Et mellemår.
Sådan betegner havnedirektør Carsten Aa 2021 og regnskabet for samme år for Odense Havn, der har sat en ambitiøs kurs mod at blive verdens største havneaktør inden for grøn omstilling.
Regnskabet viser en nettoomsætning på 185,6 millioner - 12 procent mere end i 2020 - et resultat på 28,7 millioner mod 19,8 millioner året før og en overskudsgrad på 19 procent.
Havnen har i 2021 investeret 220 millioner kroner, og skuer man en lille håndfuld år tilbage, er der lagt en milliard kroner i at udvikle havnen, ikke mindst de 400 millioner kroner, der er spenderet på en havneterminal, skræddersyet til tung industri.
Effekten af investeringerne vil for alvor vise sig i de kommende år, forudser havnechefen og nævner en række forhold.
- Der er flere ting, som vil slå endnu mere igennem, og det kommer vi til at se. En del af vores lejekontrakter er indgået sidste år, Bladts aktiviteter vil accelerere, og indgangen af varer vil f.eks også gøre det, siger Carsten Aa og påpeger, at overskuddet ikke er båret af værdipapirer eller ejendomsværdistigninger, men er penge, der er til at tage at føle på.
Vestas og Bladt
I skrivende stund er Bladt Industries og Vestas, som laver henholdsvis fundamenter og naceller til enorme havvindmøller, ved at gøre klar til nye produktioner.
Odense Havn
- Odense Havn er Danmarks største havn, målt på areal - 7,5 millioner kvadratmeter.
- Det er en kommunal aktieselskabshavn, ejet af Odense Kommune.
- Havnen er et resultat af en fusion i 2017 mellem Odense Havn og Lindø Industripark.
- Havnen fik dengang navnet Lindø port of Odense.
- Lindø port of Odense forsvandt i juni 2021, da havnen tog navneforandring til Odense Havn.
- En ny havneterminal på 400.000 kvadratmeter til 400 millioner kroner stod færdig i december 2020.
- Siden har havnen opkøbt 650.000 kvadratmeter jord på Dræby Fed.
- Den nye havneterminal er indrettet specielt til tung industri.
- Carsten Aa er administrerende direktør for havnen.
Bladt Industries bygger helt nye faciliteter, hvor der skal produceres enorme monopæle - fundamenter - til havvindmøller, og Vestas er ved at geare sin eksisterende fabrik til at begynde produktion af verdens største nacelle (teknikhus).
Prototypen til nacellen, som skal sidde på en 15MW-mølle er ved at blive udviklet på havnen, og i 2024 sættes den i serieproduktion og skal udskibes fra Munkebo.
- Den styrke, som vi bygger op i disse år, skal bruges til at sikre vores fremtidige position som en produktionshavn i verdensklasse. Intet mindre. Vi er langt forbi det punkt, hvor vi taler om "grøn omstilling" - vi arbejder med grøn udvikling, siger Carsten Aa.
Ledelsen forventer i 2022 at se en stigning på 20-25 procent i såvel omsætning som resultat.