Annonce
Kerteminde

3 ting du ikke vidste om dit nye drikkevand

Foto: Helle Kryger
Martin Roar Nielsen er driftschef hos Kerteminde Forsyning. Han fortæller her om de nye vandboringer ved Skovsbo Gods
Annonce

I efteråret 2017 blev der konstateret et forhøjet indhold af pesticid-rester i samtlige af Kerteminde vandværks otte boringer.

Det udløste et påbud om forbedring af vandkvaliteten, og Kerteminde Forsyning har lige siden været på jagt efter alternative kilder.

Man fik dispensation i forhold til overholdelse af vandkvalitetskravet frem til september 2020, og de sidste to år har forsyningen derfor været ude i et kapløb med tiden.

Læs her hvor fremtidens drikkevand skal komme fra.

1. Urup-magasinet

I det såkaldte Urup-magasin hentes vandet op fra tre nye boringer i cirka 35 meters dybde. Urup-magasinet har artesisk forhold, hvor grundvandsspejlet står højere end terrænoverfladen, hvilket beskytter imod nedsivning af blandt andet pesticider. Vandet løber mod nordøst og ud i Storebælt. Urup-magasinet blev dannet under istiden, hvor smeltevandsfloder fra de store gletchere løb gennem terrænet. Magasinet består fortrinsvis af grus, der har bundfældet sig, når smeltevandet er løbet gennem området og til Storebælt. Drikkevandet her er "ungt." Det vil sige omkring 30 år gammelt. Det er det, fordi lerlagene over magasinet er begrænset, og vandet siver nemt gennem gruslaget.

2. Bremerskoven

Der er etableret fire nye boringer i Bremerskoven. Dette vand ligger godt beskyttet, fordi skoven er en fredskov. Desuden ligger først 10 meter fed ler og derpå 30 meter af den berømte Kerteminde-mergel under skoven. Den blev skabt for mellem 58 og 62 millioner år siden. Vandet ligger derfor godt beskyttet, det er flere hundrede år gammelt og dermed garanteret pesticid-frit. Der er også etableret endnu en ny mergel-boring mellem skoven og Skovsbo Gods.

3. Blødere vand

Drikkevandet, som hentes op af de otte nye boringer bliver blødere end det vand, der lige nu løber ud af forbrugernes vandhane. Faktisk dobbelt så blødt. Der sker nemlig en kemisk proces i Kerteminde-mergelen, som trækker calcium og magnesium ud af vandet. Til gengæld bliver der frigivet natrium til vandet, hvilket virker fuldstændig som de brødgøringsanlæg, man sætter op i private hjem. Når vandværket blander de forskellige typer vand fra alle otte nye boringer, udligner det sig igen således alle grænseværdier overholdes. Vandet fra de gamle boringer har i dag en hårdhed på 24. Det "nye vand" får en hårdhed på cirka 12.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce