Annonce
Fyn

25 år efter 'Miraklet i Madrid': Sportsredaktionen fejrede sejren og veloverstået arbejde på restaurant O'Faro

O'Faro Finisterre har i den grad altid lignet - sig selv. Tjenerne jonglerer artistisk med tapas, flasker og glas hen over baren. Foto: Niels Abildtrup
Det var på restaurant O'Faro Finisterre i en ydmyg sidegade til Madrids hovedstrøg Gran Via, at avisens sportsredaktion fejrede veloverstået arbejde efter Miraklet i Madrid. Mange gange siden har restauranten haft fynske gæster.
Annonce

Nede ad sidegaden, henne om hjørnet - tæt på Madrids hovedstrøg Gran Via, der folder sig ud i bedste Broadway-stil - ligger den restaurant, der engang for 25 år siden for første gang - og uden at vifte det mindste med ørerne - modtog avisens udsendte.

Arbejdet med at kolportere Miraklet i Madrid hjem til de sagesløse fynske læsere var fuldbragt, og instinktet pegede stålsat på, at det efter det tumultariske arbejde var på tide med en forfriskning eller to.

Madrid er midt og højt oppe på den castilianske højslette både geografisk og åndeligt symbolet på centralmagten i Spanien og er hjemsted for et utal af restauranter med rødder i de mange provinser.

Som dér på det stolte etablissement O'Faro Finisterre med menukortet hentet oppe fra den nordvestlige provins Galicien - deroppe hvor Atlanterhavet pisker sit vand ind i den klippefyldte kyst med de mange smalle fjorde, kaldet rias - med kendte byer som Vigo og La Coruña.

O'Faro Finisterre

Navn: O'Faro Finisterre

Sted: Calle de Jacometrezo, 15, 28013 Madrid, Spanien

Åbningstider: søndag og mandag: kl. 07-01, tirsdag til lørdag kl. 07-02.

Hjemmeside: http://ofarofinisterre.com

Telefon: +34 915 47 42 40

ofinisterre.com/es/contacto/

http://ofarofinisterre.com/es/contacto/

Annonce

Et af mange besøg

Den visit skulle kun blive en af mange arbejdsmæssige og private for disse linjers ydmyge ophavsmand på det stolte sted for enden af Calle de Jacometrezo - en gade med tegn på alskens former for liv. Adressen ligger kun et par hundrede meter fra Spaniens reelle centrum, det store torv Puerta del Sol - det store torv med Tio Pepe-reklamen på gavlen af fortidens diktator Francos sikkerhedsministerium.

Sportsredaktionen var - som andetsteds beskrevet i denne sektion - repræsenteret af en magtfuld delegation på en håndfuld våbenføre pressemænd, og efter et hurtigt kig på menukortet på O'Faro Finisterre blev en række tapas, pinchos og cervezas valgt.

Et typisk spansk sted, hvor mændene om morgenen på vej til arbejde studerer deres sportsavis, mens de kyler en hurtig espresso ned - gerne sammen med en hurtig Osborne-brandy - og bider i en gnalling af en croissant eller dagens første tapas, eller suger den sidste smøg, inden dagens første dont kalder henne på kontoret. Så er man er da i gang - sådan nogle før timer før siestaen kalder.

Annonce

Overdådigt menukort

Men den decemberstund hen mod midnat i 1994 tog avisens så småt slidte folk fat på de kulinariske glæder. Hukommelsen rækker næppe til at præcisere, om det var tapas med Manchego-ost, blæksprutter på galicisk manér, eller de pikante små peberfrugter fyldt med en skarp ost, eller i den grad hvidløgs-dyppet chorizo-pølse, eller asparges fra Navarra, eller klipfisk a la Vizcaya, eller …

Formodentlig skyllet ned med et par glas øl - måske af mærket Estrella Galicia. Eller med et glas hvidvin fra Galicien på den berømte og aromatiske drue Albarino.

Det var også en mulighed at pege på kortets nemt forståelige tilbud Ballantines Combinados eller Chivas Similare - for at få pulsen ned.

De to whiskymærker ryger hurtigt over disken de fleste fredagsaftener, når husherren efter overstået arbejde og nogle timers hjemlig ro, igen indtager stambaren og af overtjeneren får skænket nogle gevaldige hiverter.

Det fik vi efter "Miraklet" - og det kan man stadig få

Menukortet byder på typisk spanske og galiciske retter som "raciones" - små retter:

Lige fra stegte chorizo-pølsestykker, husets fyldte peberfrugter, stegte blæksprutter, svampe fyldt med skinke, dampede hjertemuslinger - og alle andre typiske galiciske og spanske retter. Og dertil diverse supper - såsom den klassiske gazpacho.

Eller fiskeretter med eksempelvis havtaske eller kulmule eller krebs og rejer og blæksprutter og diverse alt godt fra havet.

Menukortet kan ses på http://ofarofinisterre.com/es/raciones-2/ - gå ind under "carta" - og se videre under forretter, fisk, sandwiches osv.

Annonce

Okkult oplevelse

Den yderst minderige og behagelige debut på O'Faro Finisterre førte til flere senere private visitter på diverse ferier. Og det var en nærmest okkult oplevelse, da skribenten nogle år senere i privat øjemed listede ind på restauranten og så overtjeneren med den markante hage reagere lynsnart og lange et glas køligt hvidvin hen over baren - uden at der var bestilt af den gæstende skandinav. De fynske gesandter havde åbenbart gjort et stort indtryk nogle år før.

Så har man da sat sine spor ude i den store verden.

Nogle år senere - i marts 2007 - var opgaven at dække Danmarks vitale EM-kvalifikationskamp på Bernabeu Stadion.

Dagen før kampen ringede en vis herre på mobilen:

- Det er Richard. Jeg er hernede i Madri' som turist. Hvor er I henne? Kan vi mødes, sagde pensionerede Richard Møller Nielsen - som bekendt europamestertræner i 1992 - på det klingende Ubberud-mål med dybt "i" - i Richard.

- Jamen, du skal da være velkommen. Lad os spise frokost på avisens stamcafé, lød svaret.

Det blev til et minderigt møde, hvor Møller Nielsen med vanlig snuhed forudså de defensive skavanker, som dagen efter kostede Danmark et 1-2-nederlag til landstræner Morten Olsens i øvrigt velspillende hold. Møller Nielsen kom med sit postulat, mens den ene mundvig på karakteristisk facon trak sig sammen.

Tjeneren på O'Faro Finisterre vidste næppe, at han serverede for en europamestertræner fra 1992, da Richard Møller Nielsen i 2007 på privat fodboldtur i Madrid ringede til Stiftstidende for at få et godt serverings-tip til frokost. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Viggo Jensens visit

Tre år senere - i september 2010 - var redaktionen igen i Madrid. Udsendt for at spionere på OB's kommende Europa League-modstander Getafe - før opgøret nogle dage senere. Det samme var OB's daværende assistenttræner Viggo Jensen. Den fynske træner blev tippet om O'Faro Finisterre og nød frokosten. Den nærmest sidste i OB-jobbet.

To dage senere var sportsdirektør Kim Brink og cheftræner Lars Olsen fyret, mens Viggo Jensen fik en anden stillingsbetegnelse i det, som samlet af avisen blev døbt "Blodbadet i Ådalen".

Nok betyder Finisterre verdens ende, men forhåbentlig er restaurantens historie først lige begyndt.

Det behøver ikke hver gang at være et mirakel, der trækker de besøgende til tapas-templet i Calle de Jacometrezo.

For små 10 år siden var Julio stadig overtjener. Her læser Julio sportsdagbladet Marca, der omtalte Getafes sidste kamp, før OB gæstede Madrid-forstaden. Foto: Niels Abildtrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce