Annonce
Nyborg

28 husstande stiger i værdi: Søskendeflok sørger for fibernet til landområde

Frustrationen over dårligt internet førte til, at de tre søskende nu står bag foreningen Langæble Bredbåndsforening. Foto: Kasper Riggelsen.
På ét år har tre søskende oprettet en forening og indsamlet over 400.000 kroner i jagten på en bedre internetforbindelse.

Tårup: Langæble Bredbåndsforening. Navnet lyder ikke i sig selv sindsoprivende. Men hvad nu hvis du fik at vide, at der bag foreningen står en søskendeflok på henholdsvis 18, 15 og 12 år? Og at de ydermere har skaffet fibernet til 28 husstande via et tilskud på over 300.000 kroner?

Der gemmer sig en god historie på Langæblevej 8 nær Tårup syd for Nyborg, hvor tre søskendes vedholdende kamp for bedre internet i disse dage kulminerer ved, at der graves fibernet ned til i alt 28 husstande i området omkring Langæblevej.

Bag projektet står 18-årige Carl Emil Sølund Bager, 15-årige Marie Louise Sølund Bager og 12-årige Jens Peter Sølund Bager, der tilbage i foråret 2018 tog konsekvens af det ekstremt langsomme internet, som de ellers levede med.

- Selv det at se en simpel YouTube-video på nettet krævede tålmodighed, hvor man skulle være indstillet på at vente længe på en hakkende film på kun få minutter. Derfor skrev jeg tilbage i februar 2018 en mail til borgmester Kenneth Muhs (V), hvor jeg gjorde borgmesteren opmærksom på vores problem, fortæller formand for Langæble Bredbåndsforening Carl Emil Sølund Bager.

Den unge mands opråb gav pote, og i april samme år blev Carl Emil Sølund Bager og sin dengang kun 11-årige bror inviteret til møde på rådhuset sammen med borgmesteren, kommunens IT-chef Henrik Dyrhøj og Anne Louise Nissen fra teknik- og miljøafdelingen, hvor muligheden for fibernet på Langæblevej skulle vendes.

- Vi bliver taget godt imod på rådhuset, men det står hurtig klart, at kommunen ikke kan hjælpe os økonomisk med at få gravet fibernet ned. De fortæller os dog om muligheden for at søge en pulje hos Energistyrelsen, beretter Carl Emil Sølund Bager.

Annonce

Hvad er fibernet?

Fibernet er en betegnelse for den teknologi, som leverer data via optisk fiber, hvilket også kaldes lyslederkabel.

Med fibernet kan husstande opnå lynhurtig hastighed på internettet, som samtidigt gør det muligt for flere familiemedlemmer at være på samtidigt, uden at det påvirker hastigheden.

Fibernettet sørger også for, at din up- og download hastighed går lige hurtigt, hvilket er gavnligt, hvis man arbejder hjemme og dagligt skal overføre store filer.

Fibernettet påvirkes ikke af andre omkringliggende brugere, hvilket betyder, at selvom din nabo suger ekstremt meget data, så vil din forbindelse ikke blive påvirket.

Stiftede forening

De følgende måneder brugte de tre søskende på at sætte sig ind i proceduren omkring ansøgningen til de statslige midler fra Energistyrelsen.

Først og fremmest skulle de ansøge om midlerne fra bredbåndspuljen som en forening. Dernæst noterede de unge mennesker sig, at jo flere husstande de fik med i ansøgningen, jo større vil chancen være for at blive tildelt den maksimale støtte på 335.778,00 kroner.

Det skræmte dog ikke de tre søskende, som gik opportunistisk til værks.

- Vi hoppede egentlig bare op på vores cykler og begyndte at stemme dørklokker i området. Bagefter printede vi en invitation til et informationsmøde hjemme hos os. Vi var undervejs lidt i tvivl om, hvor mange vi kunne få med på idéen, da der stadig ville mangle nogle penge til projektet, selvom ville få det fulde beløb fra Energistyrelsen, fortæller Carl Emil Sølund Bager.

I alt bandt 28 husstande sig til at betale hver 4.000 kroner for at få fibernet lagt i jorden, og Langæble Bredbåndsforening så dermed dagens lys.

- Det krævede en del arbejde, så vi var ude på cyklen i flere omgange for at få folk med. Men altså, det gik jo godt, og det var jo også lidt sjovt at kunne fortælle, at jeg var formand, min lillebror på 12 år næstformand og vores søster på 15 år sekretær, fortæller en grinende Carl Emil Sølund Bager.

Husene stiger i værdi

Ifølge ejendomsmægler fra Danbolig Nyborg Michael Toftegaard Andersen har den unge fynbo og de andre medlemmer i foreningen da også grund til at smile.

- Jeg oplever oftere og oftere, at potentielle købere til en bolig spørger til internetforbindelsen det givne sted. Det er selvfølgelig svært at sige, hvad de enkelte huse stiger i værdi på baggrund af fibernet, men det har dog en betydning. Flere og flere arbejder hjemmefra og her er det essentielt med en god internetforbindelse. Hvis jeg skal sælge en bolig i et landligt område, så vil jeg hurtigt gøre det klart, at boligen har fibernet, hvis det er tilfældet, fortæller ejendomsmægleren.

Tilbage på Langæblevej er de tre søskende glade for, hvis deres arbejde for bedre internet en dag vil hjælpe naboerne i et hussalg.

Selv glæder de sig dog mest over udsigten til flere muligheder på nettet.

Næstformand Jens Peter Sølund Bager vil bruge et bedre internet til at spille og måske 'streame' sine spil til andre ude på nettet. Sekretæren Marie Louise Sølund Bager glæder sig til at kunne se film på Netflix uden afbrydelser, imens Carl Emil Sølund Bager glæder sig til, at det bliver lettere for ham at drive sin virksomhed, CE Media Aps, der tilbyder hjemmesideløsninger for firmaer.

De tre søskende håber, at de i fremtiden kan undgå forstyrelser på nettet, når de alle sammen er på. Foto: Kasper Riggelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce