Annonce
Assens

24-årig tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom dømt skyldig i voldtægt

En 24-årig mand og tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom er kendt skyldig i voldtægt af en dengang 17-årig kvinde på et toiletgulv.
Tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom blev kendt skyldig i at voldtage en 17-årig kvinde på et toiletgulv, mens hun var så lidt ved bevidsthed, at hun ikke var i stand til at sige fra. Den 24-årige mand idømmes syv måneders fængsel for voldtægten, som fandt sted til en fest i ungdomspartiet på Vestfyn i 2015. Han anker dommen.

Vissenbjerg: En 24-årig mand blev ved Retten i Odense idømt syv måneders ubetinget fængsel for at have voldtaget en dengang 17-årig pige til en fest til et arrangement for Liberal Alliances Ungdom (LAU) i 2015. Manden har senere haft en central plads i ungdomspartiets ledelse.

Den 24-årige mand gemte ansigtet i hænderne, da dommen blev afsagt. Kvinden, der sad på bagerste række i restsalen mellem to venner - den ene et vidne i sagen, brød ud i gråd.

Retten vurderede, at kvinden var i en aldeles ukontaktbar situation og ikke i stand til at sige fra over for gerningsmanden. To domsmænd stemte for afgørelsen, mens dommer Karin Bøgh Pedersen stemte for frikendelse.

Manden anker dommen, som udover de syv måneders fængsel lyder på 20.000 kroner i erstatning til voldtægtsofferet.

Sagen kom frem på et LAU-landsmøde i februar som et af en række af vidnesbyrder fra anonyme kvinder i LAU, der anklager flere af ungdomspartiets medlemmer for seksuelle krænkelser og overgreb.

Efterfølgende er flere af sagerne blevet meldt til politiet.

Anonyme vidnesbyrd i LAU

Flere anonyme vidnesbyrd blev lagt frem på Liberal Alliances Ungdoms landsmøde i februar, hvor flere kvinder i ungdomspartiet anklager medlemmer for seksuelle krænkelser og overgreb.

Fire medlemmer af LAU har meldt sig ud efter anklagerne og ungdomspartiet har indført regler om, hvordan krænkelses- og overgrebssager skal håndteres.

Sagen i dag er den første anklage om voldtægt for retten.

Den 24-årige blev dømt efter Straffelovens § 266 stk. 1 nr. 2: "For voldtægt straffes med fængsel indtil 8 år den, der skaffer sig samleje ved anden ulovlig tvang eller med en person, der befinder sig i en tilstand eller situation, i hvilken den pågældende er ude af stand til at modsætte sig handlingen."

Annonce

Husker intet

Sagen er speciel af flere årsager. For det første husker voldtægtsofferet intet fra festen.

- Jeg har et meget svagt minde om, at jeg sidder og spiser. Jeg kan ikke huske noget efter det. Jeg vågner op i et lokale. Jeg har det sådan, at jeg ikke kan huske, hvad jeg selv hedder. Undskyld, siger hun og bliver stille, før hun grådkvalt fortæller:

- Jeg kan ikke huske mit eget navn, og til at starte med kan jeg ikke genkende personerne omkring mig. Jeg er smurt ind i bræk. Mit hår er fuldstændig stift.

En anden grund er, at der er gået fire år, før den 24-årige blev meldt til politiet. Det førte til flere forskellige forklaringer om aftenens forløb fra vidner i sagen, som måtte trække minderne frem fra en fuld januaraften i 2015. I retten forklarede manden, at han ikke havde nogen idé om, at kvinden havde opfattet natten som et overgreb, før han fire år senere blev konfronteret med anklagerne til LAU-landsmødet i februar i år.

For det tredje blev en messenger-korrespondance brugt af forsvarer og anklager til både at argumentere for og imod voldtægt.

Annonce

"Jeg har en god advokat"

Den 24-årige mand sidder ret op og stirrer stift på, hvem end der har ordet. Hvid skjorte, sort armbåndsur, mørke busker og kondisko. En gang i mellem kigger han på sin forsvarer og de udveksler hviskende et par ord. Når ingen taler, hviler han hovedet mod højre hånd eller tager en slurk vand af plastickruset.

Der er 28 grader udenfor og mindst lige så varmt i retssalen.

- Hun virkede sød, charmerende, flirtende og meget glad, siger den tiltalte.

Han fortæller, at de først snakker sammen til festen lørdag aften. Han var ny i partiet og er taget med for at møde andre fra LAU på et weekendkursus i Bred Kulturhus i Vissenbjerg. De kendte ikke hinanden, men da de senere på aftenen møder hinanden igen, går de ned i kælderen og begynder at kysse.

- Hun sagde, at hvis vi skulle lave noget, må jeg ikke sige det til nogen. Så skal det være en hemmelighed.

Senere går det op for manden, at pigens flirt også var til stede til festen. Efter at de to - ifølge den 24-åriges opfattelse - har haft frivilligt samleje på gulvet på et aflåst toilet, bliver kvinden pludselig 'mega dårlig' og skal kaste op.

Umiddelbart efter kommer to af den 17-åriges venner ind på toilettet, hvor de finder hende med trusserne trukket ned og kjolen op over bh'en sammen med den nu voldtægtsdømte mand.

De fortæller, at pigen ikke er til at komme i kontakt med, og at mandens umiddelbare reaktion er at sige "jeg har en god advokat."

Det bliver nævnt flere gange under retssagen, og hver gang ryster den 24-årige på hovedet. Han forklarer, at han først sagde det senere, da han troede, at pigens flirt ville banke ham.

Annonce

Beskeder om mandagen

Kvinden forklarer, at hun først bliver helt klar over, hvad der er sket, om mandagen. Her skriver manden til hende på messenger og spørger, hvordan hun har det, og om hun er på p-piller.

Forsvarer Katrine Westhausen Gottlieb mener ikke, at man starter en samtale sådan, hvis man har gjort noget galt. Hun fremhæver også et andet stykke i samtalen, hvor manden skriver, at han ikke har brudt deres aftale om at holde det skjult.

- Hun har været i stand til at sige inden samlejet, at hun har en flirt, som ikke skal vide noget om det. Det er i hvert fald ikke en pige, der har været helt væk, når man er begyndt samlejet. Beskeden viser også, hvad (navnet med tiltalte red.) tror, problemet er, siger Katrine Westhausen Gottlieb.

Omvendt mener anklager Martin von Bulöw at beskederne er et tegn på, at manden har været udspekuleret og arrogant.

- Jeg mener ikke, der er ført tilstrækkeligt bevis for, at den tilstand, hun var i på det tidspunkt, hun blev fundet i, er uforenelig med, at hun kort forinden kunne have været i stand til at indlede et samleje, sagde juridisk dommer Karin Høgh Pedersen ved domsafsigelsen.

De to domsmænd vurderede omvendt, at pigen umuligt kunne have været ved bevidsthed få minutter inden, at hun blev fundet af sine venner indsmurt i bræk.

Retten i Odense har nedlagt navneforbud i sagen, hvilket betyder, at Fyens Stiftstidende hverken kan bringe navne eller beskrivelser, der kan identificere de involverede personer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Yvonnes handicappede søn får frataget nattevagt: - Vi er simpelthen bange for, at han dør

Odense

Mindst seks knivstik i ryggen på 20-årig: Jalousi førte til drabsforsøg

Annonce