Annonce
Fyn

21-årige Michelle uddanner sig til sosu-assistent : -Vi kan og må altså meget mere, end folk tror

- Jeg håber, det kommer med erfaringen, at man bliver hurtigere og bedre til at prioritere opgaverne. Man skal jo helst gå hjem hver dag og føle, at man har været noget for nogen – ikke at man ikke har nået noget af det, man gerne ville, siger Michelle Meiland, der uddanner sig til sosu-assistent. Foto: Michael Bager
På Social- og Sundhedsskolen Fyn uddannes de sosu'er, der i fremtiden skal tage sig af vores ældre, og som der bliver enorm mangel på. Studerende Michelle Meiland mener, at jobbet som sosu og uddannelsen er stærkt undervurderet.

Fyn: I et auditorium sidder en gruppe studerende med opslåede computere og følger opmærksomt underviseren, mens hun med store bogstaver skriver "ængstelig personlighedsstruktur" på tavlen. Dagens undervisning på uddannelsen til sosu-assistent på Social og Sundhedsskolen Fyn handler nemlig om psykiske lidelser, og med en hånd i luften markerer 21-årige Michelle Meiland, at hun har en tilføjelse til noterne på tavlen.

Ligesom de andre i lokalet er hun i gang med anden skoleperiode på uddannelsen til social og sundhedsassistent, og i denne uge har Fyens Stiftstidende fået lov at følge Michelle og de andre studerendes hverdag på Social- og Sundhedsskolen Fyn som en del af kampagnen "Hvem skal passe farmor?"

Michelle Meiland har taget en gymnasial uddannelse, og det i var i sit sabbatår efter gymnasiet, hun for første gang stiftede bekendtskab med at arbejde i ældreplejen.

Annonce
Jobbet som ufaglært i hjemmeplejen i sabbatåret efter gymnasiet overbeviste Michelle Meiland om at læse til sosu. Foto: Tine Boe

- Faktisk søgte jeg job indenfor alt andet end hjemmeplejen. Min mor er sosu, og jeg har altid tænkt, at jeg ikke skulle være det samme som min mor, griner Michelle Meiland.

Heldigvis har man kun et standpunkt, til man tager et nyt, og sådan var det også for Michelle:

Social og Sundhedsskolen Fyn

 • På Social og Sundhedsskolen kan man læse til sosu-assistent og sosu-hjælper. Man kan også læse en EUX Sosu, som er studentereksamen og sosu-assistent i ét hug.
 • Alle uddannelser starter med et grundforløb. Hvis man har afsluttet 9. eller 10. klasse indenfor det seneste år, skal man både tage grundforløb 1 og 2, ellers kan man nøjes md grundforløb 2. Begge grundforløb varer 20 uger.
 • Adgangskravet til grundforløb er en bestået 9. eller 10. klasse. 
 • Man kan tage grundforløb både i Odense, Svendborg og Middelfart. 
 • Under grundforløbet er der mulighed for at få SU. 
 • Når grundforløb 2 er bestået, kan man søge ind på hovedforløbet. For at blive optaget skal man have en elevplads.
 • Hovedforløbet foregår dels på skole og dels i praktik. Man kan få elevløn under hele hovedforløbet. 

- Når man først har været noget for nogen, som man er, når man arbejder i hjemmeplejen, tror jeg, man bliver bidt af det, siger hun.

Praktisk undervisning

Første step i uddannelsen til sosu-asssistent eller sosu-hjælper, som man også kan uddanne sig til på skolen, er et grundforløb på 20 uger. Efterfølgende søger man ind på et hovedforløb og her er det afgørende, at man får en elevplads. Uddannelsen veksler nemlig mellem undervisning på skolen og praktik. Ligesom når man skal søge et job, skal man finde stillingsopslag, skrive ansøgning og til jobsamtale for at få en elevplads.

Når man først har været noget for nogen, som man er, når man arbejder i hjemmeplejen, tror jeg, man bliver bidt af det.

Michelle Meiland, sosu-studerende.

- Vi har et tæt samarbejde med kommunerne, hvor de kommer ud på skolen og introducerer sig og fortæller, hvilken uddannelsesforløb, de kan tilbyde, og vi har også en jobbazar, fortæller uddannelseschef Charlotte Sigurdsson.

Meget af undervisningen på Social- og Sundhedsskolen er bygget op omkring scenarier og praktiske aktiviteter. Der er hele rum indrettet for eksempel som en borgers hjem eller som en hospitalsstue. Her kan de studerende for eksempel øve sig i pleje og omsorg på hinanden eller på dukker. Foto: Michael Bager

Michelle Meiland har fået elevplads i Odense Kommune, hvor hun var blandt 163 ansøgere til 60 elevpladser. Hun har indtil videre været i praktik i Rosengårdgruppen og på Havebæk Plejecenter. Den næste praktik bliver indenfor psykiatrien.

Social og sundhedshjælper

 • Arbejder især med ældre borgere og løser opgaver inden for omsorg og pleje.

 • Hovedforløbet tager et år og to måneder. 

 • Praktikken foregår på et plejehjem eller i hjemmeplejen.

 • Ifølge FOA er månedslønnen 11.185 kroner, hvis man er fyldt 18 år.
 • Som sosu-hjælper kan man få job ældreplejen og på plejehjem eller man kan videreuddanne sig til sosu-assistent.

Social og sundhedsasssistent

 • Arbejder med sygeplejeopgaver, medicin, genoptræning og velfærdsteknologi, samt kommunikation og koordination.

 • Hovedforløbet tager to år, ni måneder og tre uger. 
 • Praktikken skifter mellem ældrepleje, psykiatri og hospital, så man får afprøvet alle områder.
 • Ifølge FOA er månedslønnen for elever cirka12.324 kroner, hvis man er over 18 år.
 • Som sosu-assistent kan man få job i ældrepleje, psykiatrien eller på plejehjem. Man kan også læse videre til for eksempel sygeplejerske, fysioterapeut eller jordemoder.

Undervisningen på uddannelsen består af mange forskellige fag. Der er både dansk, engelsk og naturfag, men også fag som farmakologi og medicinhåndtering, forebyggelse og rehabilitering og mødet med borgeren.

- Det er vigtigt for os, at der er stor variation i undervisningen. Der må godt være tavleundervisning, men når man går på en erhvervsuddannelse skal man også være anvendelsesorienteret. Det betyder, at man skal kunne gøre det, man lærer, man skal ikke kun sidde og læse om det i en bog, understreger Charlotte Sigurdsson.

På skolen er der derfor indrettet lokaler til at øve scenarier. Her kan de studerende lave rollespil eller øver sig på specialfremstillede dukker, der kan dø på kommando eller reagere på en indsprøjtning.

Annonce

Mangel på kollegaer

På lang sigt overvejer Michelle Meiland at læse videre til sygeplejerske, men lige nu og her vil hun gerne bruge assistentuddannelsen til at arbejde i ældreplejen eller psykiatrien.

- Men jeg tænker, at de har personale nok i psykiatrien. Det er der mange, der gerne vil. Derimod mangler de folk i hjemmeplejen, hvor de løber sindssygt stærkt. Og de mangler nogen, der virkelig vil det, siger hun.

Hun er da heller ikke i tvivl om, hvad det mest udfordrende i jobbet som sosu-assistent bliver:

- Det mest udfordrende ved jobbet er manglen på kollegaer. Der er meget ufaglært personale, og dem kan vi ikke undvære, men der er også brug for faglærte. Det skræmmer mig lidt at skulle ud i et erhverv, hvor man løber så hurtigt. Og hvad, hvis der ikke kommer flere sosu'er, hvor er vi så på vej hen?

- Selvfølgelig løber man stærkt, men det er også et meget givende fag. Og jeg håber da, at den her kampagne kan være med til at give nogle flere kollegaer, siger Michelle Meiland. Foto: Michael Bager 

Hun håber, at oplysning om sosu-uddannelsen, og hvad man kan som sosu, kan være med til at tiltrække flere til faget.

-Nogle tror, at vi kun tørrer røv, og bevares det gør vi også, faget skal ikke glorificeres, men vi laver også rigtig meget andet, siger hun og tilføjer:

- Vi kan og må altså meget mere, end folk tror. Selvfølgelig må sygeplejersker mere, men hvor sygeplejersken kommer ind, udfører sin opgave og går igen, så står vi for hele plejen. Vi har den nære relation og lærer både borgeren og de pårørende at kende.

Grafik - uddannelse sosu-assistent
Andet skoleforløb handler om psykiatrien og undervisningen fokuserer derfor blandt andet på forskellige diagnoser. - Vi bliver det tætteste netværk til patienten, understreger underviseren overfor eleverne. Foto: Michael Bager
Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce