Annonce
OB

25 år efter 'Miraklet i Madrid': OB-træner tror ikke på et nyt mirakel som i 1994

OB's nuværende træner, Jakob Michelsen, var tæt på den store europæiske overraskelse med Sønderjyske for tre år siden. Men det bliver sværere år for år, også for OB, vurderer han. Arkivoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
OB-træner Jakob Michelsen tror, at det er blevet næsten umuligt for danske hold at lave en ny sensation mod Europas tophold.
Annonce

ANALYSE: Mirakel kommer af det latinske ord miraculum, som betyder "det, der undrer". En vidunderlig sjælden hændelse kaldes det og er et begreb, der anvendes i mange religioner om en guddommelig indgriben i verdens gang.

Derfor var OB's sejr i Madrid et mirakel, men tiden for den slags er ifølge OB's nuværende træner Jakob Michelsen forbi.

- Overhovedet at nå frem til to kampe mod et europæisk storhold er meget vanskeligt. Og de store hold er blevet for dygtige til, at danske hold kan slå dem ud. FC København har vist, at man kan skabe et resultat i Parken, men det er jo ikke tilstrækkeligt, mener OB-træneren.

For godt tre år siden stod han selv i spidsen for Sønderjyske, der var to minutter fra at slå Sparta Prag ud og få adgang til Europa League-gruppespillet, hvor Sparta vandt 3-1 over Inter og tabte 2-1 i Milano og gik videre fra gruppespillet.

- Man kan overpræstere, men man skal først tilkæmpe sig retten til at møde de hold, og det er kun FC København, som har chancen for det. Strukturen gør det svært. FC Midtjylland kan være heldig at trække de store hold, men mangler point på grund af tidligere års resultater og skal stride sig igennem kvalifikationen.

I 1994 havde OB et top 2-budget sammen med FC Købehavn. OB har i dag et budget på 30 millioner kroner, men klubben fik dengang langt mere for pengene end i dag, når man gik på spillermarkedet.

- Det blev muligt for OB senere at hente spillere som Djemba-Djemba. Det kan man ikke i dag. I den næstbedste engelske række Premiership tjener spilleren i gennemsnit 25 millioner om året. Den række er Europas fjerde- eller femtestærkeste økonomi, og det siger lidt om, hvad de danske klubber er oppe imod, mener Jakob Michelsen.

I Danmark taler man om, at den gennemsnitlige årsløn for en Superliga-spiller er en million kroner.

- I 90'erne havde OB også landsholdsspillere, men i dag består landsholdet udelukkende af spillere fra europæiske klubber. Gabet er blevet større, mener OB-træneren.

Annonce

Lodtrækningsheld påkrævet

Når RB Leipzig henter OB's unge Gustav Grubbe for 25 millioner danske kroner, så er der en mening med galskaben. Hvis Leipzig har 30 spillere, der koster dem fem millioner om året, så skal den tyske storklub bare sælge en spiller til 300 millioner kroner til England, før det giver mening.

- Det er lidt som moneyball - altså snebolden, der ruller. OB har ligaens sjettehøjeste budget, og kan vi nå op som nummer fire og fem, så har vi flere penge at købe spillere for, vi kan sælge dyrere, og vi kan tilbyde bedre lønninger. Det handler om at komme i et europæisk gruppespil, hvor der venter 50-70 millioner kroner og helst være der kontinuerligt. FCK har præsteret det 12 ud af de seneste 13 år, mens Midtjylland har problemer, fordi de ikke har seednings-point nok, uddyber OB-træneren.

- Men der skal også lodtrækningsheld til for at nå hen til de knockout-kampe, hvor den store modstander venter. Siden 90'erne er også banen på Bernabeu blevet endnu bedre og store hold som Real har mere end tre udlændinge, som var grænsen dengang.

Jakob Michelsen tror altså ikke på mirakler mere, men det er jo miraklets natur.

- FCK havde for få år siden et fysisk meget stærkt hold, som OB også havde dengang i 1994. Det skal der til sammen med en stærk organisation, en plan - og en fantastisk målmand....

Annonce

Hør podcasten: Miraklet i Madrid

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce