Annonce
Erhverv

30 juleplatter blev starten på firmaeventyr: Denne butik ses ikke magen i Odense

DPH Trading er et familiefirma med rødder tilbage til 1972. Her ses Inger Risager og Lone Risager Therkelsen samt - ikke mindst - hunden Nelly. Foto: Martin Kloster
DPH Trading er en forretning, der ikke ses magen i Odense. Det er Danmarks største forhandler af lampeskærme, og der er mange unikke ting i forretningen.

Søhus/Lumby: Det er ikke lige sådan en forretning, du finder andre steder i Odense eller for så vidt mange andre steder i Danmark, hvis overhovedet. Den er helt sin egen og noget for sig selv.

Og DPH Trading, som den hedder, ligger da også - meget passende - lidt for sig selv på Løkkegravene 49 et sted mellem Søhus og Lumby.

Udefra kunne det ligne et stort 80'er parcelhus med en flot udsigt bagved, men indenfor er der et overvældende kvalitetsudvalg af lampeskærme, lamper, vaser, krukker, platter, brugskunst, porcelænsfigurer og meget, meget mere.

Annonce

Det er også her, man finder daglig leder, Lone Risager Therkelsen.

- I det øjeblik folk kommer ind her, er der mange, der får den der: 'Hvad!' Hvis man kigger herude (udefra, red.), tror man måske, man kommer til en eller anden garagebutik, og så kommer man ind her og tænker: 'Hold da kæft, hvad er dog lige det', siger  Lone Risager Therkelsen, der er anden generation i firmaet efter sin far, grundlæggeren Jørgen Risager.

Han startede i 1972 Dansk Platte Handel. Sagen er, at han ved en god middag hos sin svoger og svigerinde i 1970 fik nys om, at svogeren havde købt et personligt lager af juleplatter som en investering til sin pensionsopsparing. En god idé, her var et marked, tænkte Jørgen Risager.

Det bugner med varer hos DPH Trading. Foto: Martin Kloster

Jørgen Risager var lige flyttet til Odense dengang. Men i 1970 var det svært at få fat i juleplatter, og de var meget værdifulde og skulle bestilles hjem hos isenkræmmerne. Man kunne som regel kun købe få. Dog lykkedes det Jørgen Risager via isenkræmmerne at skaffe 30 juleplatter fra både Bing & Grøndahl og Royal Copenhagen hjem. Året efter solgte han - som en rigtig købmand jo gør det - juleplatterne til en dyrere sum end anskaffelsesprisen. Grundstenen til DPH Trading var lagt - og vejen banet.

De gamle dyder

I DPHs fysiske butik i Odense sælges mest lampeskærme og man har ifølge Lone Risager Therkelsen Danmarks største udvalg.

Faktisk ved hun ikke helt, hvor mange varenumre, der er i forretningen. Men hver af de omkring 375 butikskvadratmeter er så godt som fyldt ud med varer.

- Det har jeg ingen idé om. Når jeg laver et upload til vores hjemmeside, har vi 15.000 varenumre, og derudover har vi masser, som slet ikke er oppe, siger hun.

For nylig bestilte hun alene 7.500 lampeskærme hjem. Det kan efterspørgslen bære. Kunderne kommer primært fra Danmark, men der er også en stor udenlandsk del. 20 procent af kunderne handler i selve butikken, så onlinesalget er svært dominerende.

DPH Trading er bygget op omkring "de gode, gamle dyder", fortæller Lone Risager Therkelsen.

Et ord er et ord. Kunden har altid ret. Når telefonen ringer, så tager man den helst med det samme, så kunden føler, at vedkommende bliver taget seriøst. For som Lone Risager Therkelsen bemærker, er man ikke maskiner, men "rigtige mennesker" og det skal kunne mærkes i den anden ende af røret.

Jørgen Risager startede firmaet i 1972. Arkivfoto: Robert Wengler

- Man skal give god og ordentlig kundeservice. Jeg får røde knopper, når jeg ringer til et firma og bliver bedt om at trykke et, to, tre og fire, og så kommer jeg til at snakke med en eller anden, der siger, at du skulle have trykket to, otte og fem, siger hun.

Annonce

Sidste generation

Hendes mor, Inger Risager, hjælper til i butikken. Og Jørgen Risager gør også, men nu mest i baggrunden. Forældrene bor selv i en del af ejendommen.

- Jørgen ved, hvad der foregår og har stadig det overordnede ansvar for firmaet. Han har altid været utroligt interesseret i it. Det er ham, der f.eks. sørger for, at alle vores sikkerhedskopier bliver lavet og alt sådan noget med at det hele kører, som det skal, siger datteren.

Det lå ikke i kortene, at Lone Risager Therkelsen skulle overtage rorpinden i forældrenes butik.

- Jeg var lige kommet ud af handelsskolen og havde fået job som sælger indenfor  personalebeklædning. Men ...

Siger Lone Risager Therkelsen.

Det var ikke hende. Hun var faktisk god til det, men kunne ikke med ejeren.

- Så jeg gik hjem og drak en tår kaffe med min far en eftermiddag. Og så siger jeg til ham: 'Skal jeg ikke lige hjælpe jer?'

Det var i 1986. 35 år efter er hun her stadig.

- Jeg tog en handelsuddannelse, fordi jeg er god til at snakke og sælge. Jeg tror, det handler om, jeg er god til at sætte mig ind i menneskers behov. Jeg har altid interesseret mig for mennesker og det spirituelle. En handel er ikke en god handel, hvis alle ikke er glade. Det tror jeg, at folk kan mærke. Når der kommer nogle, der vil handle, så er vi bundærlige, siger Lone Risager Therkelsen, hvis to døtre ikke vil overtage efter hende en dag.

Lone Risager Therkelsen med en vase malet af Christian Benjamin Olsen i 1922, der kun findes denne ene eksemplar af. Pris: 25.000 kr. Men det er også en Royal Copenhagen. Den blev opkøbt hos en samler i England. Foto: Martin Kloster

Den ene, lillesøster Trine Therkelsen, er i øvrigt sanger og landskendt. Hun har knap 12.000 følgere på Instagram. Den anden, storesøster Rikke Therkelsen, er ansat som programleder i Ørsteds indkøbsafdeling.

- Jeg har lidt en idé om, at der går i hvert fald 10 år inden, at der skal ske noget som helst. Min far er stadig ikke pensioneret, og han er jo kun 79 år, siger 55-årige Lone Risager Therkelsen.

Hendes mand, Per Therkelsen, er partner i Deloitte.

Annonce

Skal have fat i de unge

Kunderne i butikken er det "voksne publikum".

- Det er voksne mennesker, som er plus 45. Det er, fordi vi ikke har været særligt gode til at markedsføre os til de unge. Vi har sindssygt meget retro, vi har mange fede ting, som unge mennesker gerne vil have, nævner Lone Risager Therkelsen.

Derfor er det nu kommet i fokus.

- Vi har lige ansat en ung pige, som er kandidat i medievidenskab. Hun skal i gang med at lave opsøgende salg til de yngre målgrupper. Førhen var det Ikea og nyt, nyt, nyt. Nu har folk fået øjnene op for det gamle. Det er meget bedre kvalitet, det er meget mere miljøvenligt, og på mange måder mere fedt, fordi tingene har sjæl, mener Lone Risager Therkelsen.

Størstedelen af kunderne finder DPH Trading via webshoppen. Ifølge Lone Risager Therkelsen var de nok de første herhjemme, der havde en hjemmeside som handlede med "gamle ting", siger hun.

- Det betyder, at Google rigtig godt kan lide os, fordi vi jo er et enormt opslagsværk. På vores hjemmeside kan du f.eks. finde alle mulige gamle og nye lamper, hvor du kan se, hvilke nye skærme, vi anbefaler, du kan sætte på dem. Du kan også finde alt i gamle figurer, platter, vaser, skåle og krukker. Du kan selvfølgelig bruge det til at købe hos os, men der er jo også enormt mange, som bruger det som et opslagsværk, siger Lone Risager Therkelsen.


Lone Risager Therkelsen ses i spejlet. DPH Trading lå de første 10 år i Bolbro. Siden 1982 har adressen været Løkkegravene 49 ved Søhus. Foto: Martin Kloster
DPH Trading. Foto: Martin Kloster
DPH Trading. Foto: Martin Kloster
DPH Trading. Foto: Martin Kloster
Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce