Annonce
Nyborg

28 husstande stiger i værdi: Søskendeflok sørger for fibernet til landområde

Frustrationen over dårligt internet førte til, at de tre søskende nu står bag foreningen Langæble Bredbåndsforening. Foto: Kasper Riggelsen.
På ét år har tre søskende oprettet en forening og indsamlet over 400.000 kroner i jagten på en bedre internetforbindelse.

Tårup: Langæble Bredbåndsforening. Navnet lyder ikke i sig selv sindsoprivende. Men hvad nu hvis du fik at vide, at der bag foreningen står en søskendeflok på henholdsvis 18, 15 og 12 år? Og at de ydermere har skaffet fibernet til 28 husstande via et tilskud på over 300.000 kroner?

Der gemmer sig en god historie på Langæblevej 8 nær Tårup syd for Nyborg, hvor tre søskendes vedholdende kamp for bedre internet i disse dage kulminerer ved, at der graves fibernet ned til i alt 28 husstande i området omkring Langæblevej.

Bag projektet står 18-årige Carl Emil Sølund Bager, 15-årige Marie Louise Sølund Bager og 12-årige Jens Peter Sølund Bager, der tilbage i foråret 2018 tog konsekvens af det ekstremt langsomme internet, som de ellers levede med.

- Selv det at se en simpel YouTube-video på nettet krævede tålmodighed, hvor man skulle være indstillet på at vente længe på en hakkende film på kun få minutter. Derfor skrev jeg tilbage i februar 2018 en mail til borgmester Kenneth Muhs (V), hvor jeg gjorde borgmesteren opmærksom på vores problem, fortæller formand for Langæble Bredbåndsforening Carl Emil Sølund Bager.

Den unge mands opråb gav pote, og i april samme år blev Carl Emil Sølund Bager og sin dengang kun 11-årige bror inviteret til møde på rådhuset sammen med borgmesteren, kommunens IT-chef Henrik Dyrhøj og Anne Louise Nissen fra teknik- og miljøafdelingen, hvor muligheden for fibernet på Langæblevej skulle vendes.

- Vi bliver taget godt imod på rådhuset, men det står hurtig klart, at kommunen ikke kan hjælpe os økonomisk med at få gravet fibernet ned. De fortæller os dog om muligheden for at søge en pulje hos Energistyrelsen, beretter Carl Emil Sølund Bager.

Annonce

Hvad er fibernet?

Fibernet er en betegnelse for den teknologi, som leverer data via optisk fiber, hvilket også kaldes lyslederkabel.

Med fibernet kan husstande opnå lynhurtig hastighed på internettet, som samtidigt gør det muligt for flere familiemedlemmer at være på samtidigt, uden at det påvirker hastigheden.

Fibernettet sørger også for, at din up- og download hastighed går lige hurtigt, hvilket er gavnligt, hvis man arbejder hjemme og dagligt skal overføre store filer.

Fibernettet påvirkes ikke af andre omkringliggende brugere, hvilket betyder, at selvom din nabo suger ekstremt meget data, så vil din forbindelse ikke blive påvirket.

Stiftede forening

De følgende måneder brugte de tre søskende på at sætte sig ind i proceduren omkring ansøgningen til de statslige midler fra Energistyrelsen.

Først og fremmest skulle de ansøge om midlerne fra bredbåndspuljen som en forening. Dernæst noterede de unge mennesker sig, at jo flere husstande de fik med i ansøgningen, jo større vil chancen være for at blive tildelt den maksimale støtte på 335.778,00 kroner.

Det skræmte dog ikke de tre søskende, som gik opportunistisk til værks.

- Vi hoppede egentlig bare op på vores cykler og begyndte at stemme dørklokker i området. Bagefter printede vi en invitation til et informationsmøde hjemme hos os. Vi var undervejs lidt i tvivl om, hvor mange vi kunne få med på idéen, da der stadig ville mangle nogle penge til projektet, selvom ville få det fulde beløb fra Energistyrelsen, fortæller Carl Emil Sølund Bager.

I alt bandt 28 husstande sig til at betale hver 4.000 kroner for at få fibernet lagt i jorden, og Langæble Bredbåndsforening så dermed dagens lys.

- Det krævede en del arbejde, så vi var ude på cyklen i flere omgange for at få folk med. Men altså, det gik jo godt, og det var jo også lidt sjovt at kunne fortælle, at jeg var formand, min lillebror på 12 år næstformand og vores søster på 15 år sekretær, fortæller en grinende Carl Emil Sølund Bager.

Husene stiger i værdi

Ifølge ejendomsmægler fra Danbolig Nyborg Michael Toftegaard Andersen har den unge fynbo og de andre medlemmer i foreningen da også grund til at smile.

- Jeg oplever oftere og oftere, at potentielle købere til en bolig spørger til internetforbindelsen det givne sted. Det er selvfølgelig svært at sige, hvad de enkelte huse stiger i værdi på baggrund af fibernet, men det har dog en betydning. Flere og flere arbejder hjemmefra og her er det essentielt med en god internetforbindelse. Hvis jeg skal sælge en bolig i et landligt område, så vil jeg hurtigt gøre det klart, at boligen har fibernet, hvis det er tilfældet, fortæller ejendomsmægleren.

Tilbage på Langæblevej er de tre søskende glade for, hvis deres arbejde for bedre internet en dag vil hjælpe naboerne i et hussalg.

Selv glæder de sig dog mest over udsigten til flere muligheder på nettet.

Næstformand Jens Peter Sølund Bager vil bruge et bedre internet til at spille og måske 'streame' sine spil til andre ude på nettet. Sekretæren Marie Louise Sølund Bager glæder sig til at kunne se film på Netflix uden afbrydelser, imens Carl Emil Sølund Bager glæder sig til, at det bliver lettere for ham at drive sin virksomhed, CE Media Aps, der tilbyder hjemmesideløsninger for firmaer.

De tre søskende håber, at de i fremtiden kan undgå forstyrelser på nettet, når de alle sammen er på. Foto: Kasper Riggelsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce