Annonce
Rejser

3 lækre hoteller i Sverige

Ud over lobbybaren har MJ's en speakeasybar i baglokalet. Foot: MJ's
Trænger parforholdet til lidt pep, skal et gammelt venskab plejes, eller har skuldrene sat sig permanent fast oppe om ørerne? Vores naboland Sverige har masser at byde på.

Hotel MJ’s, Malmø

Det kræver ikke en tur til New York eller andre metropoler at opleve cool, international hotelstemning. Det boudoir-inspirerede hotel MJ’s midt i Malmø har etableret sig med et gennemført koncept, der appellerer både til hippe youngsters og fredsøgende ægtepar.

MJ’s har formået at gøre det, som mange københavnske hoteller forgæves har forsøgt gennem tiden: At skabe liv og tiltrække andre end hotellets gæster, blandt andet ved at dyrke den kreative cocktail på højt niveau. Lobbyen er omdannet til hang out for de lokale, som lægger vejen forbi på vej fra arbejde for at indtage en cocktail i de bløde veloursofaer – men ovenpå, hvor værelserne er indrettet i samme funky-feminine stil, er der fred og ro.

Uanset om man overnatter eller ej, er hotellets restaurant værd at besøge. Den er indrettet som en overdækket gårdhave, og der serveres dejlig skandinavisk mad på alle tider af døgnet. Men det allerbedste er den drink, der venter bagefter i den småhemmelige bar bag ved restauranten indrettet med guld og marmor i speakeasy-stil, hvor de serverer solide godnatcocktails.

MJ’s ligger en ganske kort gåtur fra stationen, og man kan sågar bruge sit rejsekort, hvis man tager toget.

MJ’s Hotel, Master Johansgatan 13, Malmø.

Annonce

Om rejsen

Redaktionen var inviteret af de omtalte hoteller.

Falkenberg Standbad, Falkenberg

Uanset hvilken vej man vælger ager det nogen tid at komme til Falkenberg Strandbad (100 kilometer fra Göteborg og 42 kilometer fra Halmstad), men et ophold på det klassiske spahotel, der er kåret som Sveriges bedste, er turen værd. I en tid, hvor man omdøber selv små, uluksuriøse hoteller til badehoteller i den danske provins, kunne Falkenberg passende tjene som tvungen inspirationstur. De har ganske enkelt styr på det.

Hotellet ligger placeret lige på stranden, og for de friske er det oplagt at tage en tur i bølgerne, også selv om temperaturen indikerer svensk efterår. Hvis man supplerer med en middag i hotellets restaurant, en gåtur og lidt futten omkring i frottébadekåberne, vil de fleste allerede synes, at de har en formidabel weekend. Og hvis man lige har fået løn, kan man, med tanke på den lave kurs for svenske kroner, booke en behandling i hotellets berømte spa, hvor de tager sig af alt fra hudorme til hårde nakkemuskler.

Falkenberg Strandbad er en skønsom blanding af komfortable overnatningsfaciliteter, havudsigt, poolbar, mulighed for både udendørs og indendørs afslapning (prøv en middagslur deres hvilerum, hvor mobiler er forbudt, og hvor ordet fleecetæppe får en helt ny betydning). Her er god service og tænkt på det hele. I Falkenberg mødes man med en professionalisme, som mange danske hoteller burde tage ved lære af, inden de smækker et badehotelskilt op på facaden.

Falkenberg Strandbad, Havsbadsallén 2A, Falkenberg.

Hooks Herrgård

Den svenske kongefamilie hænger i glas og ramme på væggene under de tunge lysekroner på familiehotellet Hooks Herrgård syd for Jönköping og påhøjde med Göteborg. Faktisk kan man blive klogere på hele den svenske kongerække, som er en del af samlingen i de fine stuer med pejs, tunge møbler og udsigt til den blanke Hooksø få meter væk. Her er tale om et sted med traditioner – i fem generationer har samme familie drevet herregården, hvis historie dog går flere hundrede år tilbage i tiden.

Stedet er et yndet udflugtsmål for golfentusiaster – med to baner er her masser plads at boltre sig på. Det er dog især den 1300 kvadratmeter store spa, som er værd at køre efter. Den blev opgraderet for adskillige millioner i 2014 af den svenske arkitekt Stefan Edberg og har siden modtaget flere priser – højdepunktet er ubetinget den udendørs infinitypool med varmt vand fra undergrunden på kanten af søen, men søen er også i sig selv vidunderlig at hoppe i fra badebroen.

Indendørs er der en 20 meter lang pool, kolde bade, sauna, dampbad og en hyggelig café med små sunde måltider. Til det store måltid er restauranten – tegnet af samme arkitekt – det mest oplagte sted at spise. Menuen er spækket med lokale råvarer, som i sommerhalvåret serveres i en overdådig buffet.

Der er stor forskel på værelserne. Suiterne i to plan er smukt indrettet med skandinavisk design og fritlagte bjælker – de koster naturligvis også derefter. På gårdspladsen er der en afdeling medmindre, billigere værelser, som godt kunne trænge til en makeover. Vær desuden opmærksom på, at adgang til spaen i mange tilfælde skal tilkøbes.

Hooks Herrgård, Jönköping.

Et moderne hotel i dag har en niche. På MJ's er det den gode cocktail, der skal lokke både lokalpublikummet og de udenlandske gæster til. Foto: MJ's
Spaområdet er kæmpestort og består af både indendørs og udendørs afslapning, en livlig poolbar og et hvilerum, hvor man ikke må tale eller snakke i mobil og uforstyrret kan trække torsk i land ved pejsen. Foto: Falkenbad Strandbad
Hooks Herrgård ligger med udsigt til vand og grønne områder, hvor især golfentusiaster boltrer sig. I forgrunden ses spaen. Foto: Hooks Herrgård
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce