Annonce
Fyn

3.g'er: Jeg vil brænde op af misundelse hvert år ved denne tid

Politikerne er i færd med at få Danmark lukket op igen. Men den sidste tid på gymnasiet i Nyborg har slet ikke været, som Johannes Foldrup havde forventet, den skulle være. Foto: Christian Nordholt
Intet er, som det plejer i denne tid. Heller ikke studentertiden for 3.g'erne, der med stor sandsynlighed hverken kan få hue på efter sidste eksamen eller køre i lastbil. Det frustrerer en skuffet gymnasieelev fra Nyborg Gymnasium.
Annonce

Nyborg: - Det er meget mærkeligt. Det er surrealistisk, men mest af alt er det skuffende og smertefuldt.

Det er ikke til at tage fejl af. Den sidste tid på gymnasiet er slet ikke, som Johannes Foldrup havde forventet.

Han går i 3.g på Nyborg Gymnasium, og han er en af mange gymnasieelever, der går rundt i uvished og ærgrer sig over, at den traditionsrige og normalt så fantastiske tid efter tre års slid i gymnasiet ikke bliver, som den plejer.

- Det er svært at forklare, hvordan det er. Det er som om, at en stor del af ens liv er blevet fjernet. Det man har set frem til i tre år, siger han og tilføjer:

- Men det hele er ude af vores kontrol. Vi kan ikke pege fingre og sige, at det er nogens skyld. Det er ikke regeringens skyld. Den gør, hvad den kan.

- Jeg føler mig snydt, men der er ingen, der har snydt mig, konstaterer han.

- Lige meget hvor meget vi kæmper, kommer der ikke til at ske noget. Det eneste, vi kan gøre, er at følge retningslinjerne.

Annonce

Ingen forløsning

Nyborg Gymnasium afventer torsdag før store bededagsferien fortsat, hvad regeringens næste udmelding betyder for genåbningen af Danmark, men gymnasiet arbejder samtidig på at gøre studentertiden så god som mulig for 3.g'erne.

Blandt planerne er en huebegivenhed, når karaktererne bliver offentliggjort, og en afsluttende fest - måske til efteråret.

Men det er bare ikke det samme, mener Johannes Foldrup.

- Vi må ikke få huen på efter sidste eksamen, så der kommer ikke den der forløsning af, at det er slut, siger han og fortsætter:

- En huebegivenhed senere betyder da noget. Men vi har set venner og søskende få huen på normalt, og det kommer ikke til at ske på samme måde. Det lyder som om, vi er forkælede, men det gør ondt. Det vil være antiklimatisk.

En afsluttende fest til efteråret vil være en trøst, siger han, men heller ikke den, vil være det samme.

- Det er ikke det samme at komme tre måneder efter og fejre det. Folk er spredt og måske et andet sted i deres liv, melder han.

Annonce

Lad os gå i karantæne

Også den traditionsrige studenterkørsel er i fare for at blive aflyst, og den er noget af det, som 3.g-eleverne snakker meget om.

Snakken går på, hvad man kan gøre for at få lov.

- Vi spritter gerne af, spiser med plastikbestik, der kan smides ud, og lader være med at kramme vores forældre. De kan sige hej fra vinduet, foreslår han og tilføjer:

- Og så læner jeg mig op ad det, min klassekammerat sagde den anden dag: Vi tager gerne to ugers karantæne bagefter, hvis vi bare kan få den tur.

Særligt én ting frustrerer Johannes Foldrup i alt det her: Magtesløsheden.

- Vi er blevet opdraget til, at hvis man vil have noget, skal man kæmpe for det. Hvis man vil have et 12-tal, kan man kæmpe for det. Hvis bare man har et mål, kan man kæmpe sig frem til det, siger han.

- Vi har målet: Studentertiden og studenterkørsel. Men vi kan ikke kæmpe. Lige meget hvor meget vi kæmper, kommer der ikke til at ske noget. Det eneste, vi kan gøre, er at følge retningslinjerne.

På grund af det igangværende udbrud af coronavirus har Johannes Foldrup brugt mere tid hjemme end på gymnasiet de seneste måneder. Foto: Christian Nordholt.
Annonce

Misundelse

Johannes Foldrup kan godt forstå, at traditionerne ikke kan afvikles som normalt, men det gør det ikke mindre frustrerende. For han kan ikke beskylde nogen.

- Jeg tror ikke, at jeg kan sige, at jeg har haft en ordentlig gymnasietid, hvis alt bliver aflyst eller udskudt. Den store glæde, som alt har bygget op til, bliver forløst i de uger sammen med klassen, hvor man fester og er glad hele tiden. Men den forløsning kommer ikke, konstaterer han og pointerer, at hele situationen selvfølgelig påvirker alle gymnasieelever, men slet ikke lige så meget som 3.g'erne.

Selvom han ærgrer sig over situationen lige nu, så er det slet ikke det, der faktisk er værst. Det er den følelse, der venter på samme tid næste år. Og året efter. Og året efter...

- Jeg vil kunne mærke det hver eneste gang en ny årgang bliver studenter. Jeg er bange for følelsen, jeg får om et år, når jeg ser de nuværende 2.g'ere få hue på, siger han og fortsætter:

- Jeg vil brænde op af misundelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce