Annonce
Rejser

3 tip til smutture omkring Viborg og Ikast

Viborg Domkirke. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.
Annonce
Annonce

Viborg Domkirke

Den oprindelige middelalderlige Viborg Domkirke gik fra 1500-tallet gradvis i forfald, og i 1862 blev kirken lukket på grund af nedstyrtningsfare. Det stod klart, at der var behov for en mere radikal restaurering af bygningen. Den fremtrædende professor i kunsthistorie N.L. Høyen fandt domkirken kaotisk på grund af de mange ombygninger, der efter hans mening slørede den romanske bygning. Da Høyen endvidere var fortaler for idéerne om en national bygningskultur, foreslog han at nedbryde domkirken og erstatte den af en ny bygning, der så ud som den oprindelige domkirke. Kirken, der har en udvendig længde på cirka 69 meter, en skibsbredde på 22,5 meter samt et 30,7 meter bredt tværskib, er en af verdens største granitkirker og Viborgs altdominerende vartegn.

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 8: Viborg, Ikast-Brande. Bindet er netop udkommet. De respektive kommunebøger udkommer til december.

Annonce

Den genskabte Bølling Sø

Søen opstod i et dødishul, men groede efterhånden til, så den allerede i stenalderen havde udviklet sig til en højmose. Da bønderne i 1872 solgte deres ejendomsret til Bølling Sø til et konsortium af kapitalstærke og spekulationslystne investorer fra København, Randers og Viborg, var den en cirka 140 hektar stor hedemosesø. I 1870'erne blev den afvandet og tørven bortgravet. I forbindelse med tørvegravningen blev der gjort en række bemærkelsesværdige arkæologiske fund, heriblandt en 12.000 år gammel rensdyrjægerboplads, en offerplads fra ældre bronzealder, bopladsen Klosterlund og moselig som Tollundmanden og Ellingkvinden. Den nuværende Bølling Sø blev genskabt i 2004-05, og i dag dækker den lavvandede sø et areal på mere end 300 hektar.

Annonce

Hjertet i Ikast

Skaterbanen i det kulturelle mødested Hjertet fra 2018, placeret lige ved Ikast-Brande Gymnasium, er tegnet af C.F. Møller Architects. Bygningen er opført, så den kan anvendes til forskellige formål som undervisning, motion og leg på nye måder, og rummer multisal, café, sportshaller, mødelokaler m.m. og en plads med blandt andet pumptrack, skater-, parkour-, beachvolley- og løbebaner. Der er tale om en iøjnefaldende ny arkitektur i træ, mursten og glas med glidende overgange mellem ude og inde og spændende rumdannelser.

Bølling Sø. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Skaterbane i Hjertet. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Nyt håb i de sidste sekunder: Bulldogs udlignede kort før tid til 3-3 i Herlev og fik det ene point - efter tabt forlængelse og straffeslag

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce