Annonce
Fyn

3 medikamenter, der kan bekæmpe fnat

Hvis det klør på grund af fnat, så har du et par mulige løsninger. Deres effektivitet varierer dog. Arkivfoto
Der er flere forskellige medicintyper, man kan bruge, hvis fnat rammer. Men det varierer meget, hvor let det er at bruge, og hvor i verden man kan få fat på det.

Fnatmiden er efterhånden begyndt at blive en stor plage mange steder i landet. Gymnasier, efterskoler og folkeskoler fortæller om udfordringerne med at komme den lille smitsomme mide til livs, og på hospitaler oplever man flere og flere henvisninger af patienter, der døjer med miden.

Herunder forklarer Jacob Tolstrup, læge på Bisbjebjerg Hospital, hvad præcis en fnatmide er.

- Hunfnatmiden graver gange i det øverste hudlag, hvor den lægger to-tre æg dagligt. De udvikler sig til larver på tre-fire dage, hvorefter de forladen gangene og graver sig ned ved siden af en hårsæk eller i bunden af en hudfold. Efter en uges tid bliver de til fuldt udviklede mider med en levetid omkring 14 dage. Det, der faktisk giver kløen er ikke, at de graver gange. Det er midernes ekskrementer, der skaber kløen, forklarer Jakob Tolstrup, der også forklarer, at selv efter endt behandling kan kløen fra miderne fortsætte i to-seks uger yderligere.

Noget af det mest udfordrende i behandlingen er, at fnatmiden skal fjernes helt fra hjemmet. Det betyder, at blandt andet alt tøj, man har brugt skal vaskes og gemmes væk i nogle dage, fordi efter to-tre dage kan miden ikke overleve udenfor kroppen.

- Man siger tit, at det er smart at putte tøj i fryseren, men der er det med det, at de studier, der er lavet, er ret gamle, og vores frysere fryser ikke så meget længere, som det gjorde i 70'erne. Derfor skal man pakke det væk og sætte det udenfor en uge, siger Jakob Tolstrup.

Annonce

1) Permethrin og Tenutex

- Permethrin er et såkaldt topikalt lægemiddel. Det vil sige, at det virker på overfladen, altså der, hvor man smører det på. Permethrin er et lægemiddel, man kan købe i håndkøb, men som muligvis ikke virker så godt længere. Det påfører man på dag nul fra kæbeniveau og ned og så igen på dag syv, siger Jacob Tolstrup, der er læge på Bispebjerg Hospital.

Udover Permethrin er der også Tenutex. Det påføres ligesom permethrin på dag nul, men skal i stedet sidde i 24 timer. Tenutex kan dog ikke købes i Danmark. Det kan til gengæld fåes i håndkøb i Sverige. Så hvis man ikke har noget imod en køretur til Sverige, så kan man altså hente det der.

2) Stromectol

Stromectol er et systemisk lægemiddel. Det vil sige, at det virker i kroppen. Det kommer i pilleform og er derfor det klart letteste middel at behandle med. Det er dog også det dyreste. En børnefamilie kan hurtigt komme af med et par tusinde kroner, hvis fire-fem medlemmer skal i behandling.

Indtil 28. november var det kun hudlæger, der kunne få en generel udleveringstilladelse til Stromectol. Nu kan alle læger få en generel tilladelse, så de kan behandle deres patienter med det.

3) Svovlvaseline

Svovlvaseline skal fremstilles magistrelt. Det betyder, at de bliver fremstillet på et apotek efter recept fra en læge.

- Det fremstilles kun i Skanderborg og Glostrup. Så sent som i december lavede jeg en recept på svovlvaseline 5 %. Det var den sidste tube på Sjælland, fik jeg at vide. Man skal smøre det på tre dage i træk og have det på i 24 timer, og det lugter af helvedes til. Det er lidt et vidundermiddel, der virker ret godt, og det kræver heller ikke udleveringstilladelse, forklarer Jacob Tolstrup.

- På Bispebjerg, hvor jeg er, giver vi svovlvaseline, og det er noget, man lettere kan få, fordi det ikke er alle hudlæger, der har udleveringstilladelse til Stromectol, siger Jacob Tolstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce