Annonce
Nordfyn

21-årige Maja og brød er en god blanding: - Nogle dage står kunderne i kø helt ned til den anden ende af parkeringspladsen

21-årige Maja Yndgaard har arbejdet ved Otterup Bageri i otte år, og nu er det fjerde sommerhalvår, hvor hun står i bagerforretningens brødudsalg ved Hasmark. Til dagligt er hun medicinstuderende. Foto: Dorthe Wolff
Til dagligt er hun medicinstuderende i Odense, men når sommeren banker på, tilbringer 21-årige Maja Yndgaard hver weekend - og i skolernes sommerferie hver dag - i en bagervogn ved Hasmark. Her elsker hun at lange brød over disken til glade feriegæster.

Hasmark: Sommerhalvåret er over os, og nok en gang er Otterup Bageris bagervogn at finde i det nordfynske ferieland. Henover de ni år, hvor Otterup Bageri har solgt ud af birkes, spandauere og selvfølgelig brunsviger hen over disken på en vogn, har den holdt parkeret flere steder på Nordfyn, heriblandt ved Enebærodde og i Bogense. I år står den - kun - ved Hasmark Strandoase, for det er her, at der er størst efterspørgsel på friske rundstykker og morgenkager.

Faktisk er camping- og sommerhusgæsterne så glade for vognen, at der nogle dage er meget lange køer til vognen.

- Nogle dage, når jeg har åbnet vognen klokken 7, har der allerede stået en kø af folk helt ned til den anden ende af parkeringspladsen.

Annonce

Selvom bagermester Allan Nordberg Larsen sædvanligvis er god til at vurdere, hvilken mængde brød og kager, Maja Yndgaard skal læsse og køre nordpå til brødudsalget ved Hasmark, hænder det nogle gange i løbet af en sæson, at Maja Yndgaard må "ringe hjem" til butikken og bede om friske forsyninger.


... så jeg skyndte mig at ringe til Jane, som så fyldte nogle kasser med ekstra brød og kage og kom herop. Så det er godt, at jeg lige har den nødline, til når det nogle gange går rigtig stærkt.

Maja Yndgaard


- På store bededag skete der ikke en fis, selvom helligdage ellers plejer at være lige så travle for os som søndage. Da vi så kom herud om lørdagen, havde vi taget lidt mindre med, for lørdag er altid mere stille, men så væltede det bare ind med kunder. Og efter tre kvarter, klokken lidt i otte, der havde jeg ingenting. Så er der lang tid til klokken 10, hvor vi har åbent til, så jeg skyndte mig at ringe til Jane, som så fyldte nogle kasser med ekstra brød og kage og kom herop. Så det er godt, at jeg lige har den nødline, til når det nogle gange går rigtig stærkt.

Fedt med ansvar

Det er i år fjerde sæson, at Maja Yndgaard tager imod kunder ved vognen. Hun startede, så snart hun blev 18 år.

- Jeg skulle jo lige have kørekort til at køre brødet herud, forklarer hun.

Hun møder i bagerforretningen i Otterup klokken 6.00 om morgen, og så bruger hun den første halve time på at pakke og læsse bilen med friskbagt brød.

Noget af det særlige ved kunderne, der kommer til bagervognen ved Hasmark, er, at mange køber morgenbrød med for nabocampingvognen eller nabosommerhuset. Derfor er det ikke unormalt at en kunde starter med at sige "I dag skal jeg have fire poser", fordi "min nabo er jo dårligt gående" eller lignende. Foto: Dorthe Wolff

Så kører hun de syv kilometer nordpå, pakker ud og retter an i vognen ved Hasmark Strandoase. Og det ansvar at stå med det hele selv på stedet, kan hun faktisk godt lide.

- Den første sæson syntes jeg nok, at det var lidt nervepirrende, at jeg stod med det selv. Men jeg synes også, at det er enormt fedt, at Allan og Jane (indehaverne, red.) har vist mig den tillid og givet mig det ansvar. Og givet mig lov til at være bageriets ansigt udadtil heroppe.

Annonce

Satser på 10-års jubilæum

I alt har Maja Yndgaard haft sit fritidsjob i Otterup Bageri i otte år, og startede altså du hun lige var fyldt 14. Sidste år påbegyndte hun medicinstudiet i Odense, hvor hun bor nu, og hun har da også overvejet, om det snart er på tide at stoppe og finde et studiejob tættere på.

- Men det er bare så hyggeligt at arbejde i bageriet, og vi er rigtig tæt sammenknyttet. Næsten som en familie, selvom det lyder klichéfyldt.

En af yndlings"kunderne" er den lille hundehvalp her, som heldigvis kommer forbi tit, fordi ejeren, Jacob Nielsen, er fastboende i Hasmark. Foto: Dorthe Wolff

Faktisk er Maja Yndgaard så "indgroet", tilføjer hun, en del af forretningen, at nogle tror, at hun er datter af bageriets indehavere Allan og Jane Nordberg Larsen. Måske også fordi at Jane kalder Maja og de andre bagerjomfruer for "sine piger".

- Og så er gæsterne her ved Hasmark altid så glade, for 99 procent af kunderne er jo feriegæster. Så de er altid i godt humør.

Det er her, ved Hasmark Strandoase, at Maja Yndgaard betjener kunder sommeren over. Foto: Dorthe Wolff

Og så er der mange af kunderne, der kommer igen og igen for at "få det sædvanlige".

- Mange er også på fornavn med mig. Så får man lige en snak om "nå, hvordan går det med benet efter operationen?" eller "er du kommet i gang med at vinterbade?", tilføjer Maja om sommerhalvåret i vognen. Der står hun i vognen hver weekend og i de travleste uger i skolernes sommerferie står hun der stort set hver dag.

Hun regner med at tage en sæson eller to mere i Otterup Bageri's tjeneste:

- Så jeg når nok lige et 10-års jubilæum i forretningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Professor efter omdiskuterede klimaanbefalinger: Færre biler giver nye muligheder i Odense

Odense For abonnenter

Kerteminde vogter miljøet i Odense Fjord: Er ikke med i ny gruppe, der vil redde fjorden

Kerteminde For abonnenter

Hvor tæt kan bådene pakkes på marinaen? - Arkitekten kender ikke meget til sejlsport, siger sejler

Annonce