Annonce
Erhverv

205.481 fynboer i job: Nordfyn topper, mens Odense er i bund

I flere fynske kommuner skal arbejdsgiverne lede længe, hvis de mangler en tømrersvend eller en fysioterapeut, mens det er stort set umuligt at finde en elektriker, viser opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, som opfordrer til samarbejde på tværs kommunegrænserne så virksomheder og ledige finder hinanden.

Der er stor efterspørgsel på håndværkere på hele Fyn, elektrikere uden job er stort set umulige at opdrive og en ledig fysioterapeut er også et særsyn i stort set alle kommunerne på Fyn og øerne.

Med 205.481 fynske lønmodtagere har der ikke været så mange fynboer i job i flere år. På fem år er antallet af lønmodtagere på Fyn steget med 12683, viser en ny opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, som også har zoomet ind på ledigheden i de fynske a-kasser.

Endnu er der ikke nogen af de fynske kommuner, som samlet set kan melde om såkaldt fuld beskæftigelse - under to procent ledige - men der er flere a-kasser, som har næsten alle mand i sving, viser opgørelsen fra arbejdsgiverforeningen, som man sagtens kan genkende hos Fynsk Erhverv.

- Det er arbejdskraft helt fra yngste lærling til den højest specialiserede nørd. Det er iøjnefaldende, at det ikke alene er folk med specifikke faglige kompetencer, men det er folk helt fra lærlingestadiet over ufaglærte til faglærte, folk med korte og mellemlange uddannelser og specialister med mange års erfaring. Så det er både kompetencer og erfaring, der efterspørges, siger direktør Jytte Reinholdt.

I Nordfyns Kommune er der fuld beskæftigelse i hele 10 a-kasser, og i Middelfart Kommune kan ni a-kasser melde om fuld beskæftigelse. Det er især Byggefagenes A-kasse, Danske Sundhedsorganisationer, som bl.a. tæller fysioterapeuter og sygeplejersker, og Elfaget, som har fuld beskæftigelse undtagen på Langeland. Øens største kommune, Odense, kan ifølge opgørelsen blot mønstre to a-kasser med fuld beskæftigelse.

- Man kan ikke sige, det er et problem, og vi skal være glade for, at så mange er i job. Det sikrer, at danskerne samlet set har en høj velstand, og det er grundlaget for at finansiere de kollektive velfærdsgoder fra uddannelse til hjemmepleje. Der er jobskabelsen i den private sektor grundlaget, siger underdirektør Erik Simonsen, som dog understreger, at den gode udvikling hurtigt kan blive en udfordring.

Håndværksmester Michael Rasmussen med fv tømrer Stefan Sørensen, tømrerlærling Thomas Danielsen. I baggrunden ses tømrer Keven Andersen og tømrerlærling Per Pedersen .Foto: Kim Rune
Annonce

Arbejdskraft største udfordring

Fynsk Erhverv har spurgt sine medlemmer, hvor de ser de største udfordringer og her er netop rekruttering helt i top.

- Vi har lavet en undersøgelse i det der hedder det fynske erhvervspanel, hvor vi har spurgt vores partnervirksomheder, hvilke udfordringer de har, og hvilke løsninger de gerne ser. Det er manglen på arbejdskraft, som springer mest tydeligt i øjnene, siger direktør Jytte Reinholdt.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening understreger direktør Erik Simonsen, at tallene bør give anledning til øget opmærksomhed, hvis man skal undgå, at den høje beskæftigelse bliver et problem for virksomhederne.

- Vi er i en situation, hvor mange efterspørger de goder, danske virksomheder kan producere, så udgangspunktet er positivt. Men løser vi ikke udfordringen, så udvikler virksomhederne sig ikke og skaber ikke den værdi, som de ellers kunne, og i sidste ende kan de vælge flytte væk for at finde de nødvendige ressourcer, siger han.

I løbet af blot en enkelt måned i efteråret kom 6500 personer i job på landsplan, hvilket er med til at understrege, hvor stort behovet er i virksomhederne - også på Fyn, siger Erik Simonsen. Tallene viser netop også, at antallet af ledige i de enkelte a-kasser varierer meget på tværs af de fynske kommunegrænser.

Annonce

Dobbelt så høj ledighed

I Odense Kommune, der har det laveste antal a-kasser med fuld beskæftigelse i opgørelsen, har man en samlet ledighed på 5,2 procent og i flere a-kasser er der højere ledighed end i nabokommunerne. Bl.a. har Byggefagenes A-kasse en ledighed på 3,5 procent i Odense, mens tallet er det halve 1,7 procent i nabokommunen Kerteminde og i Nyborg Kommune er ledigheden blandt a-kassens medlemmer helt nede på 1,3 procent. Rejser man lidt længere væk er ledigheden i byggefagene blot 0,6 procent i Middelfart Kommune.

- Det er vigtigt, at man samarbejder på hele Fyn og på tværs af kommunegrænserne, så en virksomhed i Middelfart kan få nogle af de ledige, der er i Odense, for alternativet er at de henter en kandidat til jobbet i en anden virksomhed, og så flytter problemet jo bare rundt. Eller at de helt flytter udviklingen og jobbet væk fra Fyn, siger Erik Simonsen.

Han efterlyser bl.a. en større ensartethed, når det handler om tildeling af førtidspension, regler for hvornår en ledig bliver kaldt ind til samtale som led i en aktivering eller hvor stærk kontakt kommunen har til de lokale virksomheder.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce