Annonce
Fyn

21 klip: Fartmåleren er der stadig - og politiet flytter den

Det er ikke kun på motorvejen ved betalingsanlægget på Sjællands-siden af Storebæltsbroen, bilister skal holde sig på den rigtige side af fartgrænsen for at undgå en bøde. Torsdag kontrollerede politiets automatiske trafikkontrol hastigheden på Sprogø, og det kom til at koste bøder for over 400.000 kroner og adskillige klip i kørekort. Arkivfoto: Michael Bager.
På cirka seks timer torsdag blitzede en automatisk trafikkontrol 398 bilister, som kørte for hurtigt på Sprogø.

Storebælt: Fartgrænser skal overholdes, også når de ikke er sænket. Lyder det mystisk? Forklaringen er enkel: Sydøstsjællands og Lolland-Falsters Politi har jævnligt opstillet en ATK (automatisk trafikkontrol) på Vestmotorvejen nær betalingsanlægget ved Storebæltsbroen.

For at sænke antallet af uheld på motorvejen har politiet blandt andet haft fokus på trafikanternes hastighed på det stykke af vejen, der ligger nærmest betalingsanlægget, hvor hastighedsgrænsen er 90 km/t. Men derfor skal man ikke tro sig fri til at køre hurtigere på den øvrige del af motorvejen.

Torsdag var ATK'en stillet op på Sprogø, hvor der må køres 110 km/t, og det gjorde en del bilister også - og lidt til.

Fra klokken halv otte til klokken 14 kom i alt 9962 trafikanter forbi ATK'en, som var sat op ved det østgående spor på Sprogø og således kontrollerede trafikken fra Fyn mod Sjælland, og 398 bilister, svarende til knap fire procent, kørte for hurtigt.

Enkelte af bilisterne havde endog meget travlt med at komme over Storebælt, og 21 gange var hastigheden så høj, at føreren af bilen foruden en bøde også får et klip i sit kørekort. Den højeste hastighed, som blev målt, var 162 km/t, og det koster både en bøde på 5000 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet.

Minimumbøden for at overtræde en hastighedsgrænse er 1000 kroner, og når bilisten kører så hurtigt, at det koster et klip i kørekortet, lægges yderligere 500 kroner oveni - det er penge, som går til Offerfonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

Sprællevende 100-årig

Det kan ikke have undgået manges opmærksomhed, at det i år er 100 år siden, Genforeningen fandt sted. En begivenhed, som betød, at befolkningen på et landfast stykke Danmark efter at have været tysk siden 1864 igen kunne lade Dannebrog blafre i haven. At de igen kunne vælge, om de ville mødes for at diskutere politik i stedet for at spise kage ved store kaffeborde, som i de mellemliggende år havde udgjort den dansksindede bastion. Men det er nok de færreste, der ved, hvad årene inden Genforeningen førte med sig. Mens mange af os kigger mod andre grænsedragninger for at forstå, hvad fjendtlig magtovertagelse betyder, afslører Genforeningen, at vi er klædt af, når det kommer til vores eget lands historie. Også selv om det kun er få generationer siden, den udspillede sig. Tænk sig, at dansk i knap 50 år var forbudt som undervisningssprog, og at befolkningen søgte at omgå forbuddet ved at oprette skoler nord for den ny grænse, så eleverne alligevel kunne blive undervist i deres modersmål? At disse skoler skulle blive en form for forløber for efterskolerne, der 100 år senere stadig er i høj kurs, når unge skal finde deres identitet? Også selv om identitet i 2020 handler om meget andet end nationalitet. "Hvad kommer Genforeningen da mig ved", spørger den sønderjyskfødte skuespiller Bodil Jørgensen i Grænseforeningens humoristiske jubilæumsvideo, der florerer på internettet, og svaret er kort: Alt. Genforeningen er sprællevende. Hvis vi reelt vil give andet end evnen til at ramme et 12-tal ved eksamensbordet videre til de yngste, kunne vi passende benytte 100-året til at opsøge en af de 650 mindesten, der blev rejst i 1920 for at ære, at Sønderjylland igen blev dansk. Og som Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede - et par af dem befinder sig endda på Fyn. Det kunne være starten på en samtale om at høre til et sted, men også om hvad det mon havde betydet, hvis afstemningen i 1920 var blevet et "nej" og et "mojn".

Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Annonce