Annonce
Middelfart

300-400 år gamle klenodier: Borgmestergaardens ejer sælger ud af historiske ovnplader

Ikke mindre end 68 historiske ovnplader hang på væggene, da Torben Scheel i 2003 overtog Borgmestergaarden i Middelfart og efterfølgende omdannede stedet til byhotel. Nu har han sat dem til salg til priser fra gratis og op til 400 kroner afhængig af standen. Privatfoto
Torben Scheel har valgt at sælge de 68 støbejernsplader, som har hængt i hans hotel i over 100 år, til nærmest symbolske beløb.
Annonce

Middelfart: Der bliver nu mulighed for at sikre sig en af de op til 400 år gamle ovnplader fra Borgmestergaarden i Algade i Middelfart. Torben Scheel har efter længere tids overvejelser valgt at sælge pladerne, som hang overalt i bygningens gårdrum og port fra omkring 1900 og frem til 2003, hvor han overtog ejendommen og efterfølgende omdannede den til det nuværende byhotel.

- Vi har længe ment, at pladerne efter restaureringen i 2005 ikke passer ind i porten og i bygningerne omkring Borgmestergaardens gårdrum, forklarer Torben Scheel.

Ovnpladerne blev i årene omkring 1900 "købt fri" fra omstøbning i Hess Jernstøberi i Middelfart af den daværende ejer af Borgmestergaarden, borgmester i Middelfart Hans Christian Markvard Møller, som havde en forkærlighed og samlerinteresse for disse plader.

Samlingen udgør nu 68 ovnplader i forskellige størrelser og former. De er afbildet og beskrevet i bogen "Borgmestergården" af Erik Staffeldt - bogen kan stadig købes på Middelfart Museum.

Daværende borgmester Hans Christian Markvard Mølle havde en stor forkærlighed for gamle ovnplader, som han dekorerede Borgmestergaarden med. Privatfoto
Annonce

Tredjestørste samling

Det er en af Danmarks største samlinger af ovnplader kun overgået af samlingerne på Støberimuseet i Nykøbing og Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.

Ovnpladerne blev i årene omkring 1900 købt fri fra omstøbning i Hess Jernstøberi i Middelfart af den daværende ejer af Borgmestergaarden, borgmester i Middelfart Hans Christian Markvard Møller, som havde en forkærlighed og samlerinteresse for disse plader.


Priserne afhænger af kvalitet og udseende og svinger fra gratis afhentning til 400 kroner for de bedste. Det helt afgørende er, at køberne selv tager pladerne med, og de kan være ret tunge.

Torben Scheel


Pladerne har siddet på gamle støbejernsovne og såkaldte bilæggerovne (ovne med indfyring fra et naborum, red.) helt tilbage fra 1600-tallet op til omkring 1900.

- Pladerne, hvoraf mange har mytologiske eller historiske motiver, kan være dekorative på en væg ude eller inde eller for eksempel sat ind som væg i en åben pejs, foreslår Torben Scheel, der sælger pladerne til nærmest symbolske priser.

- Priserne afhænger af kvalitet og udseende og svinger fra gratis afhentning til 400 kroner for de bedste. Det helt afgørende er, at køberne selv tager pladerne med, og de kan være ret tunge, fortæller Torben Scheel.

Interesserede kan få adgang til at se pladerne efter aftale på mail ts@borgmestergaarden.dk, da man ikke kan holde åbent hus i øjeblikket.

Flere af støbejernspladerne har mytologiske motiver. Privatfoto
Borgmestergaardens mur mod syd, som den så ud i gamle dage. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce