Annonce
Danmark

30 borgmestre med fælles opfordring: Lad ikke embedsmænd lave nyt udligningssystem

Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn, er en af de 30 borgmestre, der opfordrer Folketinget til at nedsætte et uvildigt eksperthold til at lave en ny og fair udligningsordning. Den gamle er lige til at skrotte, mener borgmestrene. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
I et åbent brev til alle folketingsmedlemmer opfordrer 30 borgmestre sammen med Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd Folketinget til at nedsætte et hold af uvildige eksperter, der skal skrue et nyt og mere fair udligningssystem sammen.

Udligning: De siger det ikke direkte, de 30 borgmestre, der tirsdag sendte et åbent brev til samtlige folketingsmedlemmer og -kandidater. Men de har tilsyneladende ikke nok tillid til at embedsmænd i Indenrigsministeriet kan skrue et nyt og fair udligningssystem sammen efter valget. Derfor foreslår de sammen med Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd, at "Folketinget efter det kommende valg nedsætter en hurtigt arbejdende, uvildig kommission styret af eksterne eksperter - ikke embedsmænd i Indenrigsministeriet".

Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune og en af afsenderne af brevet, forklarer:

- Ministeriets embedsværk er nu engang tættere på Københavns Kommune end Hjørring Kommune. Sidst der kom nyt system, havde Københavns Kommune opdateret sine registre lige inden. Det er lovligt nok, at ministre kan politisere, og at embedsværket kan arbejde efter bestilling fra en minister. Men vi har brug for, at der bliver trukket en streg i sandet, så vi får et system, danskerne igen kan have tillid til.

Annonce

- Uden pres fra baglande

Udligningsordningen, der hvert år flytter milliarder af kroner rundt mellem landets kommuner, har været under pres i årevis. Adskillige gange har kommuner påpeget fejl i systemet, og politisk er der bred enighed om, at en reform af udligningsordningen er en bunden opgave for den nye regering efter valget. Men nu vil borgmestrene være sikre på, det bliver gjort ordentligt denne gang.

- Vi skal have en uvildig kommission for at få diskussionen ud af det politiske rum, hvor man har siddet og fedtet rundt med det i årevis og lavet de mange forskellige ordninger, som ikke virker, siger borgmester i Fanø Kommune Sofie Valbjørn (AL).

Regeringens plan var, at der skulle laves en ny aftale om udligning allerede sidste år. Men efter månedlange forhandlinger måtte indenrigsminister Simon Ammitzbøl-Bille (LA) kaste håndklædet i ringen efter splittelser både internt i regeringen og mellem regeringen og DF og Socialdemokratiet.

For at undgå at en ny forhandling om en udligningsreform ender i samme splittelse som sidste år, mener Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen (S), at det er nødvendigt, at det bliver uvildige eksperter, der skruer et nyt udligningssystem sammen. Den udmelding er borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen (V) enig i:

- Jeg har en forventning om, at uvildige, kloge hoveder med forstand på kommunale forhold vil kunne ramme et bedre resultat, fordi de kan arbejde uden pres fra politiske baglande, siger han.

Borgmestre vil starte forfra

Borgmestrene forklarer desuden, at en uvildig kommision vil give muligheden for at starte helt forfra med opbygningen af et nyt udligningssystem.

- Det er vigtigt for mig, vi får startet på noget, der ligner et blankt stykke papir. Det tror jeg bedre en uvildig kommision kan håndtere end embedsmænd, siger Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Formålet med den kommunale udligning er at sikre, at alle kommuner har et nogenlunde ens serviceniveau over for borgerne. Men det mener de 30 borgmestre ikke at ordningen lever op til i dag.

"Det er ikke rimeligt, at ældre, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit skal betale mere i skat og samtidig acceptere en ringere pleje. Det er ikke rimeligt, at forældre, der bor uden for hovedstadsområdet, i gennemsnit skal betale mere i skat og samtidig acceptere ringere forhold for deres børn i vuggestuen, børnehaven og i folkeskolen", skriver de blandt andet i brevet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce