Annonce
Kultur

3 ting, du skal vide om Karl Ove Knausgård

Fotfatter Karl Ove Knausgård. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

1

Gift med den engelske forlægger Michal Shavit, som han har et barn med. Parret er bosat i London, hvilket ikke er faldet nordmanden svært, fordi han efter eget udsagn altid har været anglofil. Fra sit første ægteskab med den svenske forfatter Linda Boström Knausgård har Karl Ove Knausgård fire børn.

Annonce

2

Karl Ove Knausgård interesserer sig mest for litteratur, men ifølge priskomitéens formand, Jens Olesen, er han også passioneret fodboldfan, og Knausgårds største idol er brasilianske Pelé. Derfor lurer Jens Olesen, der i mange år har boet i Brasilien, på muligheden for, om de to stjerner - forfatteren og fodboldspilleren - på en eller anden måde kan komme til at møde hinanden.

3

Ud over litteratur og fodbold interesserer Karl Ove Knausgård sig for kunst, hvilket dels kom til udtryk i romanen "Så megen længsel på så lille en flade" om landsmanden Edvard Munch, og dels er kommet frem i den Munch-udstilling, han kuraterede året inden. Desuden skriver han indimellem om kunst i New York Times.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce