Annonce
Fyn

Den førende årsag til amputationer: 21.000 fynboer har type-2 diabetes, og tallet stiger

 - Der er mindst 280.000 danskere med diabetes, og tallet er stærkt stigende. Det er vigtigt, man lader sig måle, hvis man er træt og tørstig. For for op mod 80.000 danskere går rundt med diabetes uden at vide det, påpeger Lars Christian Lilleholt. Foto: Michael Bager
Mange tusinde fynboer har ligesom folketingspolitiker Lars Christian Lilleholt type 2-diabetes, og tallet ventes at stige markant frem mod 2030. Diabetes er den førende årsag til, at flere fynboer hvert år får amputeret en tå, en fod eller et ben.

Fyn: Forrige uge skrev avisen om den fynske folketingspolitiker Lars Christian Lilleholt, der er sygemeldt fra Folketinget, fordi han har fået bortopereret sin storetå. Historien kan måske virke ubetydelig for den almene fynbo, men den indeholder en vigtig fortælling om en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.

Forhistorien til amputationen af Lilleholts storetå var noget så uskyldigt som en vabel fra et par ukomfortable sko. Men en vabel er ikke uskyldig, hvis man som Lilleholt er diabetiker.

Type 2-diabetes

Diabetes er en stofskiftesygdom, der giver kronisk forhøjet blodsukker. 

Type 2-diabetes rammer primært voksne. Sygdommen kan være arvelig, men udløses i mange tilfælde af faktorer som fysisk inaktivitet eller overvægt.

Symptomer på diabetes er for eksempel ekstrem tørst, hyppig vandladning, kløe eller træthed.

Mindst 252.000 danskere har type 2-diabetes, og yderligere 76.000 (estimat) har det uden at vide det. Man estimerer, at der i 2030 vil være 467.000 danskere med diabetes.

Diabetes kostede i 2011 det danske samfund omkring 87 millioner kroner om dagen. Omkostningen forventes at stige i takt med antallet af diabetikere.

- Jeg vidste godt, at jeg helst ikke skulle få sår. Men jeg havde alligevel aldrig tænkt, at en vabel på grund af stramme laksko ville ende med en amputeret tå. Det er et voldsomt wakeup-call, at den vabel nu er grunden til, at jeg sidder uden min ene storetå, sagde Lars Christian Lilleholt sidste mandag til avisen fra sin sygeseng.

Annonce

Selv det at få amputeret en tå, kan være et ret stort handicap. Storetåen har for eksempel en vis betydning for ens balance, og hvis man samtidig har neuropati, så kan balancen påvirkes yderligere. Det kan betyde en del for livskvaliteten. Og det sætter selvfølgelig nogle tanker i gang, når man har fået amputeret en tå - hvad bliver så det næste?

Overlæge Knud Yderstræde.

Amputationer er desværre langt fra ualmindeligt hos diabetespatienter. Ifølge tal fra Diabetesforeningen har 1,6 procent af diabetikere fået foretaget en amputation.

- Blandt det vi kalder ikke traumatiske amputationer - altså amputationer, der ikke sker i forbindelse med eksempelvis trafikuheld - er diabetes helt klart den førende årsag. Specielt type 2-diabetikere fylder meget i landskabet, når vi taler amputation, fortæller Knud Yderstræde, klinisk lektor og overlæge ved Steno Diabetes Center på OUH.

Fodsår fører til amputation 

En opgørelse fra 2018 viser, at 21.025 fynboer, svarende til 4,7 procent, har type 2-diabetes. Derudover skønner man, at over 6000 har diabetes uden at vide det, og at 28.262 har prædiabetes - et forstadie til type 2-diabetes. Antallet af diabetikere varierer fra kommune til kommune. På Fyn og øerne er den største forekomst på Langeland, hvor 6,4 procent af indbyggerne har diabetes.

Diabetes kan være forbundet med en række følgesygdomme - for eksempel blindhed, nyre- og hjertekarsygdomme og nervebetændelse, der også kaldes neuropati.

- Neuropati betyder for mange, at de ikke har en fungerede følesans, og derfor mærker de måske ikke, hvis de bliver udsat for et traume, der kan føre til dannelsen af et sår. Neuropati følges ofte af nedsat cirkulation i foden, og hvis man får et sår, der ikke heler, er der risiko for at få en infektion, der kan ende med amputation, siger overlæge Knud Yderstræde og fortæller, at omkring 85 procent af alle amputationer blandt diabetikere er forudgået af et fodsår.

80 amputationer om året

I 2016 opgjorde man antallet af amputationer på Fyn fra 1996-2011. Her fandt man frem til, at der var foretaget 1.285 amputationer hos personer med diabetes. Det svarer i gennemsnit til 80 amputationer om året. 442 af amputationerne var fra ankel til knæ, mens 360 var over knæet.

- Selv det at få amputeret en tå kan være et ret stort handicap. Storetåen har for eksempel en vis betydning for ens balance, og hvis man samtidig har neuropati, kan balancen påvirkes yderligere. Det kan betyde en del for livskvaliteten. Og det sætter selvfølgelig nogle tanker i gang, når man har fået amputeret en tå - hvad bliver så det næste? siger overlæge Knud Yderstræde.

Man forsøger som regel at undgå en amputation for eksempel ved at lave et indgreb, som kan forbedre blodforsyningen. Men for Lars Christian Lilleholt var en dobbelt ballonudvidelse i benet for at sikre blodtilførsel til fod og tæer ikke nok til at redde storetåen. Foto: Michael Bager

Hvis man amputerer en tå, er det ofte for at undgå, at tilstanden forværres. Men for at kunne foretage amputationen, er det vigtigt, at der er en god blodforsyning, ellers skaber man bare et nyt sår, som ikke kan hele.

- For at forbedre blodforsyningen kan man ofte foretage  ballonudvidelser eller bypassoperationer for at øge chancen for, at det kan blive ved en lille amputation. Men der er desværre tilfælde, hvor det viser sig, at når først fodsåret er opstået, er det et signal om, at karrene er så svært forkalkede, at det er svært at gøre noget ved, siger overlæge Knud Yderstræde.

Annonce

14.000 flere diabetikere

I de seneste år er det dog lykkedes at reducere antallet af amputationer med 10-15 procent ved at oprette multidisciplinære teams, som består af flere forskellige specialister, der både tager sig af at forebygge og behandle fodsår ved diabetespatienter. På Fyn foregår det på Universitetscenter for Sårheling i Odense.

På Steno Diabetes Center i Odense udfører man desuden en stor forebyggende indsats ved at lave regelmæssige undersøgelser og oplyse patienter.

Fem tips til fødderne

1. Kig ned hver dag. Når man har diabetes, kan det være svært at mærke, hvis skoen gnaver. Derfor er det en god idé at undersøge fødderne hver dag.

2. Et årligt tjek holder dig godt gående. Alle med diabetes har ret til tilskud til en årlig status på fødderne hos en autoriseret fodterapeut.

3. Gå ikke i for små sko. Sko i den rigtige størrelse og med god pasform hjælper med at forebygge fodsår og andre fodproblemer.

4. Vær på god fod med blodomløbet. Højt blodsukker og forhøjet blodtryk belaster blodkarrene og giver dårligt blodomløb til fødderne.

5. Røg påvirker blodomløbet. Rygning øger risikoen for fodsår, fordi blodomløbet bliver dårligere, hvis man ryger.

- Man kan helt sikkert selv være med til at nedsætte risikoen for amputation, hvis man forstår vigtigheden af at regulere sin diabetes godt og følger den behandling, vi som diabeteslæger anbefaler. Det er desværre ikke altid tilfældet, siger Knud Yderstræde og understreger, at de sundhedsprofessionelle har et stort ansvar for at forklare nødvendigheden heraf.

Man forventer, at antallet af diabetikere i 2030 er steget med over 60 procent. Hvis den prognose holder, vil der i 2030 være yderligere 14.000 fynboer med type 2-diabetes.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Svære begravelser under coronaen: Urner måtte vente i halve år på, at familierne kunne komme hjem til begravelse

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Sport For abonnenter

Et hit? Godnat Malaga, godnat Dalum - nu satser B1909 på at ha' gjort et kup

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Thulesen Dahl: Vi skal tilbage i baren - uden intriger

Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Kerteminde

Pias Pølsevogn fik smilet tilbage: Anmelderen fik en lang næse

Annonce