Annonce
Sydfyn

23-årig fra Langeland: Fiskerlivet er lige sagen - kunne ikke tænke sig et andet erhverv

Jonas Henning Sørensen (tv.) og Mikkel Kølle Hansen kunne ikke tænke sig et andet erhverv end fiskeriet. Foto: Michael Lorenzen
Ung fiskeskipper er glad for sit erhverv med base i Bagenkop, hvor der er usædvanlig stor aktivitet for tiden

BAGENKOP: Selv om Mikkel Kølle Hansen kun er 23 år, har han allerede fire år bag sig som selvstændig fisker med base i Bagenkop, og han er på mange måder billedet af, at det for tiden går godt med fiskerierhvervet på Sydlangeland. Fra flere sider meldes om den største aktivitet på havnen, man længe har set.

Men fiskerlivet foregår også andre steder. Mikkel Kølle Hansen, der er forlovet, er netop taget afsted en måned, der vil bringe kutteren "Cecilie Mathilde" nordover efter hummere, som der er udbytterigt fiskeri af for tiden. Det vil mest ske på en position nord for Kattegatøen Anholt.

Tidligere har han været afsted for at fiske også i Skagerak, ved Bornholm samt ved den polske del af Østersøen.

Polakkerne er villige til at betale mere for fisk, end vi er her.

Mikkel Kølle Hansen har ingen problemer med lange ophold hjemmefra.

- Det er fair nok at være længe afsted. Kutteren skulle her i vinter have ny motor, og mens den blev lagt i, gik vi glip af arbejdstid, siger Mikkel Kølle Hansen, som har cirka 300 havdage om året, og i vintermånederne kan tillade sig at komme hjem hver aften.

- Jeg kunne ikke tænke mig et andet erhverv, sammenfatter Mikkel Kølle Hansen, hvis far, Ulrik Kølle Hansen, også er selvstændig fisker.

En anden fisker, som Fyns Amts Avis har mødt, er Jonas Henning Sørensen, som er 21 år, ansat hos andre, og som gerne fisker med udgangspunkt Thyborøn i det nordvestjyske, men samtidig over for alle har slået fast, at hans base altså er Bagenkop. Her har han for nylig købt hus.

I Bagenkop er for tiden seks-syv fuldtidsfiskere og 13-14 garnbåde, oplyser de to unge fiskere.

Der har været godt fiskeri af torsk og rødspætter i år, nævner de. Det er selvfølgelig med til at tiltrække kolleger fra andre egne af Danmark.

Sammenholdet mellem fiskere fra forskellige egne af Danmark er i top. Man ser ikke hinanden som konkurrenter, fremhæver de.

- Vi har kolleger fra blandt andet Hvide Sande, som er her i Bagenkop i denne tid. Så hjælper vi hinanden. Nogle er kommet hertil med forkerte trawl i forhold til vore farvande. Så låner vi noget brugbart udstyr ud til dem, fortæller Mikkel Kølle Hansen.

Annonce
Der er en del fiskere fra andre egne af landet. Her stævner en kutter fra Hvide Sande ud fra havnen i Bagenkop. Foto: Michael Lorenzen

Hjælp i stedet for at fiske

Og der er også udvist bistand den anden vej rundt.

- Da vi havde problemer med motoren, kom nogle forbi og hjalp os. De mistede nok fangster for, hvad der svarer til 30-40.000 kroner, for at trække os ind til Bagenkop, men det gjorde de gerne, påpeger Jonas Henning Sørensen.

Hans arbejdsrytme er gerne 14 dage ude og 14 dage hjemme.

Når der losses i Bagenkop, bliver fisken ikke behandlet lokalt, men solgt og transporteret til Hundested på Nordsjælland.

Bemærket af andre

Fagbladet Fiskeritidende har også haft fokus på Bagenkop og bragte for nylig en artikel med fiskeskipper Thomas Theodorsen, som glæder sig over, at hans fartøj har været i stand til at fiske hjemmefra det meste af vinteren. Noget, der har været umuliggjort de seneste år på grund af torskestoppet i den vestlige Østersø.

- Vi har fisket torsk hele vinteren i Østersøen - i område 22. Og jeg tror aldrig, jeg har set så mange torsk der før, siger Thomas Theodorsen, der i februar havde nogle fantastiske dage på havet.

- I februar måned havde vi 10 dage på havet med 11 træk. Her fangede vi 115 tons torsk. Det er helt vildt, og noget jeg aldrig har prøvet før, siger han til Fiskeritidende.

Thomas Theodorsen er glad for, at han og mandskabet har haft mulighed for at fiske hjemmefra, hvor de har været i stand til at sejle hjem hver dag.

Bagenkop har haft en forrygende vinter, og der er fortsat stor aktivitet, melder fiskere og andre lokale. Foto: Michael Lorenzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce