Annonce
Fyn

30-årig sigtet for hærværk mod politiets overvågningsudstyr

Det er et af de såkaldte ANPG-kameraer, som har været udsat for hærværk et sted i Fredericia Kommune. Hvorvidt kameraet har været placeret langs en vej, på en bro eller på en patruljevogn ønsker Sydøstjyllands Politi ikke at udtale sig om. Arkivfoto

Natten til lørdag blev der sat ild på et anlæg med ANPG-kameraer ved motorvejsbroen ved Herslev. En 30-årig blev anholdt kort efter, sigtet og løsladt.

Fredericia: Ved to-tiden natten til lørdag satte en 30-årig mand ild på politiets overvågningskameraer ved den sønderjyske motorvej, hvor den passerer hen over Follerupvej ved Herslev.

- Vi havde et vidne, der så kameraerne blive ødelagt, og det betød, at vi kort efter kunne anholde den 30-årige mand, som ikke er her fra området, siger vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen fra Patruljecenter Syd.

Der er tale om såkaldte ANPG-kameraer, som er placeret i et anlæg, der kan observere nummerplader i begge kørselsretninger på motorvejen. Der er således tale om i alt fire kameraer, som bruges til nummerplade-genkendelse.

Kameraerne er typisk placeret ved motorveje, på broer eller direkte på politiets patruljevogne. Nummerpladegenkendelsen bruges bl.a. i politiets kamp mod grænseoverskridende kriminalitet, og hvorvidt der er betalt forsikring på køretøjet.

Der har tidligere været hærværk mod ANPG-kameraerne. Ekstra Bladet beskrev således et hærværk, som skete for blot fem dage siden på Amagermotorvejen.

- Det indgår selvfølgelig i vores efterforskning, men mere kan jeg ikke oplyse, siger Finn Ellesgaard.

Hærværket blev anmeldt kl. 2.15, og kl. 2.52 blev den 30-årige anholdt på baggrund af vidneudsagnet.

Annonce

Nummerplade-tjek

ANPG står for automatisk nummerplade genkendelse.Der er både mobil og stationær ANPG-kameraer, som enten er monteret på en patruljevogn, på en trefod eller på master ved vejene.

Bagved ligger der et system, som ud fra en logik kan genkende en nummerplade. Systemet gemmer et billede af køretøjet og nummerpladen, så aflæsningen efterfølgende kan verificeres.

Bogstaver og tal i nummerpladen bliver automatisk omsat til tekst og slået op i en database, og hvis køretøjet er kendt i de tilkoblede systemer, kommer der en besked op på skærmen.

Det er et automatisk system, der reagerer, hvis det genkender en nummerplade, som politiet af den ene eller anden grund har registreret i en sag.

Hvis en patruljevogn udstyret med ANPG får et hit, kan medarbejderne reagere på det med det samme.

Hvis et af de stationære kameraer får et hit, vil der blive givet besked til politikredsen, der så kan reagere på oplysningerne.

(kilde: politi.dk)

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce