Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Middelfart Kommune har annonceret planen om at oprette en ny, bæredygtig bydel i det østlige Middelfart. Illustration: Effekt
Tirsdag morgen har Middelfart Kommune løftet sløret for planerne om at rejse en ny bydel i det østlige Middelfart. Bydelen er et bud på fremtidens bæredygtige boformer og præsenteres på arkitekturbiennalen i Venedig.

Middelfart: Det, der i dag er en bar mark ved Toften i det østlige Middelfart, vil inden længe være omdannet til en ny bydel og et nyplantet skovområde.

Det annoncerede Middelfart Kommune i en pressemeddelelse tirsdag morgen.

Boligerne, der altså skal rejses midt i det nyplantede skovområde og dermed være en slags skovkvarter, skal være et alternativ til de traditionelle parcelhuskvarterer. Målet er at forene naturgenopretning med byudvikling.

Annonce


Med Naturbyen hæver vi barren for fremtidens boligkvarterer og styrker kompetencerne inden for bæredygtigt byggeri og byplanlægning.

Johannes Lundsfryd (S)


Det nye kvarter, som har fået navnet "Naturbyen", får samme bebyggelsestæthed som de omkringliggende boligkvarterer, men de arrangeres anderledes.

Boligerne skal opføres i klynger af 15 til 25 huse omkring et fælles gårdareal. Hver bolig har egne terrasser - én vendt mod gårdarealet og én vendt mod den omkringliggende skov. På den måde er boligkvarteret anderledes end andre parcelhuskvarterer, fordi der ikke er private haver, men i stedet gård og skov som fælles rekreative områder.

Co2-negativt byggeri

Husene skal både være ejerboliger og lejeboliger. Det er kommunens hensigt, at nogle også skal være andelsboliger og bofællesskaber.

Byggerierne skal opføres i bæredygtige materialer og skal være så vidt muligt CO2-negative. Det vil sige, at byggeriet ikke blot søger at have så lavt et klimaaftryk som muligt, men også forsøger at give plus på klimakontoen ved at rejse skov og ved at begrænse energiforbruget i de mindre klynger af huse.

I Naturbyen er de private haver skiftet ud med fællesskov og gårdarealer. Illustration: Effekt

Kommunen har udviklet projektet sammen med arkitektfirmaet Effekt. Visionen for bydelen udstilles fra maj til november på verdens største arkitekturbegivenhed den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig, hvor det også er med i hovedkonkurrencen.

- Middelfart Kommune skal fortsat være blandt de mest progressive og nytænkende kommuner, når det kommer til at finde konkrete løsninger for at mindske vores aftryk på klimaet. Med Naturbyen hæver vi barren for fremtidens boligkvarterer og styrker kompetencerne inden for bæredygtigt byggeri og byplanlægning, så vi kan reducere CO2-udledningen og være en inspirator for byggerier både nationalt og internationalt, skriver borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (S) i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Professor efter omdiskuterede klimaanbefalinger: Færre biler giver nye muligheder i Odense

Odense For abonnenter

Kerteminde vogter miljøet i Odense Fjord: Er ikke med i ny gruppe, der vil redde fjorden

Kerteminde For abonnenter

Hvor tæt kan bådene pakkes på marinaen? - Arkitekten kender ikke meget til sejlsport, siger sejler

Annonce