Annonce
Fyn

26-årig mand anholdt: Største fund af tyvekoster nogensinde på Fyn

Fyns Politi har aldrig før set så stort et lager af tyvekoster som det, de fandt i forrige uge i en maskinhal til en landejendom på Østfyn. Arkivfoto: Michael Bager
Tyvekoster som biler, entreprenørmaskiner, trailere, både og byggematerialer fra mindst 130 forskellige indbrud i hele landet og for flere millioner kroner fundet i maskinhal til landejendom på Østfyn. En 26-årig dansk mand sidder varetægtsfængslet i sagen.

En 26-årig dansk mand fra Østfyn sidder nu varetægtsfængslet i en sag om tyvekoster i et omfang, Fyns Politi næppe nogensinde har set større.

- Vi har aldrig tidligere set så mange tyvekoster på én gang og af den kaliber, indrømmer Finn Allan Wegner, politikommissær og leder af en særlig indbrudsgruppe i Fyns Politi.

I første omgang blev den 26-årige mand anholdt forrige lørdag, fremstillet forrige søndag i grundlovsforhør og varetægtsfængslet, og dagen efter skulle politiets særlige indbrudgruppe undersøge en maskinhal til en nedlagt landbrugsejendom på Østfyn.

Beboelsen af stuehuset er lejet ud til en anden, mens maskinhallen er lejet ud til den 26-årige mand. Og det var netop hér, at betjentene gjorde store øjne ved synet af de mange tyvekoster.

Entreprenørmaskiner, minigravere, trailere, motorcykler, ATV'ere, et par både, påhængsmotorer, byggematerialer og stjålne biler, som primært er stjålet fra virksomheder og byggepladser i Jylland, og på Fyn og Sjælland.

- Det er den største omgang tyvekoster, vi nogensinde har stået over for på én gang. Der har været fem politifolk på sagen hele ugen, plus at vi har fået hjælp udefra af hjemmeværnsfolk og vognmænd. Alligevel har det taget fem arbejdsdage at få maskinhallen ryddet, siger Finn Allan Wegner.

Annonce

Stadig tyvekoster tilbage

Alene én af dem, der har fået stjålet varer, måtte have en sættevogn til at transportere de fundne tyvekoster hjem. Ifølge politiet menes tyvekosterne at stamme fra mere end 130 forskellige indbrud.

Foreløbigt er der udleveret tyvekoster til en samlet værdi af omkring to millioner kroner til omkring 30 borgere eller firmaer, som har været meget glade for at få deres ting tilbage.

Tilbage er der tyvekoster for omkring én million kroner, som man endnu ikke har fundet ejerne til, men som nu indgår i den videre efterforskning. Først senere vil politiet afsløre, hvad der er tale om, når det hele er sorteret og registreret.

Detektivarbejde

Ved mange af de allerede udleverede tyvekoster har det været noget af et detektivarbejde, fordi stort set alle maskiner og biler har fået fjernet deres stelnumre, men alligevel er det lykkedes at finde ejerne.

Lederen af politiet indbrudsgruppe afviser, der er tale om en organiseret udenlandsk tyvebande. Den 26-årige mand, som foreløbigt er den eneste anholdte i sagen, er dansk og bor i lokalområdet på Østfyn.

- Mange gange tidligere har det været omrejsende kriminelle grupperinger, men det er der ikke tale om her, selv om tyvekosterne også stammer fra Jylland og Sjælland, siger Finn Allan Wegner.

Foreløbigt er det de mest værdifulde effekter, som allerede er blevet udleveret, og nu venter så det af mindre værdi, men stadig i et "betydeligt omfang", som politikommissæren kalder det.

Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Mindeord For abonnenter

Mindeord: I byrådssalen boltrede Per Berga sig som en fisk i vandet

Annonce