Siden har den i gennemsnit fotograferet to biler i timen, viser tal fra Rigspolitiet, som dækker frem til udgangen af januar i år. Arkivfoto: Michael Bager
I slutningen af oktober blev der tændt for kameraet, som fotograferer fartglade bilister på Bogensevej i Næsby. På tre måneder er flere end 3000 bilister blevet blitzet, selvom skilte advarer om den automatiske trafikkontrol.

Odense: Siden slutningen af oktober er bilister, som kører for hurtigt på Bogensevej ved Næsby Kirke, blevet mødt af et klart, rødt lys. Der er intet guddommeligt over lyset, for det stammer fra den stærekasse, som netop har fældet dem i at overskride fartgrænsen.

Stærekassen, som er en af de 11, der sidste år blev sat op på vejstrækninger i hele landet, var allerede efter to måneder en af de mest "effektive" målt på antallet af blitzede bilister. Og selvom bilister i begge retninger på Bogensevej advares med skilte om, at de snart kører forbi et kamera, bliver den ved med at knipse billeder af biler, der kører for hurtigt.

Siden slutningen af oktober, da stærekassen blev taget i brug, og frem til udgangen af januar er 3499 bilister blevet blitzet på Bogensevej. Stærekassen har i samme periode ifølge Rigspolitiet været aktiv i 1754 timer, så den har i gennemsnit fotograferet to biler i timen.

Det overgås i hele landet kun af stærekasserne, som er stillet op på Vilsundvej ved Nykøbing Mors. Her er i gennemsnit 2,1 biler blevet blitzet hver time.

I december var stærekassen på Bogensevej aktiv i 743 timer; det vil sige, at den kun var slukket i en time i løbet af december. I løbet af julemåneden blev 1569 bilister fotograferet, og 130 af dem kørte så hurtigt, at de stod til et klip i kørekortet.

Annonce

FAKTA Håbet er færre ulykker på belastede veje

  • Placeringen af stærekasserne er afgjort på baggrund af Vejdirektoratets ulykkesstatistik og en vurdering fra Rigspolitiet.
  • Trafikkontrollerne er sat op på steder, hvor der har været mindst fire ulykker med personskade i perioden 2011 til 2015, og hvor trafikken er mellem 5000 og 15.000 køretøjer i døgnet målt over et år.
  • Der er tale om et pilotforsøg, som skal undersøge, hvilken effekt en kombineret brug af faste fartkontroller og politiets fotovogne har. Erfaringerne fra flere lande i Europa er, at de automatiske trafikkontroller medfører færre trafikulykker.
  • Projektet evalueres i år og igen i 2021. Derefter skal politikerne drøfte den fremtidige indretning af hastighedskontroller.
  • Ifølge Rigspolitiets opgørelse har samtlige 11 stærekasser frem til udgangen af januar udskrevet 22.564 bøder til bilister, der kørte for hurtigt.
  • Skiltene, som advarer bilister om en stærekasse, står cirka 150-200 meter før stærekassen, og farten måles cirka 50-75 meter før stærekassen.

Kilde: Vejdirektoratet

Bøder for flere millioner kroner

I alt er der til udgangen af januar givet 300 klip i kørekortet til fartsyndere, som er blevet fanget af stærekassen, og lægger man alle sagerne sammen, er der udstedt bøder for næsten fem millioner kroner. Det tal ender dog formentlig med at være mindre, oplyser Rigspolitiet til Fyens.dk.

For det første bliver et antal bøder ikke betalt og kan ikke inddrives. For det andet må et antal sager af forskellige årsager henlægges, og for det tredje giver færdselsloven i visse tilfælde personer med særlig lav indtægt mulighed for at få nedsat bøden.

Skiltene, som advarer bilister om en stærekasse, står cirka 150-200 meter før stærekassen, og farten måles cirka 50-75 meter før stærekassen.

Stærekassen er den eneste af sin slags på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce